0

Nuorisovaltuutetut valmiina töihin

Elimäen yhtenäiskoulun 8.-luokan oppilaat Stiina-Lotta Rusi ja Elina Marttila päättivät hakea viime tipassa Kouvolan nuorisovaltuustoon. Tytöt saivat ennakkotietoa nuvan toiminnasta niinä aikaisemmin mukana olleelta nuorelta, joka kannusti yhtenäiskoulun ja lukion oppilaita hakemaan rohkeasti mukaan päätöksentekoon.

Nuorisovaltuustoon ei ollut paljon innokkaita hakijoita, mutta kannatti todellakin lähteä mukaan. Nuorisovaltuustossa on erittäin hyvä henki. Meillä on nyt mahdollisuus kertoa päättäjille nuorten näkökulma erilaisiin asioihin, tytöt kertovat.

Elina kertoo politiikan kiinnostavan häntä jonkin verran. Hän muun muassa seuraa Kouvolan päätöksentekoa lehtiä lukemalla.

– Ainakaan tähän asti nuorisovaltuustossa ei ole juurikaan politiikasta puhuttu. Sen toiminta on paljon rennompaa kuin saattaisi kuvitella. Nuvassa on todella mukavaa porukkaa, Stiina-Lotta puolestaan toteaa.

Tytöt kertovat lähteneensä nuorisovaltuuston kokouksiin yhdessä, mutta ovat toimineet eri ryhmissä ja sen myötä tutustuneet muihin, eri puolilla Kouvolaa asuviin nuoriin. Tähän mennessä he ovat tutustuneet toisiinsa ja saaneet perehdytystä nuorisovaltuuston toimintaan. Seuraavassa kokouksessa päätetään, kuka osallistuu mihinkin kokouksiin.

Nuvalaisilla on esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokouksessa puhevalta, mutta he eivät osallistu varsinaiseen päätöksentekoon.

– On hienoa, että myös nuorten mielipiteet kiinnostavat nykyään päättäjiä. Nuoret ovat iso osa yhteiskuntaamme – tulevaisuus. Meistä kasvaa tulevaisuuden aikuisia, Elina muistuttaa.

Tytöt tietävät, että tällä hetkellä Kouvolan päättäjien suurin huolenaihe on kaupungin todella huono taloudellinen tilanne. He tunnustavat, että nuorisovaltuuston jäsenyyden myötä kaupungin asiat ovat alkaneet kiinnostaa heitä entistä enemmän.

– Asioita pitääkin seurata tarkemmin, että tietää, mistä kokouksissa puhutaan.

– Toki haluamme vaikuttaa erityisesti nuorten asioihin. Olisi kiva, että kaupungissa olisi enemmän nuorille suunnattuja tapahtumia, sillä nuoret haluavat kokoontua muuallakin kuin omissa kodeissaan. Kouvolan keskustaa pitäisi elävöittää jotenkin, Stiina-Lotta pohtii.

Muutaman nuorisovaltuuston kokoontumisen perusteella tytöt tietävät jo, että hakevat todennäköisesti nuvaan myös nykyisen toimikauden päätyttyä.

– Odotamme innolla, mitä kaikkea pääsemme tekemään ja toteuttamaan. Nuorisovaltuustossa on todella hieno porukka ja se on hyvä mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Nuvaan ei tarvitse mennä kaverin kanssa. Meidät on otettu sinne todella hienosti vastaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...