Keltakangas–Myllykoski–Inkeroinen alueen kaukolämpö tuotetaan jatkossa biopolttoaineilla

Kymenlaakson Jäte Oy ja KSS Lämpö Oy ovat solmineet sopimuksen kaukolämmön toimituksesta vuosille 2021-2030. Kymenlaakson Jäte Oy rakentaa Keltakankaan jätekeskukseen

Kättelemässä Kymenlaakson Jäte Oy:n toimitusjohtaja Kari Martikainen ja KSS Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Ilmo Penttilä. Oikealla KSS Energia Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen.

Keskilaakso

Kymenlaakson Jäte Oy ja KSS Lämpö Oy ovat solmineet sopimuksen kaukolämmön toimituksesta vuosille 2021-2030. Kymenlaakson Jäte Oy rakentaa Keltakankaan jätekeskukseen pääasiassa rakennus- ja purkupuusta tehtyä kierrätyspuumursketta polttoaineena käyttävän lämpövoimalan, jolla jatkossa tuotetaan kaukolämpöä läheisen Keltakangas-Myllykoski-Inkeroinen alueen kaukolämpöverkkoon. Myllykosken paperitehtaan voimalaitoksen alasajon jälkeen Myllykosken alueen kaukolämpö on tuotettu pääosin maakaasulla toimivilla lämpökeskuksilla.

Voimalakokonaisuus sisältää kaksi 4 megawatin kattilaa. Voimalan on tarkoitus valmistua vuoden 2020-lopulla, ja lämpöenergian toimitus alkaa 1.1.2021.

– Kyse on alueen elinvoimahankkeesta, jonka toteuttajina ovat Kouvola-konserniin kuuluvat yhtiöt. Tämä on meille molemmille hyvä yhteistyöhanke kiertotalouden hengessä, toisen jäte on toisen raaka-aine, totea toimitusjohtaja Kari Martikainen Kymenlaakson Jäte Oy:stä ja jatkaa:

– Hankkeesta hyötyvät ympäristön lisäksi kaikki osapuolet.

Lämpöverkkoyhtiö ja kaukolämpöasiakkaat saavat ulkomailta tuodulla fossiilisella maakaasulla tuotetun kaukolämmön tilalle kotimaisilla, uusiutuvilla biopolttoaineilla tuotettua kaukolämpöä. Jäteyhtiö saa toimipisteissään vastaanottamilleen ja lajittelutoiminnassaan erottelemilleen puuaineksille pitkäaikaisen nielun, kun puumurske hyödynnetään paikallisessa lämmöntuotannossa. Alueen elinkeinonharjoittajille hanke takaa rakennus- ja purkujätteelle jatkossakin kuljetuskustannusten osalta edullisen ja pysyvän vastaanottopaikan.

Rakennus- ja purkupuusta valmistettu kierrätyspuumurske on biopolttoaine, jonka päästökerroin on nolla.

KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä on mielissään siitä, että saamme eteläisen Kouvolan lämmöntuotantoon hiilineutraaliin tuotantoon perustuvan laitosratkaisun.

– Se tarjoaa jatkossa kaukolämmölle vakaan ja kilpailukykyisen hintakehityksen. KSS Lämpö Oy pyrkii jatkuvasti pienentämään hiilijalanjälkeään energiantuotannossa. Koska rakennus- ja purkupuusta valmistettu kierrätyspuumurske on hiilineutraali biopolttoaine, se alentaa kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 9 000 tonnia vuodessa.

Hankkeen yhteydessä rakennetaan lähes seitsemän kilometriä uutta kaukolämmön runkolinjaa Myllykosken, Keltakankaan ja Inkeroisten erillisverkkojen yhdistämiseksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka