0

Lähiruokamessuilla nostetaan esille pölyttäjien merkitys ruuantuotannolle

Lähiruuan Ystävät ry järjestää 11. kerran Lähiruokamessut Mustilan maisemissa kuutostien varrella 7.-8.9. Näytteilleasettajien määrä Elimäen Lähiruokamessuilla on vakiintunut noin 80:een. Messut ovat Suomen suurin kotimaisen ruoan tapahtuma. Viikonlopun aikana messuilla vierailee lähes 10 000 vierasta ympäri Suomen.
Messujen pääyhteistyökumppanina toimii Lähiruuan Ystävät ry koordinoima Yhteinen Puutarha -hanke, jonka avulla Mustilan koulun pihapiiriin rakentuu paikallisten ja matkailijoiden yhteinen vehreä olohuone ja oppimisympäristö. Pölyttäjien merkitys ruoantuotannolle on ollut yksi tärkeimmistä asioista, joka myös Yhteisessä Puutarhassa on nostettu esille.
Lähiruokamessuilla järjestetään paneelikeskustelu aiheella ”Mahtuvatko tuottava maatalous ja mehiläiset samalle pellolle?”. Paneelikeskustelun alustajaksi saapuu Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila. Keskustelijoina kuullaan eri asiantuntijoita ja tuottajia. Tämän lisäksi vuoden mehiläishoitajana palkitun Merja-Riitta Laurilan seminaarissa tutustutaan mehiläisyhteiskuntaan otsikolla ”Mehiläispesä on ihan ihme juttu!”. Lisäksi Merja-Riitta Laurila pitää viikonlopun aikana Pelasta pölyttäjät -tietoiskuja.
Lähiruokatorilla on tarjolla monipuolisesti herkkuja niin paikan päällä nautittavaksi kuin kotiin vietäväksikin. Tarjolla on muun muassa lettuja, palvipossua, lammaskaalia, erilaisia makkaroita ja jäätelöitä. Elintarviketarjontaa löytyy muun muassa kasviksista ja marjajalosteista, maito- liha- ja kalatuotteista, kanamunista, mylly- ja leipomotuotteista, hunajasta, makeisista, mausteista ja pienpaahtimokahveista. Lisäksi messuilta saa paljon tietoa ruoasta, ruoantuotannosta ja ruokamatkailusta. Lähiruoka-ajattelun ytimessä on halu tukea pieniä tuottajia koko maassa, ja tarjota heille tilaisuus myydä ja markkinoida tuotteitaan. Kuluttajat pääsevät aitojen makujen äärelle ja ostamaan tuotteita, joita ei markettien hyllyiltä löydä, ja keskustelemaan tuotteista ja tuotantotavoista suoraan tuottajien kanssa. Lähiruokamessuilla on esillä myös pieniä, paikallisia kädentaitajia.
Lähiruokatorin välittömässä läheisyydessä, Elimäen kotiseutumuseon pihapiirissä, on messujen ajan kotieläinpiha, talutusratsastusta (maksullinen) sekä polkutraktorirata. Museo on avoinna messujen ajan.
Messubussi ja messujuna kuljettavat messuvieraita maksutta alueella, ja Kouvolasta kulkee ilmainen messubussi Elimäelle.
Elimäen Lähiruokamessut toteutetaan pitkälti talkootyönä. Eri yhteisöjen yhteistyön palkitsevana lopputuloksena syntyy monipuolinen ja ainutlaatuinen messuviikonloppu, jossa koko perhe viihtyy. Lähiruokamessut keräävät vuodesta toiseen myönteistä palautetta niin messuvierailta kuin näytteilleasettajiltakin. Messuilla on mukava tunnelma ja kauppa käy hyvin.

Viikon kysymys

Luetko sanomalehteä paperisena vai sähköisesti?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...