0

Monipalvelupisteiden ideointi alkoi – Myllykosken asukastyöpaja 18.9. kirjastossa

Keskeinen sijainti, lapsille ja aikuisille toimintaa, kokous- ja juhlatila, hyvää kahviseuraa, kaupungin infopiste, mukava kohtaamispaikka, yhteisöllinen kokoontumispaikka, kaupungin ylläpitämä, järjestö- ja seuratoimintaa, kulttuuriperinteen vaalija, työhyvinvointia, eri kulttuurien kohtaamispaikka, kaveritoimintaa, sote- ja hyvinvointipalveluja, monenlaista neuvontaa, eläkkeellä olevien tieto-taitoa hyödyntävä, harrastuspaikka, auki 24/7, yrittäjien palveluja, noutopalveluja, teemapäiviä…
– Monipalvelupisteen perustamiseen saatiin nippu hyvin ideoita. Ensimmäisen työpajan perusteella palvelupisteellä olisi kysyntää, kiteytti Anjalankosken aluetoimikunnan puheenjohtaja Elina Porkka 26.8. pidettyä asukastyöpajaa Kymenlaakson Opistolla.

Kouvolan heikentynyt rahatilanne ajaa etsimään uusia yhteistyömuotoja ja -kumppaneita.
– Palvelujen tarve ei kuitenkaan vähene, vaan päinvastoin. Vastaava tilanne voi olla myös järjestöillä ja yrityksillä, että lisäapuja tarvitaan toiminnan järjestämiseen, arvioi kaupungin kehittämispäällikkö Hanna Piispa-Malinen.
Hänen mukaansa aika alkaa olla kypsymässä monen toimijan yhteistyöhön.
– Pelkästään kaupungin yhteispalvelupiste ei saanut kävijöitä liikkeelle. Laajempipohjainen malli on mahdollista saada menestymään, mutta vaatii toki harjoittelua ja aivan uudenlaista ajattelua. Yhdessä tekemisestä hyötyvät kuitenkin useat tahot. Samoja ongelmia on monella toimijalle: rahaa vähän, väki vähenee ja vanhenee. Tällainen toimipiste jakaisi kustannuksiakin.
Piispa-Malinen toivoi, että monipalvelupiste ei jäisi pelkästään viranhaltijavetoiseksi, vaan myös vapaaehtoisia löytyisi toimintaa pyörittämään.
– Henkilökohtaisesti näkisin, että tähän yhdistetään erilaisia palveluja ja toimijoita. Kylien asukkaat saavutettaisiin ehkä parhaiten liikkuvilla palveluilla.
Jatkossa ehkä kirjastoautokin voisi tarjota laajemmin palveluja kuin kirjojen lainausta ja kirjastoon liittyviä tuotteita.

Aluetoimikunnan varajäsenenä Minna Frimodig toimi asukastyöpajan vetäjänä.
– Minä-keskeisyydestä ollaan siirtymässä yhteisöllisempään suuntaan. Yhdessä tekemällä huolehditaan myös toisista. Liikkuvat palvelut tulevat myös lisääntymään, kertoi Frimodig.
Kesällä tehtyyn monipalvelupistekyselyyn tuli lähes 80 vastausta. Vastaajista naisia oli 63 prosenttia. Vastaajien ikähaitari oli laaja.
– Vastauksissa monipalvelupisteessä nähtiin iloista hyörinää ja taajaman sydän. Epäilijöitäkin oli: mikä toi on tai pelkkä haave. Joku vastaaja uskoi asioivansa siellä, jos piste tarjoaisi monipuolisia palveluja. Kielteisissä vastauksissa nostettiin esiin byrokratia, huono palvelu, heikko tavoitettavuus ja jonot.
Inkeroisten työpajassa keskustelu oli vilkasta ja koettiin, että lähellä oleville palveluille olisi kysyntää.
Aluetoimikunnan toinen asukastyöpaja pidetään 18. syyskuuta Myllykosken kirjastossa.
– Toivomme, että mahdollisimman moni asukas tulisi mukaan. Kaikki ideat ovat tervetulleita. Kuun palveluja katsotaan vuoteen 2030 asti, maailma on aika erilainen silloin.
Aluetoimikunta käsittelee työpajojen materiaalin ja antaa sen tulevaisuudenjaoston käsittelyyn. Kaupunginhallituksellekin asia menee tiedoksi.

Kommentteja aiheesta “Monipalvelupisteiden ideointi alkoi – Myllykosken asukastyöpaja 18.9. kirjastossa

  • 29.8.2019 at 09:55
    Permalink

    Mitä kunnan palveluita tämä korvaisi? Mistä pantaisiin lappu luukulle ja siirrettäisin työ uuden viranhaltijan harteille? Aikaisemmat pisteet olivat kirjastoissa. Aika on nyt toinen ja kirjastot saaneet uuden mallin, palkitun Oodin Helsinkiin, missä todellakin on kaikkea mahdollista tehtävissä. Pitäisikö tehdä opintomatka sinne?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko aikeissa matkustaa lähikuukausina ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...