0

Lähiruokamessut viikonloppuna Elimäellä – Lähiruuan suosio kasvaa

Lähiruokamessut järjestetään viikonloppuna Elimäellä jo 11. kerran.

-Hyvässä vauhdissa ollaan. Myyjiä on ilmoittautunut mukaan noin 60, ja kun mukana olevat alueen yritykset lasketaan mukaan, näytteilleasettajia on noin 80, messuemo Maria Tigerstedt kertoo.

-Elimäen Lähiruokamessut on Suomen suurin, kotimaisen ruuan lähiruokatapahtuma, Lähiruuan Ystävien tiedottaja Hannariikka Hannola puolestaan iloitsee.

Suurin osa messutapahtuman näytteilleasettajista on tuttuja jo vuosien varrelta. Useimmat ilmoittautuvat mukaan seuraaville messuille jo edellisen tapahtuman päättyessä. Joka vuosi mukaan tulee myös uusia lähiruuan tuottajia tai jatkojalostajia.

Naisten mukaan suomalaiselle lähiruualle kuuluu hyvää. Merkillepantavaa on muun muassa se, että julkiset keittiöt ovat oivaltaneet lähellä tuotetun ruuan merkityksen, tärkeyden sekä taloudelliset kerrannaisvaikutukset.

-Yhä enemmän tulee tiedusteluja myös suurkeittiöistä. Juhlapuheet lähiruuasta ovat vihdoinkin jalkautuneet, Tigerstedt toteaa.

-Ihmiset ovat kaiken aikaa enemmän kiinnostuneita siitä, mistä heidän ruokansa tulee, sisältääkö se lisäaineita, tai esimerkiksi millaisissa olosuhteissa lautaselle päätyvät eläimet ovat kasvaneet ja eläneet. Tämän tiedon perusteella ihmiselle tulee tunne, että hän voi omilla valinnoillaan jakaa parhaassa tapauksessa arvomaailmansa ruuan tuottajan kanssa, Hannola kertoo ja muistuttaa, että asiakkaalle on joskus hyvä tarjota tilaisuus vierailla maatiloilla.

-Siellä he näkevät, että tuottajat lunastavat lupauksensa eläinten hyvinvoinnista ja lajityypillisen elämän toteutumisesta.

Hannariikka Hannola tietää, mistä puhuu, sillä hän on elänyt jo vuosia Hannolan Charolais -tilalla. Tilan ovat perustaneet Lea ja Matti Hannola, ja se on ollut vuodesta 2005 lähtien Lassen ja hänen isänsä Matin isännöimä, Maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola. Tällä hetkellä tilalla asustelee noin 250-päinen karja, joka on pärjännyt hyvin valtakunnallisissa jalostuskilpailuissa. Jalostuseläimiä myydään tilalta niin Suomeen kuin ulkomaille, ja jalostuseläimet ovatkin yksi tilan talouden kivijaloista viljanviljelyn ohessa.

Tilalla kasvaneiden Charolaisten lihaa myydään ennakkotilauksesta suoraa kuluttajalle, ja sitä on myynnissä myös Lähiruokamessuilla.

-Asiakkaamme saavat todella tuoretta lihaa, sillä meidän myymämme tuotteet ovat kahdessa päivässä pellolta pöydässä. Kuljetamme eläimet omalla kuljetusvaunulla Iittiin teurastettavaksi, ja kaksi päivää teurastuksen jälkeen lihapaketit viedään kylmäkontissa suoraan asiakkaalle. Suurin osa asiakkaistamme on yksityisasiakkaita, joiden ikähaitari vaihtelee opiskelijoista eläkeläisiin.

Hannolat avaavat vuosittain tilansa ovet myös yleisölle, ja tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden päästä henkilökohtaisesti katsomaan, miten eläimet asuvat heidän tilallaan. Hannolan tila on avoinna esimerkiksi Osta tilalta! -päivänä 14. syyskuuta. Päivän aikana tilat ja tuottajat kutsuvat kävijöitä tutustumaan avoimien ovien merkeissä lähitilojen tuotteisiin, elämyksiin ja tarinoihin.

-Meidän tilalla on muulloinkin avoimet ovet. Esimerkiksi paikallisen päiväkodin lapset ovat käyneet tilallamme tutustumassa eläimiin ja maatilan elämään. Charolaisten lisäksi tilallamme asustelee hevonen, kaksi ponia, kanoja ja kukko, kaneja, kaksi koiraa sekä kissoja, Hannola luettelee.

Tänä vuonna Lähiruokamessujen pääyhteistyökumppani on Yhteinen Puutarha -hanke, jonka avulla Mustilan koulun pihapiiriin rakentuu paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden yhteinen, vehreä olohuone ja oppimisympäristö. Aihetta sivutaan muun muassa esittelemällä messuvieraille Lähiruuan Ystävien meneillään olevaa Yhteinen puutarha –hanketta, jossa Hannariikka Hannola on vetovastuussa. Hanke jatkunee vielä ensi vuoden, ja sen aikana on jo järjestetty lukuisia kursseja ja niitä järjestetään jatkossakin. Yksi kiinnostavimmista kursseista on ollut Minustako mehiläistarhaaja -kurssi. Mehiläiset ovat esillä myös Lähiruokamessuilla. Puukoululla on Pölyttäjä pelastaa puutarhan -näyttely, ja vuoden mehiläishoitajana palkittu Merja-Riitta Laurila pitää seminaarin teemalla Mehiläispesä on ihan ihme juttu ja jakaa pelasta pölyttäjät -tietoiskuja. Sunnuntaina messuvieraat pääsevät kuuntelemaan paneelikeskustelua aiheesta Mahtuvatko maatalous ja mehiläiset samalle pellolle. Paneelissa on mukana TUKESin ylitarkastaja Lotta Kaila alustajana ja keskustelijoina ovat Juha Sajomaa, Sanna Kängsep, Tarja Ollikka, Eila Pulkkinen sekä Raija Mettälä. Keskustelun juontajana toimii Merja-Riitta Laurila.

-Yhteinen puutarha -teemaan liittyy myös kaikille avoin kilpailu, jossa rakennetaan taidetta luonnonmateriaaleista. Olemme haastaneet kisaan mukaan esimerkiksi paikallisia kouluja ja päiväkoteja, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Yhteiseen puutarhaan sijoitettavan taideteoksen voi rakentaa vaikkapa kivistä, puusta tai kasveista. Vain mielikuvitus on rajana, sillä teos saa olla joko esittävä tai surrealistinen. Nyt on todellakin mahdollisuus päästää sisäinen taiteilija valloilleen, Hannola hymyilee.

Herkullisen lähiruuan lisäksi messuilla on ohjelmaa ja elämyksiä niin lapsille kuin lapsenmielisille. Kotiseutumuseon pihapiirissä on polkutraktorirata ja kotieläimiä. Museon pihalla on maksullista talutusratsastusta, ja rapsuteltavana on ainakin lampaita ja hevosia. Lisäksi alueella pääsee ihastelemaan erirotuisia kanoja, ja tarjolla on myös pieniä musiikillisia esityksiä. Elimäen Puhallinorkesteri ja lauluyhtye Suvettaret ovat luvanneet käydä esiintymässä Pestoomarkkinoiden lisäksi myös Lähiruokamessuilla. Puhallinorkesteri esiintyy lauantaina messujen avauksessa, ja Suvettaria voi kuulla sunnuntaina kotiseutumuseon makasiinissa puolen päivän aikaan.

Viikon kysymys

Oletko aikeissa matkustaa lähikuukausina ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...