0

Chanson- ja tangokonsertti huipentaa Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan synttärit

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa Myllykoskella juhlistaa kaksivuotissyntymäpäiviään monipuolisella kattauksella lauantaina 22.2. Tapahtumat alkavat puoliltapäivin ja jatkuvat iltaan saakka, jolloin on Duon Harri Saksala ja Mikko Helenius esiintyminen.
– 2-vuotistapahtuman ohjelmassa on avajaisten ja 1-vuotisjuhlien tapaan kirjailijahaastatteluja ja musiikkia. Lauantain teemaksi muodostuivat esiteltävien uutuuskirjojen myötä Suomen ja Venäjän suhteet, äänikirjatuotanto Myllykoskella ja monille vielä tuntemattomat selkokirjat, kertoo kustantaja Tarja Tornaeus.
Syntymäpäivät päättävän konsertin nimenä on Elämä on väkevää.
– Kyseessä on chanson- ja tangokonsertti, jossa on mukana myös runoihin sävellettyjä lauluja. Tulkintoja on tutuista ja vähän tuntemattomistakin lauluista, kuvailee Harri Saksala.
– Konsertissa mennään laulu edellä. Mukana on luontevasti yhdistettynä suomalaisia tangoja muun muassa Toivo Kärjeltä ja Unto Monoselta sekä argentiinalaisia tangoja, joihin on tehty käännökset suomeksi.
Runoja, joihin laulut on tehty, minulta itseltäni sekä muun muassa Eino Leinolta ja Aleksis Kiveltä. Osa lauluista on tuttuja soololevyiltäni, selvittää Saksala, joka vastaa konsertissa laulusta Mikko Heleniuksen säestyksellä.
– Mikko soittaa pianoa, haitaria ja bandoneonia, luettelee Saksala, joka kertoo tulevansa mielellään Myllykoskelle.
– Olin mukana jo kesällä Kymi Librissa, missä aisti tapahtuman järjestäjien ja yleisön välisen hienon yhteisöllisyyden, kehuu Saksala.
Kaksivuotissynttäreille saapuu myös Harri Saksalan vaimo, Elina Saksala. Reuna Kustantamo on kustantanut hänen Kisu-kirjansa, joka kertoo Kisu Jernströmistä. Ensi syksynä Elina Saksalalta ilmestyy kirja Eero Raittisesta.
Ohjelman aloittaa Vahvialassa syntyneen Esko Mälkin kirjan Rintamalla ja kotona Kannaksella julkistus. Karjala-aiheisten kirjojen joukossa Mälkin teoksen erikoisuutena on taistelumaastojen geologinen kuvaus. Haastattelijana on kouvolalainen sotahistorian harrastaja Eero Poikela.
Valkealalaisen Leo Laurilan romaanisarjan uusimmassa teoksessa Pako maalta päähenkilö pakenee Kuusankoskelta Helsinkiin. Kirjassa on verevää 50-luvun kaupunkilaiselämän ja sen houkutusten kuvausta. Haastattelijana Kini Laine Kouvolan kirjastosta.
Toimittaja Anne Tarsalaisen omaelämäkerrallisessa teoksessa Lupaus Jaltalla mikkeliläistyttö rakastuu leningradilaiseen oppaaseen. Suhteen tiellä ovat rautaesirippu ja tuomitsevat asenteet. Samalla esitellään toisen osapuolen Andrei Tarsalaisen muistelmat. Haastattelijana Reuna-kustantamon Tarja Tornaeus.
Ennen varsinaisen ohjelmaosuuden alkua ja kahvitauolla kuullaan Reunan äänikirjojen lukijoista muodostetun kuoron esityksiä sota-ajan lauluista saksalaisiin schlagereihin. Sen jälkeen kustannustoimittaja Jarkko Ryynänen vetää paneelikeskustelun, jossa äänikirjojen lukijat Helena Berg, Netta Herranen, Ilkka ja Timo Trygg sekä äänikirjatuotantoon studionsa virittänyt Tero Tielinen kertovat kokemuksistaan.
Sanna-Leena Knuuttila saapuu jo viikolla Laihialta Myllykosken studioon lukemaan selkokirjaansa Ne lensivät tästä yli. Hän pohtii lauantain tapahtumassa selkokirjailijan työtä ja esittelee kirjojaan, jotka kertovat suomalaisen naisen elämästä kotirintamalla. Kouvolasta kotoisin oleva tutkija Silja Vuorikuru puolestaan esittelee selkokirjaansa Suomalaisia naiskirjailijoita – Minna Canth, Maria Jotuni ja Aino Kallas ja Erja Noroviita lausuu Kallaksen tekstejä.
Kirjallisen ohjelman sokerina pohjalla on Moskovassa kuvataiteita opiskelleen taidealan yrittäjän Tiina Tainion rohkean kirjan Hengästyttävä henkisen kasvun vuosi julkistus. Tiina kertoo kirjassaan mm. kohtaamisesta henkiolentojen kanssa ja joogan merkityksestä henkiselle kasvulleen. Haastattelijana kouvolalainen kuvantekijä Sissi Ramstedt.
Tapahtuman vain vitosen maksavat kahviliput ovat myytävänä Wanhalla Rautakaupalla. Lipun ennakkoon ostaneet varmistavat istumapaikan ja palan synttärikakkua. Valokuvastudio Henna Viren tarjoaa kuvauksista alennusta ja kuvaukseen voi tulla saman tien tai sovittuna aikana. Gallerian seinillä voi tutustua Pietarista 18 vuotta sitten Suomeen muuttaneen kuva- ja tatuointitaiteilija Anastassia Proussovan näyttelyyn Läheltä ja kaukaa, jossa on maalauksia muun muassa Sippolasta ja Mielakasta.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...