0

Mielipolulle Niivermäen luontopolulle vaikka nallen kanssa – Yleinen ahdistus ja pahoinvointi ovat lisääntymässä

Mielipolku -reitillä tutustutaan Niivermäen luonnonsuojelualueen vanhaan metsään ja luontoon sekä kohdataan taidetta ja elämyksiä metsässä. Reitti on avoinna omatoimiselle kiertämiselle 4.–18.5. Mielipolun järjestävät Kouvolan mielenterveysseura ry, Kaiku Korporaatio sekä Kouvolan varhaiskasvatus.
Mielipolun aikana nautitaan luonnon äänistä, kohdataan taidetta ja elämyksiä sekä pysähdytään hetkeksi olemaan läsnä luonnossa.
– Mielipolulla luonnon lisäksi iloa ja voimaa voi saada taiteesta ja kulttuurista. Edellisinä vuosina polun varrella on voinut kohdata erilaisia metsän hahmoja, mutta nyt emme voi koronarajoitusten takia olla läsnä polulla. Toivon kuitenkin, että polulta välittyy välittämistä, virkistystä, rauhaa ja mielenruokaa, kommentoi Mielipolun taiteellinen suunnittelija Kaisa Hirvikoski.
Koronavirus on vaikuttanut tämän kevään aikana ihmisiin ja järjestettäviin tapahtumiin. Yleinen ahdistus ja pahoinvointi ovat lisääntynyt sekä tapahtumanjärjestäjät ovat joutuneet perumaan tapahtumia. Niin meinasi käydä myös Mielipolulle.
– Korona-aika vaikutti Mielipolun toteuttamiseen niin, että aluksi peruimme koko tapahtuman. Nyt, kun kaikki tapahtumat on peruttu pitkältä ajalta, on hyvä etsiä vaihtoehtoja. Siksi päätimme pitää Mielipolun kaksiviikkoisena omatoimisesti kuljettavana reittinä. Tietysti odotamme ihmisiltä koronaetäisyyksien noudattamista polulla kulkiessa. Toisista välittäminen näkyy muun muassa polun varrella bongattavista nalleista, Kaisa toteaa.
Kouvolan mielenterveysseura ry tuottaa Mielipolkua jo kolmatta vuotta kansainvälisen Mental Health Art Weekin (MHAW) aikana.
– Kouvolan mielenterveysseura haluaa toimia yhteisönä, joka kannattelee elämää ja tuottaa ihmisille tunteen siitä, että heistä välitetään. Toivomme, että Mielipolku toisi ihmisten yhä sirpaleisemmaksi muotoutuneeseen elämään edes häivähdyksen kauneutta, pysähtymisen rauhaa ja aikaa palautua vauhdin keskellä, toivoo Kouvolan Mielenterveysseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Anita Sipilä.
Mielipolun keskeisenä teemana on mielenterveyden edistäminen sekä mielenterveydestä puhumisen kynnyksen alentaminen. Mielenterveydestä pitäisi pystyä puhumaan ilman ennakkoluuloja tai häpeää ja ihminen tulisi nähdä kokonaisuutena. Näin ajattelee myös Kouvolan mielenterveysseuran hallituksen jäsen Anitta Ollikainen, joka toivoo Mielipolun rauhoittavan ja virkistävän mieltä.
– Toivon, että Niivermäen Mielipolku nallejen, runojen ja metsän voimalla tarjoaa mahdollisuuden kävijälle unohtaa hetkeksi elämän tuomat murheet ja antaa mielelle tilaa uusille oivalluksille. Ehkä Mielipolulla herää halu kirjoittaa itse runo, maalata taidetta tai tehdä jokin ihan oma taideteos. Uskon, kun annamme metsän viedä murheemme mielestämme niin saamme tilaa uudelle, Anitta kertoo.
Mielipolku on tärkeä myös Kouvolan mielenterveysseuran vapaaehtoisille, jotka auttavat tapahtuman tuottamisessa. Yksi vapaaehtoisista on Minna-Kristiina Mattila, joka on ollut tuottamassa tämän kevään Mielipolkua:
– Mielipolun luominen ja rakentaminen yhdessä vapaaehtoisten ja muiden toimijoiden kanssa on ihanaa vastapainoa päivätyölle, ja antaa mahdollisuuden tehdä hyvää sekä luoda hyvää mieltä muille ja itselle. Metsään ja Mielipolulle meneminen on erilaista ja hieno tapa tuoda mielenterveyden hoitamista sekä huomioon ottamista tiedoksi meille kaikille. Pidän loistavana ajatuksena, että yhä useampi löytää matkan, tien, metsän hyvää tekevään ympäristöön. Mielipolku tehdään monien ihmisten kanssa yhdessä paikallisesti, siinä näkyy rosoisuus ja luovuus.
Mielipolku pyritään toteuttamaan perinteisesti vuoden 2021 keväänä.
– Luvassa on aitoa kohtaamista ja vuorovaikutusta kävijöiden, metsänkeijujen, menninkäisten sekä Naavamaijan kanssa. Silloin voi puiden lisäksi halata vaikka keijukaisia ja kuulla livenä heidän runojaan, Anita kertoo.
Kaisa puolestaan toivoo hauskoja kohtaamisia päiväkoti- ja koululaisryhmien sekä työyhteisöjen kanssa:
– Ollessani vapaaehtoisena ensimmäisellä Mielipolulla, sain katsella maailmaa Pyjamaluteena ja kertoilla polun kulkijoille elämästä hyönteisnäkökulmasta. Tältä vuodelta jään ehdottomasti kaipaamaan ihmisiä ja vuorovaikutusta.

Reitti on avoinna omatoimiselle kiertämiselle 4.5. kello 10.00 – 18.5. kello 18.00.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...