0

Vallitsevissa poikkeusoloissa yhdistysten toiminta on vielä keskeytettynä – Yli 70-vuotiaille ei ole luvassa helpotusta ainakaan lähiaikoina, sillä heitä kehotetaan edelleen välttämään kontaktia muiden ihmisten kanssa

Niin sanotulla kolmannella sektorilla toimivat seurat, järjestöt ja yhdistykset tekevät tärkeää työtä, joka merkitsee monille paljon. Harrastustoiminta antaa iloa elämään ja on etenkin ikäihmisille usein henkireikä.
Nykyisissä poikkeusoloissa kaikki yhdistysten toiminta on luonnollisesti keskeytetty. Kun yli 70-vuotiaita on kehotettu välttämään kontaktia muiden ihmisten kanssa, moni saattaa kokea itsensä yksinäiseksi.
Eläkeliiton Elimäen yhdistys on käynnistänyt Soita minulle -puhelinpalvelun.
– Yhdistyksellä on minun lisäkseni kolme muuta henkilöä, joille voi soittaa. Teemana on se, että soita ja juttele, jos siltä tuntuu, kertoo Eläkeliiton Elimäen yhdistyksen puheenjohtaja Pauli Turkia.
– Olen saanut muun muassa soiton, jossa eräs yhdistyksemme jäsen kyseli, että mitä olisi tehtävä, kun on niin tylsää. Hän totesi, että on tylsää, kun ei pääse kauppaankaan. Nyt on tärkeää, että ihmiset soittelisivat toisilleen, korostaa Turkia.
Eläkeliiton Elimäen yhdistys on runsaan 40 vuoden ikäinen.
– Meillä on osapuilleen 650 jäsentä ja paljon erilaista toimintaa. Olemme tehneet retkiä ja matkoja sekä ulkoiluttaneet hoivakotien ikäihmisiä. Kuukausikerhon lisäksi on muun muassa käsityö-, hengellinen-, liikunta-, seniori-, kortti- ja kokkikerho. Lisäksi on lauluryhmä, ystäväpiiri, virikeryhmä ja lukupiiri, lavis, huruhanurit, vyötiäiset, tuolijumppa ja karaoke, luettelee Turkia.
Pauli Turkia uskoo, että tilanteen normalisoitumiseen Suomessa kuluu vielä aikaa.
– Menee varmaan syksyyn ja voi mennä jopa vuoden loppuun asti ennen kuin esimerkiksi meidän toimintamme pyörii entisellä tavalla.
Ukkoporukka Hutikka yr on toiminut kymmenisen vuotta. Kyseessä ei ole yhdistys, ja yr-nimessä tarkoittaa ”yrittää rekisteröityä”, vaikkei hutikkalaisten tarkoituksenakaan ole rekisteröityä.
Aktiivisesti porukassa mukana oleva Pekka Aalto kertoo, että hutikkalaisia on noin 160–170, joista osapuilleen 100 on aktiiveja ja noin 50–60 erittäin aktiivia.
– Toimintaamme on ollut muun muassa vanhusten ulkoiluttaminen, vesijuoksu, kuntosalilla käynti, frisbeegolf, tietovisa, talkoot, pilkki- ja onkikisat sekä matkat ja retket, luettelee Aalto, joka on koostanut vuosittain 36-sivuisen kirjan Hutikan toiminnasta. Kirjoissa on kuvia runsaat 200.
Aalto toteaa, että jokainen hutikkalainen ymmärtää varmasti poikkeustilanteen.
– Aivan varmasti kaikkia harmittaa. Odottelemme kovasti, että päästäisiin taas sähläämään. Toivottavasti tämä toteutuisi jo juhannuksen jälkeen. Koska suurin osa hutikkalaisista on yli 70-vuotiaita ja kuuluvat riskiryhmään, meidän on oltava tarkkoina, painottaa Aalto.
Myllykosken Latu on perustettu vuonna 1951, joten ensi vuonna yhdistys täyttää tasavuosia 70.
– Meillä on noin 850 jäsentä, mutta kaikki toimintamme on nyt valitettavasti luonnollisestikin keskeytyksessä. Jäsenistö kaipaa monia tuttuja kevään ja kesän toimintoja. Mieli on maassa, koska muun muassa perinteinen Lapin-reissukin jäi tekemättä. Hiihtoreissulla on ollut mukana noin 40 latulaista, selvittää Myllykosken Ladun puheenjohtaja Anne Mattila.
– Toimintaamme ovat muun muassa talkoot, koulutustapahtumat, melonta, avantouinti, hiihto, lentopallo, kuntosali, retkeily, soutu, kävely, lavis, sähly, pyöräily ja maastopyöräily, luettelee Mattila.
– Lisäksi olemme pitäneet torikahviota Myllykosken torilla perjantaiaamuisin, mutta tämäkin toimintamme on nyt keskeytyksessä. Yhdistys on myös tehnyt yhteistyötä tapahtumien järjestämisessä muun muassa Anjalankosken seurakunnan ja Myllykosken Metsästysyhdistyksen kanssa.

2 kommenttia aiheesta “Vallitsevissa poikkeusoloissa yhdistysten toiminta on vielä keskeytettynä – Yli 70-vuotiaille ei ole luvassa helpotusta ainakaan lähiaikoina, sillä heitä kehotetaan edelleen välttämään kontaktia muiden ihmisten kanssa

 • 8.5.2020 at 08:55
  Permalink

  Kyllä kaupassa saa käydä kun muistaa itselle turvalliset suojaetäisyydet sekä kasvosuojan. Kävelylle ja ulkoiluun kannustetaan, että kunto pysyy hyvänä. Hoivakoteihin on päästävä tapaamaan omaisiaan ja tuttuja. Suojavälineet on oltava kunnossa, jos hoidettava ei pääse itse ulos.
  Ulkona, pihalla saa tavata omaisiaan. Monet fiksut hoivayksiköt ovat koko ajan mahdollistaneet näin toimimisen ja asukkaat ovat tyytyväisiä.
  Täällä ihmiset ovat koko ajan ulkoilleet ja samalla jutelleet tuttujen ja vieraiden kanssa.
  Nyt kun järven rannassa on noutopistekahvila niin sieltä voi ostaa kahvin ja juomien lisäksi herkkupullia sekä suolaista syötävää, kakkua ja kaikkea ihanaa vaikka kotiin vietäväksi tai rannalle istumaan ja herkuttelemaan ystävien kanssa tai ilman.

  Reply
 • 8.5.2020 at 09:00
  Permalink

  Voihan tuon torikahvilankin laittaa noutopisteeksi ja tuolit penkit ympäri toria.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...