0

Vappupuhe: Koneen ääressä on istuttu niin paljon, että kohta on känsät takapuolessa

Aamupäivän löntystely on käyty. Naapurin koiralle ärhennelty ja muut liikkuvat haukuttu. Keli oli kaunis.
Tähän aikaan kuuntelen yleensä vappupuheita joko Inkeroisten tai Myllykosken torilla. Tapasin aattona Bymanin Mikan Reunan kirjakaupalla. Hänkään ei luvannut marssia, että olisin vapputunnelmaan päässyt.

Nyt kirjoitan sitten oman vappupuheeni. Kestää lukea ainakin 5 minuuttia. Juttuun siinä ei olisi kyllä mitään lainattavaa asiaa.
Kertaan kaikkia muita puhujia, että on poikkeuksellinen vappu. Jokainen viettää sitä omissa oloissaan vähän pienemmällä tai isommalla porukalla. Meikäläinen kävi iltalöntystelyllä eikä ketään näkynyt missään täällä maaseudulla. Yksi grilli taisi olla kuumenemassa. Sitten katsoin kissan kanssa Netflixiä ja kävin maate. Ai niin ja söin pari maukasta korialaista makkaraa laihdutusparsan kanssa. Oliko mitään poikkeavaa? Ei oikeastaan, kun en muutenkaan ole kiinnostunut vappuriennoista.
Tänä vappuna haluan nostaa ammatteja, joita arvostan ja joiden arvostus on lisääntynyt korona-ajassa. Terveysalan ammattilaiset ovat elintärkeitä, jos sairastumme. Siihen hommaan minusta ei olisi. Opettajat ovat tärkeitä. Siihenkään hommaan minusta ei olisi. Kouluruokakin on hyvää, kun sitä on saanut hakea kotiin. Minusta se on aina ollut oikein kelvollista. Siivous- ja laajemminkin jätealan ammattilaisia on nyt nostettu esiin. Normaalina arkena heitä ei huomaa eikä noteerata, jos ongelmia ei esiinny. Poliisi on aina herättänyt kunnioitusta. Tänä keväänä ammattikunta on tuonut myös uudenlaista turvaa ja järjestystä. Yksi tärkeä ryhmä ovat kaupan ammattilaiset. Heidät meistä jokainen kohtaa tavalla tai toisella – itse kaupassa tai kauppakassin muodossa. Kyllä he ovat saaneet hyllyjä täyttää. Tunnustan, että siihenkään hommaan minusta ei olisi.

Yrittäjät ansaitsevat oman kappaleensa. Seuraan sitäkin taistoa läheltä. Sisarten vaatekaupassa on hiljaista, vaikka isossa kaupassa pystyisi kyllä turvavälit pitämään. Epätietoisuus tulevasta laittaa meidät asiakkaat varovaisiksi. Ja sitten jos haluaisimme asioida, sitä jotkut paheksuvat. Minullekin on sanottu, että kävitkö tosiaan kampaajalla ja hierojalla. Kyllä kävin. Silmälaseja yritin myös ostaa ja kehykset valitsin, mutta en saa laseja, kun silmälääkäreillä ei ole vastaanottoa. Maatalousyrittäjillä on kiireisin aika edessä. Veljeni ei ole viikkoihin uskaltautunut kauppoihin, että ei vaan sairastu juuri kylvöaikana. Kuukauden päivät on pysyttävä ainakin vielä terveenä.
Iso kiitos kuuluu myös lasten vanhemmille. Etäkoulua on saanut jokainen käydä – enemmän tai vähemmän.
Iso kiitos myös ikäihmisille ja muille riskiryhmään kuuluville, jotka jaksavat olla kotona.

Onko mitään hyvää oikeasti tapahtunut? Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Ne sopivat minulle, mutta eivät kaikille eivätkä kaikkiin ammatteihin. Kieltämättä työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Koneen ääressä tulee istuttua niin paljon, että silmiä kirvelee ja kohta on känsät takapuolessa. Toisaalta kotityöt hoituvat tauoilla.
Etätöissä on myös huomannut, että työkaverit ovat tärkeitä. Kasvokkain on aivan toista puhua kuin puhelimella tai teamsillä. Juttuja tekemäänkin on ilo lähteä, kun jokaiselle haastateltavalle ei onneksi voi sanoa, että ottaisitko itse valokuvan.
Etäkaudella on myös kokoustaminen lisääntynyt. Joskus tuntuu, että teamsillä on aivan liian helppo laittaa kokouskutsuja.

Eniten kuitenkin toivon ja uskon, että poikkeusaika muuttaa meitä inhimillisemmiksi – edes hetken aikaa. Nyt puhumme kaupan kassalle asioivalle parin metrin päästä niitä näitä emmekä kiirehdi pakkaamaan ostoksia, kun vielä edellinen asiakas on paikalla. Emmekä ryntää paikasta toiseen – hoitohenkilöstöä lukuun ottamatta. Ehkä pieni tauko harrastuksistakin on ollut paikallaan.
Kärsivällisyyttä toki kysytään, kun palataan normaaliin ja selviää miten poikkeusaika maksetaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Kyllä siitä iso lasku kertyy kaikkien maksettavaksi. Toivottavasti mahdollisimman monella on työtä. Uskon, että sitäkin on ilo tehdä.

Hyvää vappua!

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...