0

Turvallisuus edellä liikenteessä – Ettei vaan taas talvi yllätä

Liikenneasiat puhuttavat meitä kaikkia, koska olemme kaikki siinä omia asiantuntijoitamme. Meistä jokainen liikkuu jollakin tapaa päivittäin. Liikkumisessa voisi yhteinen nimittäjä on turvallisuus.
Valtatie viidellätoista sattunut vakava onnettomuus viime viikolla muistutti taas siitä kuinka tärkeää olisi saada yksi maakuntamme pääväylistä turvallisemmaksi kaikille tiellä liikkujille.
Tie suunnitelma alkaa olla valmis ja se oli yleisölle nähtävillä syyskuussa Myllykoskella. Tilaisuus herätti suurta mielenkiintoa ja suunnitelma sai paljon kiitosta osakseen. Aivan kaikkia toiveita se ei varmaankaan täytä, mutta nyt suunnitelma on sellainen, että se voi menestyä myös valtion suuntaan kun rahoitusta hankkeelle suunnitellaan. Nyt on maakunnan edunvalvonnan vuoro näyttää voimansa ja viedä hanketta eteenpäin. Eduskunnan syksyn budjettikeskusteluissa maanteille kohdistuvia hankkeita ei vielä huomioitu.
Sinällään tärkeä Itäratakeskustelu hallitsee ”ilmatilaa” ja VT-15 tuntuu unohtuvan. On hyvä muistaa, että radan mahdollinen suunnittelu on yhtä arvokasta kuin VT-15 koko hankkeen toteutus. Maakunnassamme on mielestäni tällä hetkellä kaksi tärkeää suurta liikennehanketta, VT-15 ja Kouvola-Kotka -radan peruskorjaus, näiden kohteiden eteneminen on mahdollista tämän eduskunnan aikana.
Itäradan osalta on vielä käynnissä selvitystyö esillä olleista eri vaihtoehdoista ja nykyisen verkon parantamisesta. Selvitystyö valmistuu keväällä 2020, jonka jälkeen Itärata palaa hallituksen pöydälle jatkolinjauksia varten. Jonka jälkeen liikenneministerin johdolla kolme saman puolueen ministeriä tekee tärkeän linjauksen Suunnitelmavaiheeseen lähteminen ei vielä tarkoita sitoutumista yhdenkään raidehankkeen rakentamiseksi. Kokonaan uusilla rataosuuksilla pelkästään suunnittelutyö vie noin 6-8 vuotta.
Siksi pidän tärkeänä, että hyvin alkuun päässeet hankkeet VT-15 ja Kotka-Kouvola -rata edistyvät ripeästi, jo ihan liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Ettei vaan talvi taas yllätä.
Talven 2018-19 aikana Väylävirasto tutki tienkäyttäjien tyytyväisyyttä teiden talvihoitoon. Julkistetun tutkimustuloksen mukaan tyytyväisyys teiden talvihoitoon oli selvästi noussut edellisestä talvikaudesta. Johtuisiko se siitä, kun viime hallitus lisäsi perusväylänpidon rahoituksen päälle 15miljoonaa erillisrahaa talvikunnossapitoon kaudelle 2018-2019. Nyt hallitusohjelmaan on kirjattu 20 miljoonaa, joka sisältyy 300 miljoonan perusväylänpidon tasokorotukseen.
Edelleen lähes puolet tienkäyttäjistä on tyytymättömiä talvikunnossapitoon ja esimerkiksi suolaus on aihe joka jakaa mielipiteitä hyvin vahvasti. Teiden suolauksen lisäystä toivovien joukko väheni 5 prosenttia tutkimuksen mukaan. Hiekoituksesta tutkimustulos antoi selkeän viestin. Yksityishenkilöistä reilut puolet haluaisi lisätä hiekoitusta, ammatikseen ajavista jopa 85 prosenttai kaipaa lisää hiekkaa maanteille. Hiekan lisäksi itse kaipaan talvikunnossapitoon tiekarhuja jolla talven aikana, erityisesti polanteiden poisto, onnistuu selkeästi kevyempää aurauskalustoa paremmin.

Turvallista syksyä kaikille tielläliikkujille. Älkää unohtako heijastimien käyttöä.

Markku Pakkanen

Viikon kysymys

Koetko Uudenmaan liikkumisrajoituksen tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...