0

Mielipidekirjoitus: Koulun menetys koskisi anjalalaisten identiteettiin

Saan alla olevalla tekstillä monet anjalalaiset vihastumaan, mutta asiasta pitää kirjoittaa.
Anjalan kouluhan oli, kuten tiedämme, päässyt kuntoon, jossa oppilaat ja opettaja eivät voineet enää terveydellistä syistä työskennellä. Oppilaat sijoitettiin Inkeroisten koulutiloihin – väistötiloihin. Anjalan koulurakennus – kuten tiedämme – purettiin uudisrakennuksen tieltä.

Kouvolan kaupungin, muiden pienempien kaupunkien mukainen, äkillinen talouden vakava kriisiytyminen on aiheuttanut uusia suunnitelmia talouden tasapainottamiseen. Yhtenä toimenpiteenä on anjalalaisia koskettava esitys Anjalan koulun rakentamisen poistaminen suunnitelmista. Tämä koski jopa anjalalaisten identiteettiin. Vanha kirkonkylä jäisi ilman koulua.

Ymmärrän tässä tapauksessa Kouvolan päätöksentekijöitä. Naapurikylässä on kuitenkin siedettävän, jokseenkin turvallisen matkan päässä oleva toimiva koulurakennus, jota on jo nyt käytetty Anjalan puolen lasten koulunkäyntiin.

Väestöennusteidenkin mukaan Anjalan koulun rakentaminen olisi, jos ei nyt taloudellisesti täysin järjetöntä, mutta ainakin, suoraan sanottuna, jokseenkin typerää. Kauempana asuvat lapset olisi joka tapauksessa jouduttu kuljettamaan kouluun. Nyt tulisi, laskentatavasta riippuen, vajaa pari kilometriä lisää.

Monessa paikassa Suomen maassa on tilanne paljon vaikeampi. Koettakaa kestää vanhan Anjalan asukkaat.

Observer

2 kommenttia aiheesta “Mielipidekirjoitus: Koulun menetys koskisi anjalalaisten identiteettiin

 • 29.10.2019 at 10:14
  Permalink

  Ei mitään uutta auringon alla. Observer on koonnut tähän muutaman mediasta poimitun pätkän.

 • 5.11.2019 at 09:24
  Permalink

  Kaikki menetykset koskevat ihmiseen. Luopuminen on mahdottoman vaikeaa, jopa muodikas konmarittaminen, mikä tarkoittaa esineiden karsimista kodissa.

  Anjala on monin tavoin historiallinen kylä. Regina-koulu oli niitä ensimmäisiä, mitä vallanpitäjät rakensivat rahvaalle, orjilleen ja alamaisilleen. Regina-bussi jatkoi siitä, mihin puukoulun rahkeet eivät riittäneet eli tiedon viemistä kaukaisimpaankin peräkylään. Nyt bussikin on romukunnossa, kuinka mones samanniminen onkaan? Oravan Matti ja Regina muistuttivat siitä, mistä sivistyksemme on lähtöisin.

  Kehityksemme on pysähtynyt lasten loppumiseen. Siinä missä isovanhempien aikana sinniteltiin puuttuvien kenkien, lämpimien vaatteiden ja eväsleipien kanssa, nyt kamppaillaan erityislapsien kanssa. Missä kohdassa meni pieleen perheen, kodin ja yhteiskunnan käsitys ihmistaimen kasvattamisesta terveeksi aikuiseksi?

  Omat lapseni syntyivät sodanjälkeiseen Suomeen ja köyhyys oli vielä läsnä ihan rintamaillakin. Mutta elämäntahto oli niin voimakas, että saatiin pysymään päät pinnalla ja elämänlaatu parani kaiken aikaa. Nyt kaikkinainen rappio uhkaa joka puolelta ja kaikki mitataan rahalla, joka valuu pois kotimaasta kiihtyvällä vauhdilla.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...