0

Liikkalan valleille avustusta vesakon raivaukseen

Museovirasto on myöntänyt Liikkalan-Ruotilan kyläyhdistykselle avustusta Liikkalan vallien vesakon raivaukseen 650 euroa.
– Kyläyhdistyksen hallitus päätti viime syksynä hakea Museovirastolta avustusta ja saimme vastauksen muutama päivä sitten, kertoo kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anja-Liisa Turkia.
– Näinä aikoina jokainen positiivinen asia tuo iloa. Tarkoitus on, että loppukesällä tai syksyllä Kymenlaakson metsänhoitoyhdistyksen metsuri suorittaa raivauksen ja sitten olisi toivottavaa, että kyläläiset myöhemmin osallistuisivat raivausjätteiden siivoamistalkoisiin. Raivaustyön valvojana toimii Kymenlaakson museon arkeologi.

Liikkalan vallit tai niin kuin virallisesti sanotaan Liikkalan linnake koostuu isoista valleista (päälinnake) ja pienistä valleista (redutti), joita yhdistää ns. katvetie. Linnake rakennettiin 1790-luvun alussa Värälän rauhan (1790) jälkeen. Ruotsin ja Venäjän raja jäi tässä rauhassa edelleen Kymijokeen, johon se oli siirtynyt jo Turun rauhassa 1743. Venäjän keisarinna Katariina II:n käskystä kenraalisotamarsalkka A. V. Suvorov suunnitteli kolmiportaisen puolustusketjun pääkaupunki Pietarin suojaksi lähelle rajaa. Liikkalan linnake kuului uloimpaan linnoitusketjuun, jonka muut linnoitukset olivat Ruotsinsalmi, Kyminlinna, Utti, Järvitaipale, Kärnäkoski ja Olavinlinna. Olavinlinna oli rakennettu jo 1475, muut uloimman ketjun linnakkeet rakennettiin 1791-1792.

Vallien lähellä asuva kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Ekke Lekander on seurannut vallien eri vaiheita monen vuoden ajan ja harmittelee nyt vesakoitumista.
– Viimeksi valleilla suoritettiin suurehko puidenraivausoperaatio yli kymmenen vuotta sitten Museoviraston toimesta. Aika on tehnyt tehtävänsä ja vallit ovat taas umpeutumassa ja vesakko on jo yli kolmemetristä, toteaa Lekander.
– Museovirasto on luopunut linnakkeiden hoidosta ja Liikkalassa viraston viimeinen työ on ollut kaivon ympärille tehty uusi aita. Sitä ennnen saatiin uusi opastaulu. Kesällä 2008 Museoviraston tutkijat tekivät koekaivauksia ja suorittivat mittauksia. Ennen valleilla oli lampaita ja ne pitivät alueen puhtaana. Edelleenkin lampaita voisi käyttää, tarvittaisiin vain uudet aidat. Vanhat on jo purettu aikoja sitten.

Ekke Lekander on itse niittänyt vallipihan ja katvetien pari kertaa kesässä talkootyönään, jotta kyläläisten, turistien ja ryhmämatkalaisten olisi helpompi liikkua valleilla.
– Liikkalan vallit antavat Liikkalan kylälle ainutkertaisen taustan. Ne ovat helposti nähtävissä Liikkalan vpk:n talon takana ja niihin on helppo tutustua. Opastusta on myös saatavilla. Nykyään ollaan yhä enemmän kiinnostuneita historiallisista pienkohteista ja tästä Liikkalan vallit ovat oiva esimerkki, kertaa Ekke Lekander.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...