0

”Kalukauppias Römperi” julkaisi muistelmansa – Huonekaluliike toimi 1990-luvulle asti myös Inkeroisissa

– Isäni Toivo Strömbergin perustama T. Strömberg oy on yli 90-vuotias perheyritys, ja minullakin on ikää yli 80 vuotta. Olinkin jo 2000-luvun alussa alkanut kirjoittaa muistiin vanhoja asioita, mutta vasta vuonna 2019 alkoi viritä ajatus muistitiedon kokoamisesta kirjaksi. Ajatuksen minulle syötti ystäväni Mikko Ranki. Työstäessään erään toisen vanhan perheyrityksen historiikkia hän totesi, että kyllä myös Strömbergin huonekalukaupan historiasta pitäisi kirjoittaa kirja! Mikon kautta kirjoittajaksi löytyi sujuvasanainen kynän käyttäjä Teija Horppu, kertoo Raimo Strömberg Kalukauppias Römperi -kirjan syntyvaiheista.

Raimo Strömberg ei ole mikä tahansa junan Haminaan tuoma heittopussi, sillä Strömbergin suku on vaikuttanut ympyräkaupungissa jo kauan, noin 200 vuoden ajan. Syntyessään Raimo olikin jo viidennen polven Strömberg Haminassa, ja Raimon jälkeen on Haminaan syntynyt vielä kaksi uutta polvea Strömbergeitä.
Raimo Strömberg, ”kalukauppias Römperi”, teki isänsä Toivo Strömbergin perustaman liikkeen palveluksessa pitkän elämäntyön ja hän on Haminassa tullut tunnetuksi sekä huonekalukauppiaana ja hautauspalveluyrittäjänä että kunnallispoliitikkona ja monella saralla vaikuttaneena näkyvänä persoonana.

Kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 1827, jolloin Raimo Strömbergin isän Toivon isänisänisä Henrik Juhan Strömberg muutti Haminaan. Lähisuvun vaiheiden jälkeen kirja kertoo Toivo Strömbergistä, Huonekalu- ja Ruumisarkkuliike T. Strömbergin (nyk. T. Strömberg oy) perustamisesta ja Haminan maamerkin Strömbergin kulman synnystä. Yrityksen vaiheiden ohessa kuvataan Raimo Strömbergin lapsuutta ja nuoruutta koulunkäyntiin liittyvine haasteineen, isää ja poikaa yhdistävine harrastuksineen sekä isän ja pojan luonne-eroista johtuvine konflikteineen.
T. Strömberg oy:n toimintaa ja historiaa kirja kuvaa vuonna 2001 toteutettuun sukupolvenvaihdokseen saakka, jolloin Raimo Strömberg jättäytyi kokonaan eläkkeelle ja liikkeen toimitusjohtajuus siirtyi hänen pojalleen Tuomas Strömbergille.
Raimo Strömbergin henkilökohtaisesta elämästä ja toiminnasta kotikaupunkinsa vaikuttajana kirjassa sen sijaan kerrotaan aina näihin päiviin asti.
Kuten nimi Kalukauppias Römperi antaa ymmärtää, kirja ei ole kuivakka eikä tiukkapipoinen historiikki. Asioiden ja tapahtumien kuvaus perustuu pääosin Raimo Strömbergin tietoihin, muistikuviin ja kerrontaan, eikä kirjan kokoamiseksi ole tehty suurta määrää muuta tiedonkeruuta tai henkilöhaastatteluja. Kevyen ja paikoin suorasukaisenkin tarinoinnin lisäksi vajaaseen 200 sivuun sisältyy runsas kattaus sekä vanhoja että uusia valokuvia.

Strömbergin huonekaluliike toimi myös Inkeroisissa Päätien varressa. Kirjassa kerrotaan, että pisimpään Haminan ulkopuolella toimi Inkeroisten-myymälä, jonka Toivo Strömberg perusti jo 1930-luvulla. Jo toiminnan alkumetreillä Toivo luovutti liikkeen Reino-veljelleen, joka pyöritti sitä itsenäisenä kauppiaana kuolemaansa saakka 1975. 1980-luvun loppupuolella liike siirtyi osaksi T. Strömberg oy:tä ja toimi myymälänhoitajan vetämänä, kunnes se 1990-luvun alkupuolella lopetettiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...