0

Mielipidekirjoitus: Kouvolan kuntatalous omissa käsissä oman työn kehittämisellä

Kouvolan kaupungin talouden tasapainottamista on selvittänyt samainen konsulttiyhtiö Perlacon Oy kuin Rauman kaupunginkin. Konsulttiyhtiön lääkkeet ovat samat kuin Raumalle. Palveluja ja toimintoja tulee ulkoistaa niin paljon kuin Kouvolan kaupungin päättäjät uskaltavat. Vastuulliset Kouvolan päättäjät eivät kuitenkaan purematta niele konsulttiyhtiön raakoja esityksiä.

On hyvä, että Kouvolan kuntapäättäjät puhuvat Perlaconin selvityksen osalta työkalupakista. Tärkeintä kuitenkin on, että kuntapäättäjät ryhtyvät toimiin yhdessä henkilöstön kanssa. Rauman kaupunki hylkäsi Perlaconin vahvan ulkoistamislinjan ja aloitti henkilöstön kanssa kehittämistalkoot. Rauman kaupunki oli kokeillut jo ulkoistamista, mutta ottanut ulkoistetun toiminnon omakseen. Ulkoisella palvelutuottajalla kun eivät työntekijät ja rahat riittäneet palvelun tuottamiseen ja siten laatu kärsi eli työt jäivät tekemättä. Ja tottahan se on, kunnan omaa työtä kehittämällä yhdessä henkilöstön kanssa kunnan talous on päättäjien omissa käsissä. Niissä kaupungeissa, joissa ulkoistamista on tehty paljon, ollaan ulkoistamisen kierteessä, koska kunnan omat rahat ovat yksityisen tuottajan taskussa.

Kunnan talouden suhdanteita voidaan tasata omaa työtä kehittämällä ja palveluja ja toimintoja jaksottamalla. Keskeistä on palvelumuotoilun keinoin tuotettavat palvelut eli kunnan palvelutoiminnan painottaminen asiakaslähtöiseksi tarvepohjalta. Palveluverkon osalta on tehtävä uudistamista ja tässä henkilöstön näkemys on erityisen tarpeellista. Henkilöstöllä on varmasti näkemys siitä, missä on mahdollisuus säästää ja miten palveluverkko toimii parhaiten. On siis tärkeää, että asiakkaan tarve ja henkilöstön osaaminen kohtaavat Kouvolan kaupungin palvelujen toimintojen ja palvelujen kehittämisessä.

Kouvolan kuntapäättäjät eivät ole lehtitietojen mukaan valmiita nostamaan kunnan tuloveroa. Ajatus ei ole looginen. Suomen kuntien paikallisvero ei ole korkea. Ruotsissa paikallisvero on 27–35 prosentin välillä. Suomen kunnissa olisi jo aika myöntää, että lisärahoituksen hankinta on kuntien itse hankittava. Kuntien tuloveron nosto tarvitaan, sillä vanhusväen määrä kasvaa ja palvelutarve kasvaa samalla. Tämä ei ole ilmaista. Näitä palveluja ei voida myöskään tuottaa yksityisen voimin halvalla. Huonosta vanhustyön laadusta on vahva todiste viime vuoden ”vanhusgate”. Samoin varhaiskasvatuspalvelujen laatu on ollut heikkoa ja puutteellista yksityisen tuottamana.

Toivon päättäjille rohkeutta lähteä aidosti kehittämään Kouvolan kaupungin palveluja omana toimintana yhdessä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa.
Kouvolan kaupungin talouden tasapainottamista on selvittänyt samainen konsulttiyhtiö Perlacon Oy kuin Rauman kaupunginkin. Konsulttiyhtiön lääkkeet ovat samat kuin Raumalle. Palveluja ja toimintoja tulee ulkoistaa niin paljon kuin Kouvolan kaupungin päättäjät uskaltavat. Vastuulliset Kouvolan päättäjät eivät kuitenkaan purematta niele konsulttiyhtiön raakoja esityksiä.

On hyvä, että Kouvolan kuntapäättäjät puhuvat Perlaconin selvityksen osalta työkalupakista. Tärkeintä kuitenkin on, että kuntapäättäjät ryhtyvät toimiin yhdessä henkilöstön kanssa. Rauman kaupunki hylkäsi Perlaconin vahvan ulkoistamislinjan ja aloitti henkilöstön kanssa kehittämistalkoot. Rauman kaupunki oli kokeillut jo ulkoistamista, mutta ottanut ulkoistetun toiminnon omakseen. Ulkoisella palvelutuottajalla kun eivät työntekijät ja rahat riittäneet palvelun tuottamiseen ja siten laatu kärsi eli työt jäivät tekemättä. Ja tottahan se on, kunnan omaa työtä kehittämällä yhdessä henkilöstön kanssa kunnan talous on päättäjien omissa käsissä. Niissä kaupungeissa, joissa ulkoistamista on tehty paljon, ollaan ulkoistamisen kierteessä, koska kunnan omat rahat ovat yksityisen tuottajan taskussa.

Kunnan talouden suhdanteita voidaan tasata omaa työtä kehittämällä ja palveluja ja toimintoja jaksottamalla. Keskeistä on palvelumuotoilun keinoin tuotettavat palvelut eli kunnan palvelutoiminnan painottaminen asiakaslähtöiseksi tarvepohjalta. Palveluverkon osalta on tehtävä uudistamista ja tässä henkilöstön näkemys on erityisen tarpeellista. Henkilöstöllä on varmasti näkemys siitä, missä on mahdollisuus säästää ja miten palveluverkko toimii parhaiten. On siis tärkeää, että asiakkaan tarve ja henkilöstön osaaminen kohtaavat Kouvolan kaupungin palvelujen toimintojen ja palvelujen kehittämisessä.

Kouvolan kuntapäättäjät eivät ole lehtitietojen mukaan valmiita nostamaan kunnan tuloveroa. Ajatus ei ole looginen. Suomen kuntien paikallisvero ei ole korkea. Ruotsissa paikallisvero on 27–35 prosentin välillä. Suomen kunnissa olisi jo aika myöntää, että lisärahoituksen hankinta on kuntien itse hankittava. Kuntien tuloveron nosto tarvitaan, sillä vanhusväen määrä kasvaa ja palvelutarve kasvaa samalla. Tämä ei ole ilmaista. Näitä palveluja ei voida myöskään tuottaa yksityisen voimin halvalla. Huonosta vanhustyön laadusta on vahva todiste viime vuoden ”vanhusgate”. Samoin varhaiskasvatuspalvelujen laatu on ollut heikkoa ja puutteellista yksityisen tuottamana.

Toivon päättäjille rohkeutta lähteä aidosti kehittämään Kouvolan kaupungin palveluja omana toimintana yhdessä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa.

Päivi Niemi-Laine
puheenjohtaja
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

3 kommenttia aiheesta “Mielipidekirjoitus: Kouvolan kuntatalous omissa käsissä oman työn kehittämisellä

 • 22.1.2020 at 21:41
  Permalink

  Kouvolan kaupungin palveluverkon kehittäminen: Inkeroisten yhteiskoulukampus, noin 800 (?) lasta, joista nuorimmat 5-vuotiaita. Varsinainen säilöntäyksikkö. Joku valtuutettu oli iloinen, kun tällä kompromissilla saatiin Inkeroinen—Anjala (ym.) alueelle yksi terveellinen koulu…. Ja tämän takaa kuka? Kaikella kunnioituksella päättäjiä kohtaan, mutta tämän kaltainen ”kehittäminen” ei palvele kohdetta = pieniä lapsia. Pienet lapset = pienet ympyrät, isot lapset/nuoret= isot ympyrät (ammmattikoulukampus yhteen, yksi (maks 2) lukio riittää tähän kaupunkiin. Jopa, ja nimenomaan, näiden käyttäjien mielestä.

 • 25.1.2020 at 09:09
  Permalink

  Pienelle paikkakunnalle ei tarvita isoja kouluja, vaan nimenomaan pieniä kouluja: ala-asteet, yläasteet, lukiot ja muut jatko-opinnot. Lähtökohtana on hyvä olla, että mitä nuorempi opiskelija sen lyhyemmät koulumatkat. Kyläkoulut ovat turvallisin vaihtoehto. Vanhempien on syytä olla tarkkana, ettei nykyisiä mahdollisesti lopetettava kouluja käytetä kenenkään yksityisiin bisneksiin. Eikä myydä puoli-ilmaiseksi huutokaupoissa.

 • 10.2.2020 at 08:36
  Permalink

  Sotejohtajan säästöidea pilleriautomaatit joka kotiin:
  – Lääkkeiden koneellinen annosjakelu nosti vanhuksen kotihoitomaksuja yli 800 eurolla vuodessa (HS 10.2.2020).
  Tämä on siis sitä. negatiivista säästöä, johon Kouvolassa on opittu Voikkaan sulkemisesta lähtien.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...