Sudet puhuttavat – Havainnot ensisijaisesti hätäkeskukseen

Sudet ovat puhuttaneet viime päivinä. Anjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Hellsten tiedottaa susikeskustelusta yhdistyksen Facebook-sivuilla. ”Susista on havaintoja ja ”havaintoja” viime

Sudet ovat puhuttaneet viime päivinä. Anjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Hellsten tiedottaa susikeskustelusta yhdistyksen Facebook-sivuilla.

”Susista on havaintoja ja ”havaintoja” viime päiviltä. Susi on eläimenä tunnetusti sellainen, joka herättää tunteita ja ihminen taas sellainen, joka lyö tunnekuohuissaan herkästi yli.

Kertauksena perusteluineen oikea toimintatapa havaitessa susi:

Ilmoitus paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle. Jos susi on asutuksen läheisyydessä tai sen käytöksessä on jotain uhkaavaa tai poikkeuksellista, soitto hätäkeskukseen. Suurpetoyhdyshenkilö varmistaa ja kirjaa havainnon luonnonvarakeskuksen ylläpitämään järjestelmään. Jos mahdollista, niin tassun jälki mitataan, jolla saadaan mahdolliset eri yksilöt eroteltua toisistaan. Näiden tietojen pohjalta luonnonvarakeskus tuottaa vuosittain kanta-arvion. Ulostenäytteistä tehdään dna-kartta joka antaa tietoa yksilön lajipuhtaudesta (vr. koirasusi).

Asutuksen läheisyydessä ja käytökseltään uhkaavat sudet pyritään poliisin päätöksellä ensisijaisesti karkottamaan. Jos tässä ei onnistuta ja susi palaa asutuksen lähelle toistuvasti tai aiheuttaa uhkaa/vaaraa tai jopa vahinkoa, antaa poliisi harkintansa mukaan määräyksen eläimen lopettamiseksi. Eli painotan, että määräysvalta on näissä tapauksissa poliisilla, suurpetoyhdyshenkilöt ei jaa tappolupia.

Riistahavainnot.fi sivustolla on nähtävissä kartta susihvainnoista. Tavallinen kansalainen näkee havainnot 20*20km karttaruutuina, pistetietoa ei yleisesti jaeta. Tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Syy tähän on ihmisissä. Susilla olisi jatkuvasti joku perässään, intresseinä vaikka vain halu nähdä eläin tai aiheuttaa sille vahinkoa tai kaikkea siltä väliltä.

Ihan sama onko kyse ihmisistä vai eläimistä, ei nyt aina ihan ensimmäiseksi epäillä niiden pahuutta. Kravatin yläpuolisten osien käyttö on sallittua.

Oman susihavaintonsa voi jokainen harkintansa mukaan jakaa, se on toisissa tilanteissa jopa suotavaa. Mutta suurpetoyhdyshenkilö ei voi tehdä havaintokirjausta facebookin kylä-ryhmän tietotoimiston pohjalta.”

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka