0

Olli Henttonen keskittyy nuorten hevosten valmennukseen

– Eihän sitä tunnetta voita mikään, kun huomaa varsassa olevan juoksijan elkeitä, elimäkeläinen Olli Henttonen hymyilee ja jatkaa:
– Olen ikäni valmentanut erilaisia hevosi, mutta varsojen kanssa työnteko on mieluisinta. Niissä näkee työnsä jäljen ja onnistumisen ilon, kun huomaa sen edistyvän loistavasti.
Henttosen käsialaa on myös Kymenlaakso-ajon finaalissa kilpaillut tamma Roseland. Kolmevuotias osallistui ikäluokkakilpailuun voittamalla nopeimpana varsana karsintalähtönsä.
– Voitto karsintalähdössä oli yllätys. Vaikka hevosen kunto olikin minulla tiedossa, niin ikäluokkalähdössä oli kovat vastustajat.
Finaaliin Roseland lähti takamatkalta vähiten ansainneena hevosena, koska se ei ollut aiemmin kilpaillut isopalkintoisissa ikäluokkalähdöissä.
– Keulahevonen avasi lähdön tosi kovaa ja kovaa lähti tämäkin takamatkalta. Kova avaus varmaan painoi vähän lopussa ja sijoitus oli maalissa viides.
Henttonen pitää suoritusta hyvänä ja on lopputulokseen tyytyväinen.
– Jossittelemaan ei kannata tässä lajissa sortua.
Nyt tamma on talvitaukonsa ansainnut. Ensi vuonna ajatuksissa ovat ikäluokkalähdöt kuten tammojen Derby- sekä Villimies-lähdöt.

Roseland tuli Olli Henttosen valmennukseen puolitoistavuotiaana. Varsan omistajan Maiju Petriläisen tuttu Isto Kuisma suositteli Henttosta valmentajaksi.
– Petriläinen on hoitanut Roselandin isää Le Cannibalea. Tilauksessa oli ollut musta ori, mutta tulikin sitten punainen tamma, Henttonen nauraa.
Maiju Petriläinen työskentelee itse Italiassa hevosenhoitajan, mutta kuulumisia vaihdetaan säännöllisesti.
– Omistajalle kuuluu kiitos siitä, että olemme saaneet tehdä työtä näin hienon hevosen kanssa.

Henttonen valmentaa kotitilallaan Elimäen Teuroisissa yhdeksää hevosta tyttärensä Marjaana Henttosen kanssa. Työnjako on selkeä.
– Marjaana vastaa tunnollisesti hevosten päivittäisestä hyvinvoinnista ja minä pääsääntöisesti treenaan ja kengitän. Tilanteen mukaan joskus ajamme myös yhdessä.
Opetusvaiheessa varsat ovat valjaissa joka arkipäivä ensimmäisen kuukauden ajan.
– Opetuksen jälkeen valmennuksessa on tärkeintä säännöllinen työ ensimmäisen vuoden–puolentoista aikana. Varsoista pitää tulla vahvoja ja yhteistyöhaluisia.
– Nykyajan hevoset ovat parempisukuisia ja jalostuksen tuloksena ne ovat helpompia käsiteltäviä.
– Meillä on hyvä, rauhallinen treenitie joka päättyy 400 metrin nousuun. Maanomistajien kanssa yhteistyö sujuu hyvin. Kouvolassa tykkään käydä harjoitusraveissa, että varsat oppivat juoksemaan kimpassa, Henttonen kertoo.
Vaikka Roseland jää talvitauolle, niin kilpailutettavia riittää. Kaksivuotias It’s Raining Men starttaa vielä kerran tänä vuonna ja neljävuotias Confidence Man kilpailee läpi talven, jos terveyttä riittää.
Omasta kunnostaan Olli Henttonen muistaa myös pitää huolta.
– Tykkään käydä sauvakävelemässä säännöllisesti ja urheilua seuraan muutenkin. Toki ravia katson telkkarista päivittäin ja muistan vähän pelata tuttujen hevosia, mies hymyilee.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...