0

Yrjö Mäkelä pitää isoista koirista – nöffien kanssa voi harrastaa monipuolisesti

Elimäellä asuvalla Yrjö Mäkelällä on samanlaiset mielipiteet koirista kuin Aku Ankalla.

– Akulla on Pulivari-niminen bernhardilainen, ja jossakin sarjakuvassa hän totesi, että koiran pitää olla iso, eikä mikään hännänhuisku. Minä olen samaa mieltä. Olen aina tykännyt isoista koirista, Mäkelä kertoo.

Hänen ensimmäinen iso koiransa oli bernhardilainen, kuten Akullakin. Sen jälkeen omakotitalon isolla pihalla on käyskennellyt newfoundlandinkoiria. Tällä hetkellä Mäkelällä on niitä kaksi. Pian 8-vuotta täyttävä, leikattu narttu Ariel sekä sijoituksessa oleva, kolmivuotias uroskoira, Pärsky.

Mäkelän mielestä newfoundlandinkoirat ovat bernhardilaisia parempia harrastuskoiria.

– Lisäksi nöffit ovat sosiaalisempia. Varsinkin Ariel tulee toimeen kaikkien kanssa. Se rakastaa ihmisiä ja muita koiria. Pärsky on hieman varautuneempi isoja uroksia kohtaan. Ihmisiä se sen sijaan rakastaa ja nappaa lapsilta nopeasti pipon päästä, Mäkelä nauraa.

Mäkelä harrastaa koiriensa kanssa aktiivisesti muun muassa vesipelastusta, tottelevaisuutta ja rallitokoa. Koiria käytetään myös näyttelyissä.

Newfoundlandinkoirat rakastavat vettä. Mäkelän mukaan niitä käytettiin joskus 1700-luvulla kalastajien apuna verkkojen vetämisessä tai veneestä pudonneiden henkilöiden pelastamisessa.

– Koiria käytettiin myös kalastajien kärryjen vetämiseen. Pärsky vetää mielellään kärryjä, joten sitäkin harrastamme jonkin verran. Ariel on puolestaan todellinen vesipeto. Se taisi olla vain seitsemän viikon ikäinen, kun se meni ensimmäistä kertaa uimaan. Se on jo pienestä asti osoittanut olevansa hyvä vesipelastuskoira. Kaikista nöffeistä niitä ei tule koskaan, vaikka kuinka harjoittelisi.

– Kyllä Arielillakin on omia temppujaan vesipelastuksessa. Se saattaa esimerkiksi viedä pelastettavan ihan toiseen paikkaan kuin oli tarkoitus.

Vesipelastusta harrastetaan ainoastaan koirien ja niiden omistajien iloksi. Koira pelastaa vedessä olevan henkilön vetämällä tämän rantaan ”jatkokädestä” tai viemällä pelastettavalle renkaan, josta vedessä oleva ottaa kiinni, ja koira vetää hänet rantaan.

– Oikeasti hukkumassa olevaa henkilöä koira tuskin voisi välttämättä pelastaa. Hukkumaisillaan oleva ihminen on niin paniikissa, että hänen mukanaan saattaisi hukkua myös koira.

Koronavirus on hiljentänyt myös koiraharrastuksen. Normaalioloissa Mäkelä käy koiriensa kanssa yhteisharjoituksissa kolmisen kertaa viikossa. Nyt harjoituksia täytyy tehdä omatoimisesti. Sekin onnistuu, mutta kiusaus jäädä työpäivän jälkeen sohvannurkkaan on suuri.

–Joka päivä käyn kuitenkin ainakin kävelylenkillä koirien kanssa. Kyllä niiden kanssa pitää harrastaa, vaikka joku onkin sanonut, että nöffi on laiskan ihmisen koira. Sitä väitettä en allekirjoita.

Mäkelän mukaan nöffi tarvitsee ympärilleen tilaa ja kärsivällisen omistajan. Rodun kouluttaminen vaatii aikaa, sillä nöffi ei pidä toistoista. Kun koira tekee asian toivotulla tavalla, täytyy pitää tauko, ja jatkaa harjoittelemista vaikka seuraavana päivänä.

– Nöffin turkki vaatii säännöllistä hoitamista. Koira syö paljon, kuolaa valtavasti ja kurakeleillä koiran olemassaolon todella huomaa myös kotioloissa. Silti nöffit ovat mahtavia kavereita, säyseitä ja uskollisia seuralaisia, Mäkelä vakuuttaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...