0

Harri Helminen: Säästöjä syntyy, vaikka pari vuotta odotetaan, että oppilaita vastaanottavat koulut valmistuvat

– Kouvolassa on 20 miljoonan euron sopeuttamistarve. Säästöissä ollaan ottamassa vasta ensiaskeleita. Jos suunnitelluista säästötoimista luovutaan, tulisi esittää vastaesityksiä, joilla on konkreettisia vaikutuksia talouteen, kertoi kaupunginjohtaja Marita Toikka keskiviikkona 6.11. talousarvioinfossa, jossa esiteltiin vuoden 2020 talousarvioesitystä medialle ja valtuutetuille.
Kaupunginjohtajan vuoden 2020 talousarvioehdotuksessa toimintakate on -514,1 miljoonaa euroa, verotulot 352 miljoonaa euroa, valtionosuudet 181,2 miljoonaa euroa, rahoitustulot ja -menot 9,0 miljoonaa euroa, vuosikate 28,1 miljoonaa euroa ja poistot sekä arvonalennukset -22 miljoonaa euroa. Kertynyt alijäämä on -15,4 miljoonaa euroa, eli 6 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2019 lopussa.

Kaupunginhallitus muutti merkittävästi kaupunginjohtajan esitystä koulu- ja liikuntapaikkaverkkojen karsimisesta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen (sd.) mukaan lisäykset syntyivät arvoista ja linjauksista.
– Kovia päätöksiä joudutaan tekemään, mutta lapset ja nuoret pysyvät kärkenä. Säästöjä syntyy, vaikka pari vuotta odotetaan, että oppilaita vastaanottavat koulut ovat valmiina.
Helmisen mukaan tuloveroon tarvitaan 0,5 prosenttiyksikön korotus.

Kouvolan menoista yli puolet, 64,8 prosenttia, on sote-menoja.
Harri Helminen muistutti, että ohjausryhmään kuuluvat tiesivät, että Kymsoten menot lisääntyvät kaksi ensimmäistä vuotta.
– Nyt tehdään raskaalla kädellä töitä talouden eteen. Olen suorastaan yltiöoptimisti ja uskon Kymsoten kääntyvän parempaan suuntaan.
Terttu Nuorivuori (sit.) oli samoilla linjoilla Helmisen kanssa.
– Väkeä ei palkata liikaa eikä perusteta liikaa uusia virkoja. Ongelmana on saada osaavaa henkilökuntaa riittävästi. Nyt käännetään kivet ja kannotkin eli töitä tehdään tosissaan säästöjen saamiseksi.
Sinikka Rouvari (kok.) muistutti, että Kymsoten maksut eivät ole kovin paljon kovemmat kuin Kouvolan omien palvelujen aikanakaan.
Markku Pakkanen (kesk.) kehotti kouvolalaisia käyttämään Kymsoten palveluja, vaikka valinnanvapaus on mahdollista.

Talousarviokäsittelyn eteneminen
• Kouvolan kaupunginhallitus: 4.11.2019 (talousarvion 1. käsittely), 11.11.2019 ylimääräinen kokous (teroprosentit) ja 25.11.2019 (talousarvion 2. käsittely)
• Kouvolan kaupunginvaltuusto: 11.11.2019 (veroprosentit, palveluverkot) ja 9.12.2019 (talousarvion hyväksyminen)

3 kommenttia aiheesta “Harri Helminen: Säästöjä syntyy, vaikka pari vuotta odotetaan, että oppilaita vastaanottavat koulut valmistuvat

 • 6.11.2019 at 20:09
  Permalink

  Ei palkata liikaa, uutta väkeä. Mutta palkataan kuitenkin vaikka nyt jo liikaa. Veronkorotus vain siirtää oikeita ratkaisuja, Marita Toikka, jätä hukkuva laiva kun sua ei uskota!

 • 8.11.2019 at 10:34
  Permalink

  Totuus on, että etenkin vanhempien ihmisten on järkevää muuttaa isompaan kaupunkiin palveluiden lähelle. Ei tule kymmenien kilometrien lääkärimatkoja, vaan ehkä kilometrin, jos löytää hyvän asunnon. Kivoja uusia taloja, joissa viihtyisää asua.
  Ei tarvitse kuljetella jätteitä mihinkään, vaan taloyhtiöllä erittäin laaja lajittelu. Palveluja saa kotiin tarvittaessa.

  • 12.11.2019 at 07:44
   Permalink

   Kannattaako? Jos omakotitaloa ei saa myytyä näiden ratkaisujen takia, niin miten rahoitat asumisen? Tai jos saa myytyä, sillä hinnalla ei saa keskustasta hankittua asuntoa hintatason takia. Eivätkä kaikki ihmiset voi hyvin betonipunkkereiden keskellä…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...