0

Leskenlehdet värittävät alkavaa kevättä – luonnossa saa liikkua edelleen

Kevätseurannan toisen seurantaviikonlopun (14.-15.3.) aikana havaintoja tuli yllättävän paljon hieman viileästä säästä huolimatta. Havaintoja tehtiin ruostesiiven toukasta, seitsenpistepirkosta, kekomuurahaisesta, töyhtöhyypästä, peiposta, laulujoutsenesta, kottaraisesta, kiurusta, sinivuokosta – sekä erityisesti leskenlehdestä, jonka kukinnan havaintojen lukumäärä kasvoi huomattavasti viikonlopun aikana eteläisessä Suomessa. Leskenlehti onkin tunnetusti yksi varhaisimmista kevään merkeistä, sillä se kehittää kukka-aiheet jo syksyllä. Se ei siis tarvitse kovin paljoa valoa ja lämpöä aloittaakseen kukintaansa.

 Myös nokkosperhoset ovat alkaneet heräillä talvihorroksestaan ja niitä on havaittu lennossa Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Laulujoutsenet ovat puolestaan lentäneet jo Tyrnävän korkeudelle asti. Lämpötilojen noustessa ja runsaiden jäättömien vesien ansiosta laulujoutsenet pääsevät muuttamaan helposti ja nopeasti ympäri Suomen.  

 Viikonlopun yöpakkaset eivät siis näyttäneet kevään etenemistä kovinkaan paljon haittaavan. Keväiset lajihavainnot runsastuivat monella paikkakunnalla huomattavasti ja leviävät nyt tasaista tahtia yhä pohjoisemmaksi. Ilmatieteen laitoksen kuukauden ennusteen mukaan lämpötilat tulevat vaihtelemaan maalis-huhtikuun vaihteessa tavanomaista lauhemman ja tavanomaisten lämpötilojen välillä. 

 Luonto-Liitto on kiinnostunut havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6.-7.6. saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Koetko Uudenmaan liikkumisrajoituksen tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...