0

Mielipide. Mitä pahaa anjalalaiset ovat tehneet? Olisiko Kymenlaakson kaupunki parempi vaihtoehto?

Herää kysymys, mitä pahaa anjalalaiset ovat tehneet suurelle ja mahtavalle Kouvolalle, kun meiltä viedään kaikki, vain veroeurot kelpaavat.
Aikanaan Anjalan toimitalon sisäilma todettiin huonoksi, että työntekijät piti siirtää muualle. Kun myynnin yhteydessä tarkastettiin sisäilmoja, yllätyksellisesti niissä ei ollut vikaa. Nyt tiloissa toimii perhepäivähoito, tiloja on vuokrattu muille yhdistyksille ja yksityisille, tiloissa jumpataan, pidetään kokouksia ja erilaisia juhlia. Hyvä, että Anjalatalon toimintaa jatkuu, mutta ei Kouvolan ansiosta.
Anjalakoti (entinen kunnalliskoti) piti joitakin vuosia sitten tyhjentää vanhuksista ja siirtää vanhukset muualle, kun siellä oli sisäilmaongelmia. Kuin taikaiskusta tilat paranivat ja ne vuokrattiin Saviston Koti Oy:lle. Se on vuonna 2001 perustettu yksityisiä sosiaalipalveluita tarjoava lastensuojelulaitos, jonne nuoret voidaan sijoittaa huostaanottopäätöksellä, kiireellisen sijoituksen päätöksellä tai avohuollon tukitoimen sijoituksena. Saviston Koti Oy on erikoistunut nuorten päihdekuntoutukseen. Eipä Saviston Kotia sijoitettu ydinkeskustaan, vaan tänne ”reservaattiin”, ettei ydinkeskustan asukkaat häiriinny.
Joitakin vuosia sitten Anjalan koululla ei todettu suurempia sisäilmaongelmia. Sitten kuin salama kirkkaalta taivaalta, tilat olivat yhtäkkiä niin huonossa kunnossa, että ne pitää purkaa välittömästi. Loppuun asti kuitenkin kaupunki vuokrasi liikuntatiloja ja peri niistä vuokraa. Anjalalaisia höynäytettiin sillä, että tilalle rakennetaan 6,5 miljoonalla eurolla uusi koulu, jossa on alakoulu, päiväkoti ja urheilusali. Me hyväuskoiset uskoimme asiaan. Sitten astui kuvaan ”saneeraajapamppu”, joka ilmoitti, että ”aprillia”. Saneeraajan mukaan Anjalan koulu lopetetaan lopullisesti tulevana vuonna, ettei enää tarvitse järjestää kuljetuksia sisäilmasta kärsiviin väistötiloihin.
Sitten Sihvakka-keskustelu. Sihvakan veden vaihtuvuus tulee keskeyttää ns. kustannussyistä. Seurauksena alue soistuisi ja lammen vesi tulisi uimakelvottomaksi, kuten se oli 1960-luvulla. Ei Anjalassa saa olla kaunista luonnonlampea taajama-alueella, kun ei ole muuallakaan.
Anjalassa on pitkään ollut tyhjiä asuntoja runsaasti, tänne ei ilmeisesti ole haluttu ohjata uusia asukkaitta, jos niillä saattaa olla tai tulla lapsia ja se on huono alueen lapsimääräkehitykselle. Tiedän muutaman tutun, jotka olivat kyselleet asuntoa Anjalan alueelta, mutta heille oli tarjottu asuntoa muualta.
Anjalan koulu saatiin nurin nopeasti kaupungin toimesta ja taas kaupungin purkuvimma uudella innolla kohdistuu Anjalaan, kun anjalalaiset ovat kuin teuraaksi vietäviä lampaita, jotka vain hieman mölisevät ja antavat taajaman ”tappamisen” jatkua, seuraavat purkukohteet:
Koeasema: puimalarakennus, laboratoriorakennus, maatalousrakennus, paritalo, puimurisuoja, työkaluvaja, aitta, maamieskoulun navetta, halko- ja korsirehurakennus, jätekatokset, kalustovaja, kellari ja varasto, konehalli, riihi ja kuivaamo, varasto.
Kunnalliskodin alue: varastorakennus (entinen navetta).

Vajaa kymmenen vuotta sitten eräs päättäjä laittoi sivustolleen: ”Nyt on Anjalankosken alasajo alkanut”, kun Tykän konehalli tuhoutui tulipalossa. Toimintatapa näkyy jatkuvan edelleen ja ilmeisesti on jatkettu aakkosten alkupäästä alkaen. Välillä vimma on ollut niin kova, että toimenpiteet ovat kohdentuneet toisen omaisuuteen. Edelleen odottaa toimeksiantajan yhteydenottoa Hepovuoren huoltorakennuksen purkuasia. Siellä se ”jököttää” osittain purettuna. Ei ole kaupunki alkanut selvittämään asiaa, he saavat tehdä mitä haluttaa, vastaamatta tapahtuneesta.

Aiemmin näin aina punaista, kun Henkka Hyppönen muut muut mollasit Kouvolaa TV:ssä. Nyt ajatukseni myötäilevät näiden muiden mollaajien linjauksia.

Mielestäni Kouvolaa pitäisi kehittää taajamakeskeisesti. Kaikki taajamat, joissa on elinvoimaa: kymmeniä ala-asteikäistä lapsia, päivähoitoikäisiä lapsia, palveluja, työssä käyviä perheitä ja varttuneempaa väestöä sekä vireää yhdistystoimintaa eri muodoissa. Näitä taajamia tulisi kehittää tasapuolisesti. Emme tarvitse ydinkeskustaa ja siellä Manskeja, monitoimihalleja, uusia teattereita, kymmenien miljoonien koulukeskuksia, emmekä verovarojen kohdentamista yritysten taloudelliseen tukemiseen eikä urheilun tukemiseen muuten kuin huolehtimalla, että kaikkien taajamien lähialueilla on liikuntapalveluja (kuntopolkuja, urheilukenttiä, uima- ja jäähalleja) tarjolla kuntalaisille noin 20 kilometrin sisällä taajamasta.

Kymenlaaksolaista yhteistoimintaa tulisi kehittää uudelle tasolle ja lähteä perustamaan Kymenlaakson kaupunkia niin Kymsotet kuin muutkin nykyiset Kouvola–Kotka -riitelyt olisivat kunnan sisäisiä asioita, joita hoidettaisiin demokraattisesti ja voitaisiin tarkastella vajaalle 180 000:lle asukkaalle palveluja tasapuolisesti eikä esimerkiksi kulttuuri- ja muita palveluja tarvitsisi olla jokaisessa isommassa keskittymässä.

Anjalalainen

2 kommenttia aiheesta “Mielipide. Mitä pahaa anjalalaiset ovat tehneet? Olisiko Kymenlaakson kaupunki parempi vaihtoehto?

 • 9.11.2019 at 22:24
  Permalink

  Hyvin samaa mieltä ollaan Elimäelläkin. Oli epäviisasta suostua Kouvolan rengiksi.
  Olisi ollut viisaampaa lyödä hynttyyt yhteen Anjalan kanssa ja hankkia kumppaniksi vielä kolmas kunta.
  Onko jo liian myöhäistä?

 • 10.11.2019 at 09:38
  Permalink

  Kouvola on tullut tiensä päähän ja on voitava muuttaa toimivaksi alueeksi. Kun lukee edellä olevaa kirjoitusta ja historiaa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen tekemistä päätöksistä, luottamus meni täysin. Olisi hyvä vaatia ylempää koulutustasoa hallitukseen valituilta ja myös valtuutetuilla tarkastella koulunumeroita. Yhteen-, vähennys-, kerto-, jako-, prosenttilaskukurssi kaikille, että Kouvolan veronmaksajat saavat selvitykset mihin rahamme ovat menneet. Ei kukaan maksa laskuja, jos ei ole selkeitä numeroita mihin rahat käytetty.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...