0

Joafiina Teiskonen voitti koululaisten Arkkitehtuurin päivän suunnittelukilpailun – Palkinto luovutetaan tänään Tehtaanmäen koulussa

Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo järjestivät Alvar Aalto -kouluille suunnatun suunnittelukilpailun, joka juhlistaa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta sekä valtakunnallista Arkkitehtuurin päivää, joka on tänään 3. helmikuuta.
Suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon voitti Kouvolan Tehtaanmäen koulun 4. luokan oppilas Joafiina Teiskosen piirustuksellaan Eläinsairaalan ovenkahva.
Palkinto luovutetaan Joafiinalle tänään Tehtaanmäen koulussa järjestettävässä tilaisuudessa. Palkinnon luovuttavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Archinfon Hanna Harris.
Tuomaristo mainitsee voittaneesta työstä palkitsemisperusteissaan:
”Eläinsairaalan vetimessä konkreettinen aihe eli eläinfiguuri on abstrahoitu. Työssä on paljon enemmän kuin mitä ensisilmäyksellä näkee. Siinä on selkeästi symbolinen sanoma, joka kertoo, mihin se on suunniteltu. Teos herättää myönteisiä tunteita ja empatiaa, se on liikuttava ja inhimillinen. Sekä muotoilu ja materiaalit ovat hienoja. Vedin on suunniteltu käteen sopivaksi. Kestäväksi suunniteltu rakenteellinen osa on metallia, mutta se, mitä käsi tuntee, on nahkaa.
Eläinsairaalan kahva oli yksi kilpailun koskettavimmista töistä. Hienot materiaalit, oivaltava pieni silmälappu ja nalle. Lohdullinen sisäänkäynti vaikeassa tilanteessa. Joskus näissä asioissa on kuunneltava sydäntään ja siksi tuomaristo päätyi valitsemaan työn kilpailun voittajaksi.”
Tehtaanmäen koulun rehtori Harri Luiskari kertoo koko luokan riemuinneen yhdessä voitosta.
– Kilpailuun mukaan lähteminen oli luontevaa, koska olemme mukana Alvar Aalto -koulujen verkostossa. Kilpailun aihe oli selkeästi muotoiltu ja mukana ollut materiaali inspiroi ja innosti oppilaat mukaan tehtävään. Työskentely oli tiivistä, millä pyrittiin pitämään aihe ja ideat tuoreina sekä kohdentamaan energia suunnittelutehtävään, kertoo Luiskari.
Tehtaanmäen koululla tullaan jatkossakin ottamaan kilpailun kaltaiset tehtävät vastaan innostuneesti:
– Koko ajan kehittyvässä teknologia- ja digimaailmassa on hyvä harjaannuttaa mielikuvitusta, luovuutta ja ennen kaikkea tärkeitä käden taitoja. Ne seikat erottavat meidät koneista vielä varmasti hyvinkin kauan, toteaa Luiskari.
Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on tyytyväinen kilpailun lopputulokseen:
– On mainiota, että voittajaehdotus tuli juuri Tehtaanmäen koululta. Se on ainoa Alvar Aallon suunnittelema, yhä koulukäytössä oleva rakennus. Koulun ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa oppilaille oivallisen mahdollisuuden tutkia ja tarkastella arkkitehtuuria ja muotoilua konkreettisesti ja elämyksellisesti, painottaa Lindh.
Kilpailun ensimmäinen palkinto on Abloyn sponsoroima 500 euron rahalahja, joka jaetaan voittaneen ehdotuksen luokalle yhteisesti käytettäväksi. Lisäksi muille kilpailussa sijoittuneille jaetaan Alvar Aalto -säätiön ja Archinfon sekä yhteistyössä mukana olleiden Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n tuotepalkintoja ja opastettuja kierroksia museoihin.
Ovenkahvan suunnittelukilpailulla etsittiin luovia, kekseliäitä ja hyvin perusteltuja ehdotuksia, jotka ottavat huomioon myös tilan ja ympäristön, johon ovenkahva on suunniteltu. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun kutsuttiin osallistumaan Alvar Aalto -koulut ympäri Suomen.
Kilpailuun saapui yhteensä 37 ehdotusta kahdeksasta ala- ja yläkoulusta. Kilpailuun ottivat osaa Paavolan koulu Alajärveltä, Meilahden yläaste Helsingistä, Kauttuan koulu Eurasta, Hirvelän ja Tehtaanmäen koulut Kouvolasta, Tiirismaan koulu Lahdesta, Myllytullin koulu Oulusta sekä Noormarkun yhtenäiskoulu Porista. Kukin luokka valitsi yhden työn kilpailuun lähetettäväksi.
Suunnittelukilpailun tuomaristoon kuuluivat arkkitehti Minna Lukander, taiteilija Meiju Niskala, lukiolainen Ville Sekki, muotoilija ja arkkitehti Ilkka Suppanen sekä dokumentti- ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimi intendentti Mia Hipeli Alvar Aalto -säätiöstä.

Kommentteja aiheesta “Joafiina Teiskonen voitti koululaisten Arkkitehtuurin päivän suunnittelukilpailun – Palkinto luovutetaan tänään Tehtaanmäen koulussa

  • 3.2.2020 at 18:15
    Permalink

    Alvar Aalto säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Uskon ja toivon, että teillä on sydän paikallaan ja puolustatte kaikin keinoin, ettei Tehtaanmäen koulua oteta nuorilta pois. Vanhemmat ovat yrittäneet kaikkensa että koulu pysyy nykyisessä käytössä, mutta tarvitsevat nyt apua koulun puolustamiseen. Rehtori Harri Luiskari on loistavasti opettanut nuoria eteenpäin elämässä.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...