Ummeljoen koulun viimeinen koulupäivä haikeissa tunnelmissa

Kello lähestyy yhdeksää aurinkoisena lauantaiaamuna 30.5.2020. Autoja saapuu tasaiseen tahtiin Ummeljoen koulun parkkipaikalle. Vanhemmat tulevat hakemaan lapsiaan viimeisen kerran Ummeljoen

Rehtori Jari Eronen pääsi viimeisen kerran katsomaan Ummeljoen koulun oppilaiden kevättodistuksia.

Stiina Kokkonen

Kello lähestyy yhdeksää aurinkoisena lauantaiaamuna 30.5.2020. Autoja saapuu tasaiseen tahtiin Ummeljoen koulun parkkipaikalle. Vanhemmat tulevat hakemaan lapsiaan viimeisen kerran Ummeljoen koulusta.

– Olihan tämä hyvin erikoinen lukuvuosi ja kevät. Haikeaa on, mutta teimme kaikkemme koulun säilyttämisen puolesta. Nyt mennään kohti Saviniemen ja Viialan kouluja, kiteyttää Anna Härkönen.

Taistelu koulun säilyttämisen puolesta alkoi heti Kouvolan seudun kuntien sulautuessa yhteen 2009. Kolmatta kertaa lakkautusuhkaa ei pystytty enää torjumaan viime syksynä.

Kun koulun ovet sulkeutuivat, oppilaita oli 67. Opettajia oli kolme ja Inkeroisten yhteiskoulun kanssa yhteinen rehtori. Opettajat siirtyvät Saviniemen kouluun, jonne suurin osa oppilaistakin siirtyy.

Olen kirjoittanut vuodesta 2001 lähtien monen koulun lakkautusuhasta ja lakkauttamisestakin Anjalankosken Sanomien ja Keskilaakson aikana. Viime vuosina esillä ovat olleet Ummeljoen, Kaipiaisten, Anjalan ja Tehtaanmäen koulut. Toisen asteen opinahjoista olen ollut lakkauttamassa kirjoituksissa ainakin Anjalankosken kahta lukiota ja Elimäen lukioita sekä KSAOn luonnonvaraa ja Keltakankaan ammattikoulua.

Koulukeskustelut ovat aina tunteisiin vetoava asia. Perheille hyvin tärkeä lähipalvelu opinahjona, mutta myös harrastuspaikkana niin kuin Ummeljoen koulukin. Koulu on myös kylän vetovoiman mittari ja keskus monella tapaa.

Kyllähän sitä pohtii, että onko suuri aina kaunista. Kouluyksiköiden koko on kuitenkin kasvussa. Kouvolaan on suunnitteilla uusia isoja kouluyksiköitä. Toivottavasti aikataulut eivät koronapandemian tuomien taloushaasteiden takia siirry hamaan tulevaisuuteen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka