0

Myös riskiryhmien lähipiirin on tärkeää ottaa influenssarokotus

Influenssa mielletään usein vain tavallista kovemmaksi flunssaksi, jolloin rokote jää helposti ottamatta. Tavallisen flunssan ja influenssan eron huomaa valitettavasti vasta sitten, kun sairastuu ensimmäistä kertaa influenssaan. Apteekit muistuttavat riskiryhmiä ja heidän läheisiään influenssarokotteen tarpeesta tehostetusti marraskuun aikana.
– Influenssarokotuksella voimme vähentää vakavien jälkitautien, kuten keuhkokuumeen, määrää, turhien antibioottien tarvetta ja jopa kuolemia, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Annika Koivisto muistuttaa.

Influenssaan sairastuu Suomessa vuosittain 5─15 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä viikon parin levolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia, kuten sydänsairauksia tai diabetesta sairastavilla influenssa saattaa kuitenkin johtaa jälkitauteihin ja jopa sairaalahoitoon. Näihin riskiryhmiin kuuluvat sekä heidän lähipiirinsä saavat rokotteen maksutta omalta terveysasemaltaan. Raskaana olevat äidit ja alle 7-vuotiaat lapset saavat rokotteen neuvolasta.
– Riskiryhmään kuuluvien perheenjäsenet ja lähipiiri voivat tartuttaa riskiryhmään kuuluvan. Siksi kannattaa suojata läheistään pitämällä huolta omasta rokotesuojastaan, Koivisto kertoo.
Jos ei kuulu näihin ryhmiin, rokotuksen voi saada työterveyshuollosta tai hankkimalla reseptin omalta lääkäriltä ja käymällä rokottautumassa joko julkisella tai yksityisellä terveysasemalla.
– Influenssarokotuksen voi saada kätevästi myös joidenkin apteekkien yhteydessä toimivista sairaanhoitajapalveluita tarjoavista Terveyspisteistä, Koivisto neuvoo.

Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen, sillä sen tehoon vaikuttavat monet tekijät. On aina hyvin hankala ennustaa tarkalleen, mitkä virukset kunakin influenssakautena jylläävät. Rokotesuojan muodostumisessa on myös yksilöllisiä eroja.
– Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy kuitenkin influenssalta. Joka tapauksessa, jos on ottanut rokotteen, on tauti merkittävästi lievempi ja toipuminen nopeampaa, Annika Koivisto kertoo ja muistuttaa, ettei rokotetta kannata jättää ottamatta haittavaikutusten takia, sillä ne ovat tyypillisesti lieviä.
– Ohimenevää pistosalueen punoitusta, lihaskipuja tai kuumeilua saattaa esiintyä pienellä osalla rokotetuista. Hyödyt ovat tuntuvasti suuremmat, kuin mahdolliset lievät haitat, Koivisto tiivistää.

Kommentteja aiheesta “Myös riskiryhmien lähipiirin on tärkeää ottaa influenssarokotus

  • 11.11.2019 at 13:50
    Permalink

    Olen ottanut rokotuksen alusta asti, kun pääsin eläkkeelle. Senjälkeen ei ole minkäänlaista flunssaa ilmaantunut, vaikka nenä ja silmät vuotavatkin vettä tuulessa ja vahvoja mausteita käytetyn syömisen yhteydessä.

    Tänä vuonna sain kutsun koeryhmään, jossa testataan neljä kertaa vahvempaa rokotetta vanhuksille. Ajattelin ensin kieltäytyä, kun ajattelin sivuvaikutuksia, mitä tavallisessa rokotteessa ei ole ilmennyt. Kävin kuitenkin varaamassa ajan, koska yhtään ylimääräistä kremppaa elimistö ei enää kestä. Yksin asuvan ei auta sairastua, vaan kuolla sitten, kun Noutaja saapuu.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...