0

Yksinäisyys ja kotiolojen ongelmat kärjistyvät joulunaikaan – Kaikki tilanteet eivät vaadi kiireellistä viranomaisapua

Hätäkeskusten tehtävämäärä perinteisesti nousee suomalaisten vetäytyessä joulunviettoon. On kuitenkin hyvä tiedostaa, etteivät kaikki ongelmatilanteet vaadi hätänumeroon 112 soittamista. Hätänumerosta saa apua kiireellisiin viranomaistehtäviin ja keskusteluapua vaativiin kriisitilanteisiin on tarjolla eri järjestöjen auttavia puhelimia ja chatteja.

Hätänumeroon soitetaan monenlaisissa ongelmatilanteissa, mutta kaikki tapaukset eivät kuitenkaan vaadi paikalle kiireellistä viranomaisapua. Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen. Keskusteluapua on tarjolla myös joulupyhinä.
– Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kaikille kriisissä oleville sekä heidän läheisilleen vuoden jokainen päivä ja yö. Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen liittyen. Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi olla muuten surua, murhetta tai pelkoa. Tukea voi tarvita myös, kun omat voimavarat eivät enää riitä. Kriisipuhelin on perustettu ehkäisemään itsemurhia, mutta yleisin syy soittaa liittyy erilaisiin ihmissuhdeongelmiin, kertoo Kriisipuhelin-toiminnan päällikkö Susanna Winter.

Oulun hätäkeskuksen asiantuntija Anne Kovalaisen mukaan hätänumeroon 112 tulee soittaa hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi-, pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä. Erityisesti näin joulunaikaan on hyvä kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn.
– Palovaroittimen toimintakunto kannattaa tarkistaa, sillä kotona vaaratilanteita aiheuttavat perinteisesti varomaton kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja saunan lämmittäminen. Vuodenvaihteessa ilotulitteiden kanssa pitää noudattaa varovaisuutta, jotta vammoilta ja omaisuusvahingoilta vältyttäisiin.
Myös liikenteessä esiintyy vaaratilanteita joulunaikaan ja autoilijoilta toivotaan malttia liikenteeseen.
– Paikannukseen kehitetty 112 Suomi -sovellus olisi hyvä ladata puhelimeen varsinkin silloin, kun matkustaa pitkiä matkoja ja vieraissa kaupungeissa. Se helpottaa hätäkeskuspäivystäjien työtä, kun paikka löydetään nopeammin ja tarkemmin. Lisäksi apu saadaan nopeammin paikalle paikan ollessa tiedossa.
Kovalaisen mukaan henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon.

Viikon kysymys

Kannatatko kasvomaskin käyttöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...