0

Kylvöt ovat keskimäärin noin viikon etuajassa – Kasvukausi viikon jäljessä

Äitienpäivän jälkeinen saderintama on keskeyttänyt tasaisessa vauhdissa olleet kevättyöt maan etelä- ja keskiosissa. Sateet, huolimatta siitä, että osa tuli lumen ja rännän muodossa, ovat kuitenkin tervetulleita varmistamaan jo tehtyjen kylvösten orastumista ja taimettumista. Mikäli yölämpötilat eivät laske merkittävästi pakkasen puolelle, kylmästä rintamasta ei arvioida olevan haittaa kylvöksille, mutta se viivästyttää kasvua ja kehitystä. Etelä-Suomessa kevätviljojen kylvöt ehtivät edetä ennen sadetta reilusti yli puolivälin ja paikoitellen jopa lähes lopuilleen. Etelä-Suomessa kevättyöt ovat 5-10 vuorokautta edellä keskimääräisestä aikataulusta.

Viileät yöt ja yöpakkaset ovat hidastuttaneet sekä syysviljojen, nurmien ja monivuotisten puutarhakasvien että uusien kylvöksien kasvuunlähtöä. Hitaan kasvuunlähdön etuna on, että kasvustot ovat säästyneet merkittäviltä hallavioituksilta. Yöpakkaset ovat vioittaneet jonkin verran syysviljoja Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Hämeessä ensimmäisinä kylvettyjä, juuri orastuneita kevätvehnäkasvustoja.
Kymenlaaksossa kevätvehnän kylvöt ovat edenneet puoliväliin ja muiden kevätviljojen kylvöt ovat hieman jäljessä tästä.
Ensimmäisinä kylvetyt kevätviljat ovat orastuneet Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Kasvustot ovat orastuneet hyvin tai jopa normaalia paremmin, mutta kylmät yöt ovat hidastuttaneet orastumista yleisesti. Toisaalta viileä sää edistää oraiden juurten kasvua. Yöpakkaset ovat paikoin vioittaneet kevätvehnän oraita.
Rikkakasvitilanne pelloilla on tavanomainen tai rikkoja on jopa tavanomaista vähemmän koko maassa. Viileys on hidastanut kevätrikkakasvien itämistä. Syksyllä itävistä rikkakasveista saunakukkaa ja mataraa esiintyy yleisimmin.

Viileät yöt ja yöpakkaset ovat hidastaneet nurmien ja syysviljojen kasvuunlähtöä. Etelä-Suomen suotuisimmilla alueilla syysviljakasvustot ovat kuitenkin jo ehtineet korrenkasvuvaiheeseen. Hyväkuntoisia syysvehnäkasvustoja on Kymenlaaksossa. Kaiken kaikkiaan syysviljojen talvituhot jäivät hyvin vähäisiksi märästä ja lumettomasta talvesta huolimatta.
Syysöljykasvit näyttävät selviytyneen pelättyä paremmin talvesta. Nurmet ovat talvehtineet tyydyttävästi suurimmassa osaa maata. Uusien nurmien ja laidunten talvehtiminen on ollut vanhoja vaihtelevampaa.

Etelä-Suomen harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa sekä herukkatarhoissa ovat jo näkyvissä ensimmäiset kukkanuput. Myös vadelmien kasvu on lähtenyt käyntiin Etelä- ja Keski-Suomessa. Omenoiden kukinnan odotetaan alkavan viikon kuluessa Etelä-Suomessa. Kasvun käynnistymisen myötä talviharsoilla suojaamattomissa mansikkakasvustoissa on paikoitellen tullut näkyviin jonkin verran talvivaurioita lumettoman talven jäljiltä. Juuristojen kunto talven jäljiltä selviää kunnolla vasta kesäkuun alussa.

Viileät säät ovat hieman jarruttaneet varhaisvihannesten istutuksia, sillä istutuksia on siirretty yölämpötilojen lämpenemisen toivossa. Taimien kasvuunlähtö hidastuu merkittävästi alhaisten yölämpötilojen vuoksi. Kukka-, puna- ja parsakaalien sekä jäävuorisalaatin istutukset jatkuvat sadonajoitussuunnitelmien mukaisesti. Porkkanoiden kylvöt on jo tehty Etelä-Suomessa.

3 kommenttia aiheesta “Kylvöt ovat keskimäärin noin viikon etuajassa – Kasvukausi viikon jäljessä

 • 12.5.2020 at 18:02
  Permalink

  Nyt voi maajussi laittaa uuden Volvo XC 90 tilaukseen ja hakea EU-tukea ja valtion tukea ja vielä kesälomalle lomatukea ja jos vielä omistaa metsää kymmenen hehtaaria niin voi hakea KEMIRA-tukea…

  • 12.5.2020 at 18:34
   Permalink

   Niin ajattelin tehdä. Etkö sinä pysty?

  • 12.5.2020 at 20:19
   Permalink

   EU-tukea kyllä kuten kaikki EU-maiden maatilat, valtion tukea en ole kuullutkaan mutta tarkoittanet EU-tukien kotimaista osuutta. Tämä sovittiin kun vanhat EU-maat halusivat yhteisestä potista isomman osuuden hehtaarille kuin suomalainen viljelijä saa. Lomatuki tai -raha tai lomaltapaluuraha on näitä duunareiden juttuja ( vuodessa on 13 kuukautta duunareiden palkkatilitysten mukaan). Vai vielä KEMIRA-tukea, kas kun ei Yara-tukea…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...