0

Yrityskylä on monipuolinen oppimiskokonaisuus

Korian koulun 6.-luokkalaiset ovat mukana peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnatussa oppimiskokonaisuudessa, jossa on teemoja työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä toimii valtakunnallisesti kahdeksalla alueella, tavoittaa noin 70 000 oppilasta vuodessa ja perustuu suomalaiseen opetussuunnitelmaan.

– Korian koululla Yrityskylässä on mukana noin 70 oppilasta viidessä eri ryhmässä, luokanopettaja Jaana Pakkanen kertoo.

 Yrityskylässä oppilaat tutustuvat yhteiskunnan toimintaperiaatteisiin, oppivat ymmärtämään talouden kiertokulkua ja erilaisia rahankäytön mahdollisuuksia sekä tutustuvat erilaisiin työpaikkoihin ja ammatteihin.

– Tämän lisäksi oppilaat valitsevat etukäteen annetusta listasta työpaikan, jonne he haluavat töihin joka työntekijäksi tai johtotehtäviin. Jokainen valitsee listasta kolme työpaikkaa ja laittavat ne kiinnostavuusjärjestykseen. Tämän jälkeen opettajat haastattelevat johtotehtäviin hakevat oppilaat ja valitsevat heidän joukostaan yritysten johtajat. Nämä puolestaan haastattelevat omaan yritykseensä hakeneet työntekijät, Pakkanen selvittää ja kertoo, että työhaastattelut toteutetaan mahdollisimman todenmukaisissa tilanteissa. Näin mittava haastattelukäytäntö on Korian koulun oma idea.

Arttu Töyry valittiin Terveystalon ylilääkäriksi. Hän kertoo hakeneensa tehtävään, koska haluaa olla johtaja ja ansaita hyvää palkkaa.

– Hain kolmeen työpaikkaan ja jokaiseen johtotehtäviin, Arttu kertoo.

Hän valitsi Terveystalon työterveyshoitajiksi Inka Sirenin ja Edith Elorannan, fysioterapeutiksi Elmo Sarlon ja työterveyslääkäriksi Säde Haaviston. Säde kertoo työterveyslääkärin ammatin kiinnostavan häntä aidosti. Hän tietää, että lääkäriksi haluavan täytyy olla hyvä muun muassa matematiikassa, fysiikassa, biologiassa sekä kemiassa. Arttu puolestaan kertoo valinneensa työntekijät sen perusteella, että he olivat aidosti kiinnostuneita alasta, ovat asiakaspalveluhenkisiä, ystävällisiä ja huolehtivaisia. Kaikki nuoret ovat sitä mieltä, että Yrityskylä on hieno tapa oppia lisää työelämästä ja yrittäjyydestä.

Luukas Nurminen puolestaan valittiin monien hakijoiden joukosta Kouvolan Lakun lakutehtailijaksi. Hän tietää, että lakutehtaan työntekijöitä vaaditaan sinnikkyyttä, ahkeruutta, luovuutta, kekseliäisyyttä ja positiivista asennetta. Taika Partanen sai pestin Lidlin johtajana. Hän kertoo hakeneensa yritykseen myyjäksi, mutta päätyi opettajan innostamana johtotehtäviin.

– Tykkään asiakaspalvelusta ja myymisestä, mutta koska myyjäksi haluavia oli niin paljon, minulla oli paremmat mahdollisuudet saada työpaikka johtajana, Taika kertoo ja tunnustaa, että työntekijöiden haastatteleminen oli aika hankalaa, koska hyvin kysymysten keksiminen vei aikaa. Hän valitsi työntekijöiksi henkilöitä, jotka vaikuttivat itsevarmoilta ja olivat reippaita.

Yrityskylä-opintojen huipennus on se, että oppilaat pääsevät Lappeenrantaan Yrityskylään, jossa he saavat työskennellä päivän omassa yrityksessään.

– Yrityskylä on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä, Pakkanen kertoo.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...