0

Aurinkoinen ja helteinen juhannus – Kymenlaaksossa ei ole voimassa aattona metsäpalovaroitusta

Suomen säähän vaikuttaa koko juhannuksen ajan korkeapaine ja sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen. Juhannusaattona lämpötila kohoaa paikoin yli 25 asteeseen.
Ilmatieteen laitoksen torstaina 18.6. tekemän ennusteen mukaan juhannusaatto on suurimmassa osassa maata selkeä tai puolipilvinen ja enimmäkseen poutainen. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 24–29 asteeseen.

Kymenlaakson Pelastuslaitokselta kerrotaan, että saderintama on huuhdellut siinä määrin Kymenlaaksoa, että metsäpalovaroitus ei ole tällä hetkellä voimassa.
Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan metsäpalovaroitus astuu voimaan juhannuspäivänä uudelleen.

Juhannuspäivä lauantai on enimmäkseen selkeä ja poutainen. Lämpötilat ovat maan länsiosassa 22–25 astetta, muualla maassa 15–22 astetta. Sunnuntaina korkeapaine on edelleen Suomen päällä, ja sää jatkuu aurinkoisena ja poutaisena. Lämpötilat ovat koko maassa 20–25 astetta. Hellettä voi esiintyä aina Länsi-Lappia myöten.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.
Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Edellisen kerran hellettä oli juhannusaattona viime vuonna, kun taas helteistä juhannuspäivää on vietetty viimeksi vuonna 2016. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuoden juhannusaaton säätä sävyttivät helteet ja ukkoset. Aaton korkein lämpötila, 28,7 astetta, mitattiin Kouvolassa Utin lentoasemalla. Aaton aikana kylmä rintama liikkui maan yli itään aiheuttaen voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.
Maasalamoita havaittiin yli 10 000 kappaletta, ja esimerkiksi Joensuussa Linnunlahden havaintoasemalla satoi illalla kahden tunnin aikana 58 millimetriä. Juhannuspäiväksi sää viileni, mutta monin paikoin lämpötila nousi 20 asteen yläpuolelle tai sen tuntumaan.

Kommentteja aiheesta “Aurinkoinen ja helteinen juhannus – Kymenlaaksossa ei ole voimassa aattona metsäpalovaroitusta

  • 23.6.2020 at 12:31
    Permalink

    Tänään on oikea juhannusaatto, jota viettävät perinteitä vaalivat Norja, Eesti, Latvia sekä oma sukuni. Ei valemittumaarissa ole mitään juhlan tuntua. Tänään on myös Aaton nimipäivä ja huomenna Johanneksen. Nämä nimet kertovat, missä juhannuksen paikka on kesäkuussa. Juhlaviikolla vähentäisi viranomaistehtäviä ja menehtyneiden määrää. Ajatelkaa.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...