0

Tutun ostajan kanssa mukava tehdä puukauppaa, mutta vakiasiakkuus ei estä kilpailutusta

Suomalainen kilpailuttaa sähkösopimukset, vakuutukset ja puhelinliittymät. Puukaupassa on kyse usein suuremmista rahoista, mutta kilpailutus on vielä tuntematon käsite monille metsänomistajille.
Viimeisen vuoden aikana erityisesti sopimusehtojen muutokset ovat olleet tarkkailun alla. Keskustelun lisääntyminen on tuonut esiin, että metsänomistajat eivät välttämättä ole perillä miten puukauppaa käydään niin, että puukaupan kannattavuus on mahdollisimman hyvä.
– Usein julkisessa keskustelussa aktiivisina osapuolina ovat ne, jotka asioista tietävät jo ennestään. Entä ne, joille puukauppa on uusi asia tai sitä tekee niin harvoin, että nykyinen markkinatilanne on uusi? Meillä on tärkeää tuoda esiin puukaupan käynnin faktat, kertoo metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson viestintäasiantuntija Sanna Vornanen.
MHY Kymenlaakso järjestää 22.1. Kouvola-talossa puukauppaillan. Vornanen vinkkaa, että paikkoja on rajoitetusti, joten kannattaa ajoissa ilmoittautua.
– Illan aikana avaamme mitä kaikkea puukaupassa tulee huomioida, mitkä ovat vaaranpaikkoja ja kuinka mahdollisista ongelmatilanteista selvitään.
Puukauppailta sopii myös niille, joille puukauppa on ennestään tuttua.
– Tutun ostajan kanssa voi olla mukava tehdä kauppaa, jos vielä kylkiäisenä pääsee juhlailtoihin tai saa bonuksia hoitotöiden teettämistä varten. Vakiasiakkuus ei kuitenkaan estä kilpailutusta ja kylkiäiset voivat tulla kalliiksi, jos kilpailevan ostajan tarjous on todellisuudessa paljon parempi. Kilpailuttaminen on pieni vaiva kannattavamman puukaupan vuoksi.

Kymenlaaksossa on kymmenkunta aktiivista puunostajaa. Puukaupassa ostetaan erilaisia puutavaralajeja: tukkeja, kuituja ja pikkutukkeja, joiden tarvittavat mitat ja hinnat vaihtelevat ostajan mukaan.
– Jokainen puunostaja katkoo puut eri tavalla. Jos tukin miniläpimitta on 16 senttimetrin sijaan 18 senttiä, voi se tarkoittaa männikön päätehakkuussa jopa 20 prosentin vähennystä puukauppatuloihin, korostaa metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja Jari Ursin.
Ursin muistuttaa, että puukauppa on muutakin kuin sopimusehtojen tarkkaa lukemista ja allekirjoitus.
– On myös pidettävä huoli, että puunkorjaaja tekee niin kuin sopimuksessa on sovittu. Korjuunvalvonnassa katsotaan, että puut korjataan oikeisiin mittoihin ja että ylipäätään homma tehdään niin kuin on sovittu.
– Usein sanotaan, että on turhaa pelotella ongelmilla, kun kaikki menee suurimmaksi osaksi hyvin. Se on totta, mutta yksittäistä metsänomistajaa ei auta, jos juuri hänen leimikollaan on ongelmia. Jos kaikki menisi aina hyvin, meillä olisi viime vuodelta nolla ongelmaselvitystä useampien selvitystöiden sijaan, sanoo Ursin.

Viime vuonna puukauppaa tehtiin normaalin vuoden tahtiin. Edellisvuodesta, joka oli huippuvuosi, jäätiin selvästi. Tälle vuodelle ennustetaan vähintään viime vuoden tasoa tai vähän parempaa kauppavuotta. Epävarmuutta on tullut etenkin sahojen suunnasta.
– Tällä hetkellä odotellaan talvea. Talvivarastoa on, mutta kohteisiin ei pääse, kertoo Jari Ursin.

Viikon kysymys

Oletko aikeissa matkustaa lähikuukausina ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...