0

Palokunnat harjoittelevat tiloilla eläinten käsittelyä

Kymenlaakson pelastuslaitos harjoittelee tiloilla eläintenkäsittelyä. Palomestari Antti Tenhunen vastaa Pohjois-Kymenlaaksossa Kympen eläinkäsittelykurssien järjestämisestä.
– Vuosittain järjestetään pari koulutusta eläintenkäsittelyyn. Lukkarin sikatila Myllykoskella ja Mikkelän karjatila Anjalassa ovat tämän alueen koulutuspaikkoja. On tärkeää, että on todellisia, monipuolisia koulutuspaikkoja.
Tenhusen mukaan koulutus on tärkeää, koska eläintenkäsittely ei ole enää tuttua kaikille.
– Hevosten määrä on lisääntynyt ja tiloilla tuotantoeläinmäärät ovat kasvanee isoiksi. Onnettomuustilanteessa täytyy tietää miten eläin käyttäytyy. Esimerkiksi sika kulkee valoa kohti, ei alamäkeen eikä tuulta kohti. Onneksi vakavia paloja on harvoin.
Tenhunen sanoo, että hälytyksen tullessa tiedetään jo kohde ja tehtävä.
– Se helpottaa eläinkäsittelyssä tarvittavien välineiden valintaa. Käytön jälkeen varusteet desifisioidaan huolellisesti.
Eläinpelastustehtäviä palokunnilla on varsin paljon.
– Ne vaihtelevat laidasta laitaan oravan poikasen tai kissan pelastamisesta hevosen tai hirven pelastamiseen vetelästä maastosta. Eläin stressaantuu tilanteessa ja on tutkittu, että esimerkiksi hirveä ei saa läpsäistä, että menehän siitä. Se voi menehtyä stressin takia pelastusoperaation jälkeen.

Laajempi juttu tilapäivästä 19.9. lehdessä.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...