0

Vaikeat ajat nostavat yhteishenkeä

– Rustasimme Eero Mattilan kanssa hakemusta jo viime vuonna yleisen kokouksen pohjalta. Toinen kerta toden sanoi. Myllykoskea on koeteltu 2010-luvulla paljon, mutta asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa on nostettu pikku hiljaa taajama henkiin. Me-henkeä on tarvittu, sanoo Myllykosken seudun kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Timo Mynttinen.
Kotiseutuyhdistyksen ”toimenkuvaan” kuuluu perinteen kerääminen ja säilyttäminen. Yhdistys on julkaissut myös useita kirjoja. Mynttinen muistuttaa kuitenkin, että tärkeintä on taajaman elinvoiman säilyttäminen.
– Alueella on paljon yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita, jotka ovat tehneet osansa Myllykosken uudessa nousussa. Tehdas ei vanhassa muodossa tule takaisin tukijalaksi, mutta uskon, että tehtaan porttien sisälle saadaan toimintaa.
Mynttinen on syntyperäinen mylsäläinen. Hän sanoo, että monenlaisia aikoja on Myllykoskenkin historiassa nähty.
– Tällä vuosikymmenellä on kuitenkin myös positiivista tapahtunut. Myllykoskelle on saatu uusi paloasema. Koivusaaren uimala on kunnostettu kaupungin toimesta. Myllykosken entisen tehtaan arvokiinteistöt, MyPa-talo ja kaupungintalo löysivät myös uuden omistajan. Viimeisin maamerkki on Kouvolan seurakuntayhtymän rakentama Myllykosken kirkon laajennus. Ja MYPAkin on noussut Ykköseen.
Timo Mynttinen kehuu myös Myllykosken tapahtumia, jotka kiinnostavat laajemminkin kuin pelkästään lähialueella.
– On teatteria, konsertteja, kirjamessuja. Kymi Libri -kirjamessut järjestetään taas ensi vuonna.
Mynttinen muistuttaa, että tapahtumien onnistuminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä.

Myllykosken kyläkummi, valtuutettu Joonas Honkimaa (sd.) iloitsee, että valinta osui Myllykoskeen.
– Myllykoski on saanut vuosien varrella ikäviä takaiskuja, joten kyse ei taida olla pelkästä innosta, vaan myös taistelutahdosta oman yhteisön puolesta. Vaikka Myllykoskella kerätäänkin kotiseutuyhdistyksen johdolla kattavasti paikallishistoriaa, tarvitaan myös uutta. Eiköhän palkinnon ansaitseminen tiivisty pitkälti tähän eläväiseen henkeen.
Kyläkummi tunnustaa, että Myllykoski ei ole liittynyt hänen elämäänsä, mutta on tärkeä osa Kouvolaa.
– Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta ovat Myllykosken asiat tulleet tutuiksi niin valtuuston, yhdistyselämän kuin myös kirkkovaltuustonkin kautta. Kaukaa sitä usein näkee maiseman hienouden.
Honkimaa harmittelee vanhan Kouvolan ja haja-asutusalueiden vastakkainasettelua.
– Tuskin vastakkainasettelulta voidaan kuitenkaan täysin välttyä. Se on lähes vakio kaikessa ihmisten toiminnassa.
– Olen mukana niin maaseutulautakunnassa kuin kylien neuvottelukunnassakin ja ainakaan niissä ei taajamia tai haja-asutusalueita ole Kouvolassa unohdettu. Nostaisin kuitenkin hattua kuntalaisille itselleen, jotka elävöittävät kotiseutuaan.
Joonas Honkimaa kertoo olevansa musiikki-ihmisiä, joten hyvinkin hänet nähdään Kymi Kantrissa, jos se 5.9. järjestetään.
– Olen itse enemmän raskaamman musiikin ystäviä, mutta sellaiset nimet kuin Johnny Cash ja Hank Williams III tulevat mieleeni, kun aletaan kantrista puhumaan. On hienoa nähdä, miten intohimoisesti ihmiset suhtautuvat. Sellaista se musiikin kanssa pitää ollakin! Sen on oltava enemmän kuin ”vain musiikkia”.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...