Pääkirjoitus: Moision taidekartano sulkee ovensa juhlavuoteen – Kouvola menettää merkittävän matkailukohteen

Anne Hasu on kertonut julkisuuteen tiedon, joka on ollut pienemmän piirin tiedossa jo jonkin aikaa. Moision Taide- ja Pitokartano Oy

Suomen sodassa 1808-1809 kunnostautuneen majuri Fredrik Johan af Forsellesin perheelleen Elimäenjärven rantaan rakennuttama Moision kartanon kaksikerroksinen päärakennus oli Engelin ensimmäinen Suomessa suunnittelema säätyläiskartanon rakennus. Rakennuspiirustukset valmistuivat alkuvuodesta 1818 ja itse rakennus 1820.

Stiina Kokkonen

Anne Hasu on kertonut julkisuuteen tiedon, joka on ollut pienemmän piirin tiedossa jo jonkin aikaa. Moision Taide- ja Pitokartano Oy ei osta Kouvolan kaupungin myyntilistalle laittamaa Moision kartanoa rakennuksineen.

Pentti ja Seija Hasu vuokrasivat kartanon vuonna 1997 Elimäen kunnalta. Anne Hasu on työskennellyt perheyrityksessä vuodesta 1998 lähtien.

Moision kartano on ollut yksi kaupungin tärkeimmistä matkailukohteista. Vuosittain siellä on käynyt 20 000 vierasta. Tänä vuonna kartanolla on 200-vuotisjuhlavuosi. Luvassa on mielenkiintoista ohjelmaa. Juhlavuoden taiteilijat on valittu hyvissä ajoin.

Juhlavuoteen on hyvä lopettaa. Moision Taide- ja Pitokartano toimii 18. joulukuuta asti normaalisti. Tilauskirjat varmasti täyttyvät nopeasti ja vierailijoita riittää taidekartanon viimeiselle vuodelle.

Kouvolan kaupungilla on paljon kiinteistöjä, joista se haluaa luopua. Moision kartanon tulo myyntilistalle oli kuitenkin yllätys. Kaupungissa ei ehkä ajateltu riittävän pitkälle, että taide- ja pitokartanon toiminta voisi loppua.

Elimäelle Moision kartanon toiminnan päättyminen nykymuodossa on suuri menetys. Taide- ja pitokartano on tukenut muun muassa Mustilan Arboretumin ja Mustilan Viinin toimintaa. Monenlaista yhteistyötä on tehty paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa.

Kaupunki järjestää nykyään omana toimintana yhä vähemmän tapahtumia. Yritykset ovat sille tärkeitä yhteistyökumppaneita kaupungin vetovoiman lisäämiseksi ja säilyttämiseksi. Kouvolassa ei voida ajatella, että talkoilla järjestetään isoja tapahtumia. Tarvitaan toimijoiden lisäksi myös tiloja.

Stiina Kokkonen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka