0

Peltokasvien sadot keskinkertaisia 2019 – rukiista ennätyssato

Peltokasvien satovuosi 2019 oli positiivinen paluu normaaliin – olihan sitä ennen koettu kaksi perättäistä heikkoa satovuotta. Kaikkiaan neljän miljardin kilon viljasato sisältää kotimaista ruisleipää arvostavan kannalta ylenpalttisen runsaan, eli reilun 180 miljoonan kilon, ruissadon. Se kattaa reilusti suomalaisten vuosikulutuksen ja on suurin ruissato 30 vuoteen.

– Sata miljoonaa kiloa kotimaista ruista vuodessa riittää kotimaiseen kulutukseen. Tuo raja on ylitetty 2000-luvulla vain neljä kertaa, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Ohran osuus viljasadosta on yli 40 prosenttia. Neljästä pääviljastamme ohraa käytetään vähiten elintarvikkeeksi – jos mallastusta ei lasketa mukaan. Ohran merkitys pääviljanamme perustuukin sen asemaan tärkeimpänä rehuviljana maatiloilla.

Vehnäsato ylsi 900 miljoonaan kiloon, mikä on neljänneksi suurin tilastohistoriassa. Vuodesta 2018 tuplaantunut sato kääntänee vehnän tuontitarpeen vienniksi.

Kauran merkitys ruokapöydissämme ja vientituotteena on kasvanut viime vuosina. Suomi kuuluu maailman tärkeimpiin kaurantuottajamaihin ja vuoden 2019 lähes 1,2 miljardin kilon kaurasato varmistunee syksyllä EU:n toiseksi suurimmaksi. Puolassa kaurasato lienee niukasti suurempi kuin Suomessa.

– Ruoka- ja rehuherneestä korjattiin satavuotisen tilastointihistorian suurin sato, noin 33 miljoonaa kiloa. Kotimaisen valkuaisen tuotanto on toivottavasti nyt alkanut lisääntyä, Partala jatkaa.

Herneen ohella kuminasato oli ennätyksellinen. Kuminalla tuotanto- ja tilastointihistoria on huomattavasti lyhyempi kuin herneellä – 14 vuotta. Rypsistä ja rapsista sen sijaan korjattiin heikoin sato 40 vuoteen.

Viljasadosta vajaa neljä prosenttia eli noin 140 miljoonaa kiloa on luomuviljaa. Yli puolet siitä on kauraa. Luomukaurasta korjattiin ennätyssato, kuten myös luomurukiista, -vehnästä ja -ohrasta.

Viljasato on kokonaisuutena laadukasta. Kotimaiselle viljalle löytyy käyttökohteet Suomesta ja myös vientiin riittää laadukasta viljaa. Erityisesti kaura on löytänyt vientimarkkinat. Viime syksynä jo 200 miljoonaa kiloa kauraa oli matkannut Suomesta ulkomaille.   

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...