Luomu ja erikoiskasvit kiinnostavat tällä hetkellä viljelijöitä

Ruokahuolto ja -varmuus on puhuttanut viime päivinä monella tasolla. Viljelijän Avena Bernerin asiakkuuspäällikkö Anne Perätalo sanoo, että viljakauppa toimii melko

Anne Perätalo on tehnyt viljakauppaa kymmenen vuotta.

Stiina Kokkonen

Ruokahuolto ja -varmuus on puhuttanut viime päivinä monella tasolla. Viljelijän Avena Bernerin asiakkuuspäällikkö Anne Perätalo sanoo, että viljakauppa toimii melko normaalisti.

– Meidät tavoittaa etätöistä puhelimitse tai sähköpostitse. Viljavarastot, myllyt, rehutehtaat ja satamat ottavat edelleen viljaa vastaan. Kaikki toimijat ovat minimoineet fyysisen kanssakäymisen.

– Jos jollain on varastossa myytävää, kannattaa seurata markkinaa. Tilanne on poikkeuksellinen tällä hetkellä. Kesän lähestyessä on mahdollista, että toimituspaikkoja on vähemmän.

Perätalon mukaan korona laski hintoja viljapörssissä, mutta jatkossa hinnat voivat muuttua.

– Kauppojen teko syksyn viljoista on jo käynnissä.

Viereisessä työpisteessä istuva asiakkuuspäällikkö Kyösti Skippari huikkaa haastatteluun puhelujen välistä, että viljelijän on myös aika tehdä kevään hankinnat peltotöitä varten.

Anne Perätalo sanoo, että viljelijällä on takana useampi heikompi vuosi ja moni pohtii tulevaa.

Hän kannustaa viljelysuunnitelman teon yhteydessä tekemään myyntisuunnitelmaa ja kiinnittämään hintoja noin kolmasosalle tuotannosta.

– On paljon helpompi laittaa tuotantopanoksia maahan, kun osittain jo tiedetään myytävän sadon arvo.

Perätalo tietää mistä puhuu. Perheellä on viljaan keskittynyt maatalousyhtymä Myllykoskella.

– Kun siat laitettiin pois, lähdin opiskelemaan. Valmistuin 2008 metsätalousinsinööriksi ja tein Stora Ensolla pätkätöitä.

Anne Perätalo on tehnyt viljakauppaa kymmenen vuotta.

– Tunsin alueen viljelijät ja muutkin verkostot, kun olin aktiivinen järjestöpuolella MTK:ssa. Opinnoissa painotus oli myynnissä ja markkinoinnissa. Koen, että olen nyt omalla alallani.

Avenan ostajista useammalla on viljelijätausta, myös Perätalon työparilla Kenneth Ahlqvistilla.

– Samassa veneessä tässä ollaan. Maatilan arki on hyvin tiedossa.

Avena on osa Apetit-konsernia, jossa tehdään ruokaratkaisuja, öljykasvituotteita ja viljakauppaa.

Anne Perätalokin ostaa viljan lisäksi rypsiä ja rapsia sekä jonkin verran härkäpapua ja hernettä. Ostoalueena on Itä-Suomi, valtaosa volyymista tulee kuitenkin Etelä-Karjalasta Itä-Uudellemaalle ulottuvalta alueelta.

– Maatalouskauppa on muuttunut paljon, mutta viljakaupassa määrät ovat pysyneet viime vuodet suunnilleen samoina. Luomu kiinnostaa tällä hetkellä viljelijöitä ja myös erikoiskasvit. Nämä muuttavat viljelykiertoa ja saattavat jollain aikavälillä vähentää kauppaan tulevan viljan määrää.

Suurin huoli on kuitenkin rypsin ja rapsin viljelyalasta.

– Etenkin öljykasveja joudutaan tuomaan Baltian maista. Viime kesä oli erityisen haastava.

– Suomen suurimman öljykasvien jalostamon tavoitteena on saada rypsi- ja rapsiraaka-aine kotimaasta. Sen takia kannustamme kylvämään öljykasveja.

Avena järjesti tämän vuoden puolella öljykasvikiertueen, joista yksi tilaisuus pidettiin Kouvolassa.

– Saimme hyvän vastaanoton. Rypsillä ja rapsilla on viljelykierron kannalta monta hyötyä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka