0

4H kerää lannoitesäkkejä Elimäellä

Myös Elimäellä toteutetaan tänä vuonna 4H-yhdistyksen lannoitesäkkikeräys. Säkkien vastaanottopaikka on Pakinkankaalla, Kivistön entisellä soramontulla, Pakintien varressa.
Reilu Teko -säkkikeräystä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput, Hankkijan rehusuursäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit. Muita säkkejä tai muoveja ei saa viedä keräykseen.
– Huolellisen pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineena ja niistä saadaan muun muassa sahateollisuuden vannenauhoja, kertoo kaupallinen johtaja Timo Räsänen Yara Suomesta.
Elimäellä säkkikeräys tapahtuu alkukesästä. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Reilu Tekoon osallistuu vuonna 2020 noin 150 yhdistystä ympäri Suomea ja niillä on auki noin 200 keräyspistettä. Lähin keräyspiste löytyy toiminnan verkkosivuilta: 4h.fi/reiluteko. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn Lassila & Tikanojan tuotantolaitoksiin.
Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen – viime vuonna saatiin talteen noin 70 prosenttia kierrossa olevasta säkkimateriaalista.

2 kommenttia aiheesta “4H kerää lannoitesäkkejä Elimäellä

  • 19.5.2020 at 20:31
    Permalink

    Olisi hyvä tuoda keräys nykyaikaan ja hyväksyä kaikki säkit, koomista lajitella myyjän/valmistajan mukaan.

  • 20.5.2020 at 16:35
    Permalink

    Rahastahan tuo on kiinni, kuten kaikki muukin nykyään. Siispä kaikki Suomen markkinoille lannoitteita ja siemeniä valmistavat yritykset tulisi sitouttaa kierrätyksestä maksamaan. Oikeestaan kaikki jotka pakkaavat tuotteensa muoviin saisivat olla velvoitettuja osallistumaan myös pakkausten ja tuotteiden kierrätyskustannuksiin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko käynyt hiihtämässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...