0

Länsi-Kymen Kulttuuritien Vuoden 2020 erikoiskohde on 200 vuotta täyttävä arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema Moision kartanon päärakennus

Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistys nimesi reitiltään Vuoden 2020 kulttuurimaiseman, erikoiskohteen ja kaksi museotapahtumaa. Valinnat tehtiin tänä keväänä kolmannen kerran.

Kulttuuritien Vuoden 2020 erikoiskohde on Carl Ludvig Engelin (1778-1840) suunnittelema, tasan 200 vuotta tänä kesänä täyttävä Moision kartanon päärakennus Elimäellä.
Suureen suosioon 1800-luvun alun eurooppalaisessa arkkitehtuurissa kohonneen uusklassinen empiretyylin hienoudet hallinnut saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludvig Engel (1778-1840) työskenteli ennen Suomeen tuloaan Tallinnassa ja Pietarissa. Hän oli valmistunut vuonna 1804 arkkitehdiksi synnyinkaupunkinsa Berliinin suuresti arvostetusta Bauakademista.
Engelin valinnan Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan uuden pääkaupungin rakennustyötä johtavaksi arkkitehdiksi ratkaisi hänen Pietarissa tekemiinsä rakennuspiirustuksiin ihastunut Venäjän keisari Aleksanteri I.
Ennen maaliskuussa 1816 tapahtunutta nimitystään Engel oli suunnitellut 1810-luvulla jo Turkuun muun muassa Vartiovuoren tähtitornin. Hänen suosittelijanaan toimi Helsingin ydinkeskustan uuden asemakaavan perustan laatinut J.A. Ehrenström. Miehistä tuli nopeasti tehokas työpari.
Venäjän uudistusmielinen nuori keisari Aleksanteri I sai pääsääntöisesti hyväksyttäväkseen etukäteen myös Engelin Helsingin uusien julkisten rakennusten piirustukset. Keisari saapui katsomaan vuosi vuodelta uudistuneen Senaatintorin aluetta jo syyskuussa 1819. Edellisen vierailunsa Helsinkiin hän oli tehnyt 1812.
Suomen sodassa 1808-1809 kunnostautuneen majuri Fredrik Johan af Forsellesin perheelleen Elimäenjärven rantaan rakennuttama Moision kartanon 2-kerroksinen päärakennus oli Engelin ensimmäinen Suomessa suunnittelema säätyläiskartanon rakennus. Rakennuspiirustukset valmistuivat alkuvuodesta 1818 ja itse rakennus 1820.
”Moision majurin” ja hänen lähisukulaistensa varallisuus periytyi vuonna 1745 perustetun Loviisan kaupungin ensimmäisen pormestarin, kauppaneuvos Jacob af Forsellesin kokoamasta suuresta omaisuudesta. Aateloiduttuaan hän muun muassa osti Wreden suvulta vuonna 1767 noin 10 000 hehtaarin suuruisen Elimäen Peippolan rälssikartanon, johon kuuluivat alun perin myös Moision ja Mustilan reuna-alueet.
Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistys on työstänyt kevään aikana Moision kartanon ala-aulaan Engelin elämäntyöstä kootun valokuvanäyttelyn. Se avautuu yleisölle Moision Taidekesä -näyttelyn oheen heti, kun Moision Taide- ja Pitokartanon ovet voidaan avata ravintolatiloille säädettyjen koronarajoitteiden purkauduttua.
Yhdistykselleon myönnetty näyttelyn rakentamiseen ja Engelin teemapäivän järjestämiseen JEV-säätiön ja Kouvolan kaupungin apurahaa yhteensä 1800 euroa.

Länsi-Kymen Kulttuuritien Vuoden 2020 kulttuurimaisema on dokumentoidulta historialtaan tasan 560 vuotta vanha Perheniemen-Sääskjärven kyläalueen viljelymaisema Iitissä.
Kulttuuritien Vuoden 2020 museotapahtuma on Jokelan museon Vanhan ajan päivät 29.-30.8. Loviisan Ruotsinkylässä. Jälkimmäinen Kulttuuritien Vuoden 2020 museotapahtuma on Kouvolan taidemuseo Poikilossa 21.9.2020–10.1.2021 järjestettävä näyttely Kauneuden aarteita – Teoksia Emil Aaltosen museosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...