0

Kolumni: Mitä tehdä ajalle?

Korona vei tulot, tapahtumat ja kontaktit, mutta aikaa tuli lisää. Sitä kauan kaivattua ja aina uneksittua: voi kun sais kerrankin nukkua niin myöhään kuin haluaa, voi kun olisi vapaata aikaa. Ehtisi lukea kirjoja ja voisi katsoa elokuvat loppuun nukahtamatta. Siivousta ja arkiston järjestelyä olisi myös, mutta ajan puutteessa ne jää aina tekemättä.
Nyt kun olen parina aamuna nukkunut pitempään, krooniselta tuntunut unenpuute on pois pyyhkäisty ja olo on energinen. Sitten tulevat rajoitteet vastaan: ai niin, en voikaan lähteä museoon enkä kirjastoon, ehkä en edes kauppaan, koska olen riskiryhmää. En voi kutsua kavereita kylään – juuri kun olisi ollut aikaa tehdä oikein gourmet-illallinen.
Muistan sähkökatkon, jolloin piti keksiä, miten saa valoa ja lämpöä ja tulee toimeen ilman internetiä. Siinä sitä kynttilänvalossa luettiin painettua kirjaa ja keitettiin puuhellan levyllä teevettä. Tavallaan se oli mukavaakin vähän aikaa. Nyt on itse asiassa asiat paljon paremmin kuin silloin: sähkö ja nettiyhteydet toimivat.
En olisi vielä viime viikolla uskonut, että laitan läppärin tiskipöydän kulmalle, full screen päälle ja youtube-videolta Zorbaksen tanssin askeleita opettelemaan. Tätä tanssia voi harjoitella yksin. Pian olen nopeampi kuin kömpelö Anthony Quinn elokuvassa Kerro minulle, Zorbas. Tunnetta peliin, ja taiteellisesta tulkinnasta annan itselleni täydet pisteet.
Muistelen vanhoja asioita, ajatukset siirtyilevät vapaasti ajasta ja aiheesta toiseen ilman agendaa. Saan flown virtaamaan, kehitän kirjaprojektia, laadin apuraha-anomuksen, hitaalla käyvät aivot löytävät ratkaisun kauan vaivanneeseen ongelmaan. Kiire oli tappanut luovuuden, ja nyt olen saanut sen takaisin.
Eniten nautin siitä, että arvojärjestystä täytyy miettiä uudelleen. Motto: ”Vain se säilyy, joka muuttuu.”
En halua päätyä eloonjääneeksi Harri V. Hietikon kirjaan Pandemian jälkeen. Siinä visiossa tavoitelluin hyödyke oli tuhoutuneeseen maailmaan vapaana leijumaan jäänyt valta, jonka otti sitä eniten haluava. Olen mieluummin Tom Neale Yksinäisen miehen saarella ja lajittelen arvoni ja tavarani vain itseäni varten.

Tarja Tornaeus
Kustantaja
Reuna Oy

Viikon kysymys

Kannatatko kasvomaskin käyttöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...