0

Elämyksiä luontomatkailusta, taiteesta ja luovasta tekemisestä kiinnostuneille

Myllykoskelta lähtöisin oleva vapaa toimittaja, tietokirjailija, kouluttaja sekä yrittäjä Leena-Kaisa Laakso ja erityisopettaja, terapeutti Päivi Eskola vetävät Kouvolan seudulla Crema-rahoitteista Taidevaellus-hanketta. Hankkeessa viedään taidetta ja luovaa tekemistä luontomatkailukohteisiin.
– Hankkeen piti käynnistyä jo aikaisemmin keväällä, mutta korona sotki suunnitelmat. Ehdimme toteuttaa Kouvolan keskuskoululla etätyöpajan, jossa oppilaat tutustuivat elimäkeläiseen keksijään Eric Tigerstedtiin. Mustilan Arboretumiin oli suunnitteilla isompi yleisötapahtuma, joka järjestetään kuitenkin jossakin muodossa todennäköisesti elokuussa. Muut yhteistyökumppanimme ovat Marttilan Tinki Kuusankoskella sekä Riitta Noriola-Eskolan yritys KymiSun, Laakso kertoo.
Luovia terapiamuotoja kuten kirjoittamista, valokuvausta ja kuvataiteita työssään hyödyntävä Eskola kertoo, että Taidevaellus toteutetaan kohderyhmän ja ympäristön ehdoilla.
– Luontomatkailusta, taiteesta ja luovasta tekemisestä kiinnostuneille ihmisille tarjotaan kokonaisvaltaisia elämyksiä. Jokainen voi ja saa tehdä taidetta pienimuotoisesti. Voi vaikka istua joen rannalla ja kokea elämässään taiteeseen liittyvää iloa, Laakso komppaa vieressä.
Viime viikolla Taidevaellus-hanke vietiin Kymijoen rannalle, Riitta Noriola-Eskolan KymiSunin Jokituville. Tarjolla oli kulttuuria, nokipannukahvia, musiikkia ja tarinatyöpaja. Kesäpäivä oli mitä kaunein, ja valkoiset poutapilvihattarat heijastuivat Jokitupien alapuolella virtaavan Kymijoen pintaan. Noriola-Eskola kertoi yrityksestään, joka järjestää elämyksellisiä veneretkiä muun muassa Kymijoelle. Alkukesä on kuitenkin ollut hyvin hiljaista, sillä koronan vuoksi veneretkiä ei ole voitu järjestää.

Taidevaellus-hankkeen yksi yhteistyökumppani on Elimäellä asuva Satu Kostiainen joka lausui runoja ja lauloi. Hän esitti laulun myös ikiaikaisella kielellä ja haastoi yleisön keksimään sanoja, joista hän sanoitti hetkessä laulun, joka laulettiin yhdessä. Laulu syntyi sanoista iltatuuli, kertoo, päre, joella ja lempeä-sanasta.
– Ikiaikaisen laulun ja kielen voimaa ei voi vähätellä. Se soi syvältä sielustamme ja luo kuulijalle valoa ja värejä tunteiden kautta. Se rauhoittaa ja voimauttaa, vie meitä aikamatkalle menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaan. Näinä poikkeuksellisina aikoina se vahvistaa meitä ja väreilee iloa ja toivoa antaen, Kostiainen sanoo.
Nokipannukahvien ja leivonnaisten nauttimisen jälkeen ohjelmaa jatkettiin Laakson ja Eskolan ohjelmalla. He teettivät yleisöllä mielikuvaharjoituksia.
– Kaikki, mitä ihminen kokee, varastoituu hänen sisälleen. Tarinankerronnalla tai vaikka kirjoittamalla voi tavoittaa itsestään asioita, joita ei ole tiennyt olevankaan, Laakso muistuttaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...