0

Kymsoten päivystysapu 116 117 -palvelu ruuhkautunut koronakyselyistä – Numero ei ohjeista yleisötilaisuuksien järjestämistä tai niihin osallistumista

Kymsoten päivystysapu 116 117 -numeron puhelinmäärät ovat lisääntyneet huomattavasti torstaina 12.3. ja palvelu on ruuhkautunut.

Päivystysapu 116 117 -palveluun soitetaan ainoastaan silloin, jos harkitset lähtöä päivystykseen tai epäilet sairastuneesi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. 116 117 ei anna ohjeita esimerkiksi koronaviruksen vaikutuksesta yleisötilaisuuksien järjestämiseen tai niihin osallistumiseen.

Yleistä tietoa koronaviruksesta tarjoaa valtakunnallinen koronaviruspuhelinneuvonta 0295 535 535.
Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut yleiseen koronavirusneuvontaan valtakunnallisen puhelinneuvonnan, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15.

Kysymyksiä ja vastauksia hoitoon hakeutumisesta Kymenlaaksossa
Miksi on tärkeää soittaa ensin päivystysapuun numeroon 116 117?
– Parhaan asiantuntemuksen koronavirustilanteessa saat päivystysavun (116 117) kautta. Jos epäilet koronavirusta sinun ei tulisi ottaa yhteyttä yksityiselle lääkäriasemalle, työterveyteen eikä omalle terveysasemalle vaan numeroon 116 117, josta parhaiten osataan vastata, onko tarvetta testiin ja miten se sujuvimmin ja kaikille turvallisimmin järjestyy. Jos julkisissa terveyspalveluissa otettu koronatesti on negatiivinen, voit tarvittaessa hakeutua myös yksityiselle lääkärille tai työterveyteen muiden asioiden selvittämiseksi.

Miten toimin näytteenottoon tullessani?
– Liiku mieluiten yksityisautolla joko itse ajaen tai perheenjäsenen tai tuttavan ajamana. Ambulanssikuljetus järjestetään tarvittaessa numerosta 112. Jos liikut julkisilla liikennevälineillä, tulisi sinun pysytellä mahdollisimman kaukana muista matkustajista ja sinun tulisi suojata suusi ja nenäsi ja käyttää käsineitä. Tartutat muita pisarateitse hengittäessäsi ja jos aivastat. Virus voi tarttua myös paljaiden käsien kautta. Julkisia kulkuvälineitä tulisi kuitenkin välttää.
– Sairaala-alueelle tullessasi soita numeroon, jonka olet saanut päivystysavusta. Sinut ohjeistetaan oikeaan paikkaan ja tullaan vastaan.

Missä koronavirusnäyte otetaan?
– Hyväkuntoisista pyrimme ottamaan näytteet sairaalan edessä/vieressä potilaan ollessa autossaan ns. drive-in näytteenottona. Tarvittaessa järjestämme erillisen huoneen sairaalassa lähellä uloskäyntiä. Hoitaja ohjaa potilaan huoneeseen.

Mitä näytteenoton jälkeen tapahtuu ja milloin/miten saan tietää testin tuloksesta?
– Näytteenoton jälkeen hoitohenkilökunta antaa sinulle toimintaohjeet. Lääkäri ottaa sinuun yhteyttä tuloksen valmistuttua.

Miten suojautua koronavirus-tartunnalta?
Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:
– Käsien pesu vedellä ja saippualla.
– Käsihuuhteen käyttö jos saatavilla.
– Yskiminen nenäliinaan tai hihan yläosaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai käsiin.

Lisätietoja koronaviruksesta THL:n ja Kymsoten sivuilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Koetko Uudenmaan liikkumisrajoituksen tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...