0

Keltakankaan entisellä ammattikoululla ja varikolla jo toistakymmentä toimijaa

Keltakankaalle on hyvää vauhtia rakentumassa yrityskeskittymä. Entisellä ammattikoululla ja sen vieressä olevalla varikolla on jo toistakymmentä toimijaa maanrakennusyrityksistä harrastajiin. Alueen yritykset työllistävät yhteensä toista sataa henkilöä.
Kimmo Heikkilä osti Kouvolan kaupungilta joulukuussa 2016 varikon tilat ja loppuvuonna 2017 entisen ammattikoulun tilat. Ammattikoulun puolella on tilaa noin 6 000 neliötä ja varikolla noin 3 500 neliötä. Maa-aluetta on neljä hehtaaria. Tiloja on remontoitu pikku hiljaa. Vapaana on lämmintä vuokratilaa noin 4 000 ja kylmää tilaa reilut 1 000 neliötä. Realisointi- ja Koneistuspalvelu Heikkilä vastaa tilojen vuokraamisesta.
Syksyllä Kimmo Heikkilälle sattui vakava työtapaturma, jonka takia hän on nyt toiminnasta sivussa. Perheyritystä hoitavat hallinnosta vastaava puoliso Sisko Heikkilä ja Kimmon veli Antti Eerola.
– Kyllä meillä on Antin kanssa nyt aika isot saappaat täytettävänä, mutta toiminta pyörii, sanoo Sisko.
Hän kertoo, että tilojen vuokraus on lähtenyt vuoden aikana hyvin käyntiin.
– Keltakankaan keskeinen sijainti ja tarjolla olevat monipuoliset vuokratilat ovat herättäneet kiinnostusta, vaikka tiloja ei ole laajemmin markkinoitu. Kyselyjä tiloista tulee viikoittain.
Entisellä ammattikoululla pidetään myös huutokauppoja. Seuraava on lauantaina 9. marraskuuta.

Tarjolla on monenlaisia tiloja, joita voidaan räätälöidä tilatarpeen mukaan. Tällä hetkellä suurin osa on vuokrannut tilat varastointia varten.
– Luokkahuoneista saa helposti vaikka varastotilaa. Entinen ammattikoulun liikuntasali sopisi urheilunseuran toimintaan. Tarjolla on myös toimistoiksi sopivia tiloja, kertoo Sisko Heikkilä esimerkkinä.
Sisko Heikkilä vie eteenpäin Kouvolan kaupungin kanssa sovittua alueen kaavamuutosta, joka hyödyttäisi laajemminkin alueen toimijoita.
– Kaupungin kanssa tehdyn kaupan ainoa ehto oli kaavamuutos. Nyt sen tekemistä on siirretty vuoteen 2023. Se on pienyrittäjälle kestämätön tilanne. Kiinteistöverot rakennuksista ovat yhteensä noin 44 000 euroa vuodessa, jos kaavamuutosta ei tehdä. Summaa on mahdotonta laittaa tilavuokriin. Hintatason täytyy pysyä kilpailukykyisenä.
– Kaavamuutoksen jälkeen kiinteistövero laskisi alle puoleen.
Heikkilä toivoo, että kaupungilla nähdään asian tärkeys yrittäjälle, myös tulevia yrittäjiä ja kaupungin omaisuuden ostajia ajatellen.
– Kaupungilla on myynnissä paljon kiinteistöjä, joiden käyttötarkoitusta joudutaan muuttamaan. Myytäväksi tulevat koulut ja hallintorakennukset tulevat jatkossa aivan toisenlaiseen käyttöön kuin alkuperäinen rakennus. Tilojen jättäminen kylmilleen on kaikkein huonoin vaihtoehto. Vuodessa kaikki rapistuvat ja putket rikkoutuvat. Purkamisellakin on varsin iso hintalappu.

Korpela Group Oy:n yrittäjällä Aatu Mäkelällä on ollut vuokratilat Keltakankaalla reilun vuodet. Vuokralla on noin 120 neliön halli.
– Aikaisemmin kalusto oli omalla tontilla Rautakorvessa, mutta maansiirtokalusto vaatii tietynlaiset tilat ja mielellään keskeisellä paikalla, kun työt ovat ympäri Kymenlaaksoa ja pääkaupunkiseudullakin. Entinen kuorma-autopaja sopii meille hyvin kalustotilaksi ja pieniä remontteja varten.
Mäkelä korostaa myös alueella toimivien yritysten välistä yhteistyötä.
– Apua tarvitsee enemmän ja vähemmän. Samassa pihapiirissä löytyy ainakin autokorjaamo, hitsaaja ja timpuri.
Mäkelän yritys työllistää toistakymmentä henkeä. Yrityksensä hän perusti parikymppisenä vuonna 1992.

Kodinremontit Laine & Suolanen Oy:n Timo Laine siirsi yrityksen varaston vuosi sitten pienemmistä tiloista Myllykoskelta Keltakankaalle.
– Tuplasimme tilat noin 50 neliöön, mutta nyt on jo käynyt mielessä, että puolet enemmänkin tilaa voisi olla.
Työt on pääosin lähialueella, joten varasto Keltakankaalla on keskeinen paikka.
– Lämpimissä tiloissa on mahdollista työskennelläkin. Isoista ovista saa hyvin myös tavarat autoon.
Yrityksen palkkalistoilla on viisi miestä.

Kuljetus ja Maansiirto Hirvonen Ky oli ensimmäinen yritys, joka siirsi toimintonsa Keltakankaalle.
– Olen tuntenut Kimmon pikkupojasta lähtien. Kun kuulin tiloista, kysyin pääseekö vuokralle. Vuoden aikana on selkiytynyt, että yrityksen toiminnan kannalta tällaiset tilat ovat aivan olennaiset. Jos tällaista paikkaa ei olisi, pitäisi miettiä tosissaan oman hallin rakentamista eikä siinä ole mitään järkeä, kun tällaisia tiloja on jo olemassa, kertoo Janne Hirvonen.
Hirvosella on vuokralla 250 neliön halli ja toimisto.
Myös Janne Hirvonen korostaa alueella toimittajien yrittäjien välistä yhteistyötä.
– Aina jotain remonttitarvetta tulee. Säästää aikaa ja kuluja, kun huollot ja remontit on mahdollista teettää samalla alueella toimivilla yrittäjillä.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...