0

Sää suosii heinän korjuuta – Kymenlaaksossa saatiin ukkoskuuroissa liikaakin vettä

Kymenlaaksossa on kesäkuussa saatu paikoitellen liikaakin sadetta rankkojen ukkoskuurojen muodossa. Osassa maata on ollut kuivaa.
Huhti- ja toukokuun kylmyydessä hitaasti kasvaneet kasvustot ovat ottaneet kiinni kasvua kesäkuun aikana ja ovat suuressa osassa maata kehityksessään lähes normaalissa vaiheessa. Ihanteellisinta viljelykasvien kasvun ja kehityksen kannalta olisi 18-23 asteen päivälämpötilat. Myös sadetta kaivataan kipeästi useammilla alueilla seuraavan viikon parin aikana turvaamaan sadon kehitys.

Säilörehu on saatu lähes korjattua maan eteläosissa, jossa korjuu päästiin aloittamaan kesäkuun toisella viikolla. Sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi useimmilla alueilla.
Säilörehun toisen sadon varmistamiseksi tarvittaisiin pikaisesti sateita, sillä nurmien kasvuun lähtö ensimmäisen niiton jälkeen on jäämässä tavanomaista heikommaksi eteläisimmässä Suomessa. Uusien nurmien kasvuun lähtö niiton jälkeen on ollut vanhoja nurmia heikompaa. Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin tai vähintään tyydyttävästi, mutta voikukkaa oli tänä vuonna tavanomaista runsaammin.

Kuivaheinän korjuu päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa juhannusviikolla. Kuivaheinäsato arvioidaan määrältään keskimääräiseksi tai hieman keskimääräistä paremmaksi lähes koko maassa. Kuivaheinäsadon laatu arvioidaan hyväksi tai jopa erinomaiseksi useimmilla alueilla. Sadon laatuun vaikuttavat kuitenkin sadonkorjuun aikaiset säät.

Aikaisin kylvetyt kevätvehnäkasvustot ja aikaiset monitahoiset ohrat ovat ehtineet lippulehtivaiheeseen ja ovat tulossa tähkälle eteläisimmässä Suomessa.

Kevätviljojen rikkakasvitorjunnat ovat onnistuneet hyvin lähes koko maassa. Viimeisimpänä kylvettyjen kasvustojen rikkakasvitorjunnat tosin ovat vielä tekemättä. Kasvitaudit eivät vielä ole aiheuttaneet suurempia ongelmia, mutta runsaita sateita saaneissa Kymenlaakson kasvustoissa on havaittavissa lehtilaikkutautien runsastumista. Etelä-Suomessa kasvustoissa on havaittu paikoin runsaasti kirppoja, luteita ja kirvoja, jotka ovat paikallisesti saattaneet aiheuttaa pahojakin tuhoja.

Rukiin kukinta on jo päättynyt Etelä-Suomessa. Ruiskasvustot ovat tyydyttäviä tai hyviä. Syysvehnä on tulossa tähkälle maan etelä- ja keskiosissa. Syysvehnäkasvustot ovat kunnoltaan hyviä suuressa osassa maata. Syysviljoilla rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin ja kasvitauteja ja tuholaisia esiintyy tavanomaista vähemmän.

Kevätrypsi- ja rapsi ovat aloittamassa pian kukintaansa Etelä-Suomessa. Rypsi ja -rapsikasvustot ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa useimmilla alueilla.
Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin öljykasveilla. Sen sijaan kirppoja ja rapsikuoriaisia on esiintynyt runsaasti öljykasveissa Etelä-Suomessa. Kirppojen osalta peittaus on tehonnut suhteellisen hyvin, ja ylimääräisiltä ruiskutuksista vältyttiin. Rapsikuoriaisia sen sijaan on poikkeuksellisen runsaasti ja normaalit torjuntatoimet eivät näytä riittävän tuholaispaineen kurissa pitämiseen. Osittain tämän takia Etelä-Suomessa, mutta myös Pohjanmaalla öljykasvien satonäkymät arvioidaan tavanomaista heikommiksi.

Sokerijuurikas-, herne- ja härkäpapukasvustot taimettuivat hyvin tai vähintään tyydyttävästi koko maassa. Herne ja sokerijuurikas ovat hyvässä kasvussa ja härkäpapukasvustot ovat tyydyttävässä kasvussa useimmilla alueilla. Sokerijuurikkaan, herneen ja härkäpavun rikkakasviruiskutukset onnistuivat hyvin. Ensimmäiset härkäpavut ovat jo aloittaneet kukintansa. Kuminakasvustot ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa useimmilla alueilla. Kumina kukkii parhaillaan Pohjois-Pohjanmaata myöten.

Varhaisperunan nostot käynnistyivät kesäkuun alussa ja ovat nyt täydessä vauhdissa. Sadon määrä ja laatu arvioidaan vähintään tyydyttäväksi. Kesä- ja varastoperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa lähes koko maassa. Sateita kuitenkin tarvitaan sadon varmistamiseksi. Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin. Perunarutosta ei ole vielä havaintoja, mutta kasvustoja on syytä tarkkailla.

Etelä-Suomen tunneliviljelmiltä poimittuja mansikoita on päästy maistelemaan jo kesäkuun alusta lähtien. Isompia määriä mansikoita saatiin herkuteltavaksi juhannusviikolla Etelä-Suomen harsolla suojatuista kasvustoista. Korjatun sadon laatu on ollut hyvä ja kastelun ansiosta kuivuus ei ole päässyt verottamaan sadon määrää.
Aurinkoiset ja lämpimät säät kirittävät mansikkasadon valmistumista, joka oli huhti- ja toukokuun viileiden säiden vuoksi reilun viikon jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Avomaan mansikoiden satokausi on käynnistymässä viikon kuluessa Etelä- ja Lounaisrannikolla, mutta satokauden arvioidaan pääsevän kunnolla käyntiin heinäkuun alussa Keski-Suomea myöten. Sateet olisivat tässä vaiheessa tervetulleita marjakoon kasvattamiseksi, mutta satokaudella sään toivotaan pysyvän poutaisena. Kostea ja lämmin sää lisää harmaahomeen riskiä. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle ovat hyvät.

Herukoiden ja omenoiden raakileet kehittyvät hyvää vauhtia. Herukoiden satonäkymät arvioidaan tyydyttäviksi. Herukoiden kukinta oli runsas, mutta pölyttäjiä oli vähän liikkeellä kukinta-aikaan. Vadelmasadosta on muodostumassa tyydyttävä tai hyvä. Etelä-Suomen omenaviljelmillä syys- ja talvilajikkeiden satonäkymät ovat hyvät. Heinäkuun säät ratkaisevat marjakasvien ja omenasadon määrän ja laadun.

Avomaan varhaisvihannesten satokausi pääsi kunnolla vauhtiin juhannusviikolla. Parhaillaan korjataan varhais-, parsa- ja kukkakaaleja sekä salaatteja. Myös salaattiviljelmiä on jouduttu kastelemaan ahkerasti kasvun varmistamiseksi. Kevään kuivuus on kuitenkin heikentänyt viimeisimpänä kylvettyjen juureserien taimettumista.

Tuholaisten tarkkailu on edelleen tarpeen marja-, omena- ja vihanneskasvustoissa. Lämpimät säät suosivat ripsiäisiä ja mansikka- ja vihannespunkkeja, luteita, kirppoja, rapsikuoriaisia ja kaalikoita. Porkkanakemppien ja -kärpästen sekä pikkukaalikärpäsen lentohuippu on parhaillaan.

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...