0

Jussi Suominen odottaa ravikilpailujen alkamista

Ravivalmentaja Jussi Suomisen tallissa Elimäellä asuu 14 valmennettavaa, joista yli puolet olisi valmiina aloittamaan kauden kilpailut. Kilpailutoiminnan ollessa pysähdyksissä tunnelmat ovat odottavat. 

– Hetken tätä tilannetta kestää kyllä, mutta pidemmän päälle ja kesä ilman kilpailuja olisi jo kestämätöntä, Suominen sanoo rauhallisesti. 

Samat hommat pyörivät tallin arjessa ja treenaus jatkuu.

– Hevonen on urheilija, joka vaatii liikuntaa ja huoltoa – oli tilanne mikä hyvänsä.

Hevosten omistajat ymmärtävät tilanteen. 

– Monen ravihevosen kilpailukausi oli tarkoitus aloittaa huhtikuussa ja nyt joudumme odottamaan näyttöjen antamista.

– Hevosia on vaikea pitää puolivalmiina kuukausitolkulla ja kuntopiikit ovat lyhyitä, valmentaja harmittelee. 

– Toivomme kilpailuja, mutta missään nimessä en väheksy tiukkoja päätöksiä. Vallitseva tilanne ei ole leikin asia ainoastaan ravimiehelle, vaan koko kansalle.

Tallin Lippulaiva, viime vuonna Suomen ykköstammaksi noussut Juliette Lax ruopaisee maata myös odottavasti. Hyvin sujunut talven treenikausi odottaa nyt herkistelyä ja intoa riittäisi kilparadoille.

Varsasta asti Suomisella treenissä ollut tamma oli viime vuonna kuningatarsuosikki, mutta loukkaantui ensimmäisessä osalähdössä Lahden Kuninkuusraveissa.

– Nyt tamma on terve ja hyvässä kunnossa. Odotamme kovasti päästä näyttämään kesän kilpailuissa. 

Tämän vuoden Seinäjoen Kuninkuusravit on siirretty jo ensi vuoteen, mutta 10-vuotiaalla tammalla on vielä hyvin aikaa kruunun hankkimiseen. Valtakunnallisessa Ravigaalassa tammikuussa Juliette Lax valittiin Suomen parhaaksi vanhemmaksi suomenhevostammaksi 2019.

Uusista Tulokkaista Suomisella on odotuksia ja hän esittelee keväällä talliin saapuneen neljävuotiaan tamman, Suvelan Unelman. 

– Tämä on hieno ja hyväkäytöksinen tamma. Se tuli meille jo hyvässä kunnossa ja treenaa hienosti, valmentaja hymyilee nuoren tamman rinnalla.

– Ehdittiin ajaa Kouvolan viimeisissä harjoitusraveissa maaliskuussa ja vahvasti tamma hölkkäsi muiden mukana 1.50-sarjassa. Se olisi koelähtövalmis, elimäkeläisvalmentaja vakuuttaa vieskeriläistammasta.

– Tältä toivotaan sitten vauhtia omiin Kouvolan kuninkuusraveihin.

Jos kilpailutoiminta päästään aloittamaan ilman yleisöä, niin Suominen on valmis ilmoittamaan hevosiaan poikkeusjärjestelyissä. Paikalla olisivat vain kilpailijat ja ratojen toimihenkilöt.

– Normaalistikaan varikolla ei ole yleisöä, joten en pelkää virustartuntaa kilpailuissa, Suominen pohtii.

Yleensäkin kilpahevoset ovat sen sortin hevosia, ettei kontakteja raveissa naapuriin oteta ollenkaan ja ihmisten aika menee oman hevosensa huoltamiseen.

– Lähtöihin olisi nyt tunkua, kun ”kaikki” haluavat mukaan ja huonopisteiset eivät mahdu sarjoihin.

Vallitseva tilanne on historiallinen myös raviurheilun kannalta. Normaalisti Suomessa ajetaan raveja vuoden jokaisena päivänä, paitsi jouluaattona ja joulupäivänä. Nyt on viimeksi ravattu kilpaa Oulussa 17.3. Sen jälkeen kilpailutoiminta on ollut keskeytettynä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näin on toimittu monessa muussakin Euroopan maassa, mutta nyt ainakin Italia, Ranska, Tanska ja Norja ovat ilmoittaneet ravien aloittamisesta. Ainoastaan Ruotsissa on kilpailtu koko ajan, mutta ilman yleisöä.

Suomessa ravien jatkumisesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Kilpailutauko kestää ainakin 13.5. saakka, jonne Suomen hallituksen linjaamat kokoontumisrajoitukset ovat voimassa. Sen jälkeen Suomen Hippos ry on esittänyt lupaa aloittaa vastuullinen kilpailutoiminta ilman yleisöä.

Kouvolan Kymi Grand Prix sekä Mikkelin St.Michel -suurkilpailut on luvattu ajaa ilman yleisöä, jos raveja saa ylipäätään järjestää.

Urheilu pysyisi samana, mutta ilman paikalla olevaa yleisöä ja tunnelmaa. Kannustushuudot raikaisivat kotisohvilta television ääreltä.

Jutun kirjoittamisen jälkeen Suomen hallitus ilmoitti 4.5 urheilukilpailujen ja -sarjojen käynnistämisestä 1.6 alkaen erityisjärjestelyin. Suomen Hippos ry odottaa vastauksia aluehallintoviranomaisilta.  

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...