0

Vilkasta keskustelua koulujen lakkautusaikatauluista

Kouvolan tiukka taloustilanne on laittanut viranhaltijat ja päättäjät tarkastelemaan palveluja. Kouluverkon supistamisen aikataulua on tiivistetty. Keskilaakson alueelta Kaipiaisten, Tehtaanmäen ja Ummeljoen alakoulut ovat loppumassa vuonna 2020 sekä Elimäen ja Valkealan lukiot vuonna 2021. Asiasta päätöksen tekee syksyn aikana kaupunginvaltuusto.

Keskustelu käy vilkkaasti eri kanavissa. Keskilaakson sivuillakin otetaan eri tavoin kantaa koulujen tilanteeseen. Toimitus toivoo, että keskustelu pysyisi kuitenkin asialinjalla eikä syyttävä sormi osoittaisi yhteen tai kahteen henkilöön. Viranhaltijat tekevät työtään eli selvityksiä ja esityksiä. Viimeinen sananvalta on kaupunginvaltuustolla.

Koulujen lakkautuksille arvioitiin vuosi sitten olevan vuosien ”siirtymäaika”. Kouvolan tappiolliset tilinpäätökset nopeuttavat kuitenkin kouluverkon karsintaa. Kouluverkko ei kuitenkaan ole ainoa, jota Kouvola joutuu tarkastelemaan. Kulttuuri- ja liikuntapuoli tulevat myös samojen haasteiden eteen.

Keskusteluissa on noussut esille myös aluepolitiikka. Kun kaupunginvaltuustoon valitaan valtuutettuja, saattaa hyvinkin olla merkitystä onko alueen edustus vahva päätöksenteossa. Omat valtuutetut vievät tietämystä alueen palvelutarpeesta, mutta Kouvolaa katsotaan myös kokonaisuutena.

Onko Kouvolassa liikaa kouluja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

5 kommenttia aiheesta “Vilkasta keskustelua koulujen lakkautusaikatauluista

 • 24.8.2019 at 08:04
  Permalink

  Talousosaamista ei näytä olevan Kouvolassa lainkaan.
  Säästöjen takia ollaan lopettamassa kouluja ja samaan aikaan suunnitellaan perustettavan 10 tiimiesimiehen virkaa 04.1.2020 lähtien, 2 opinto-ohjaajan virkaa ja 3 uravalmentajan virkaa. Nämä tietenkin tulevat kaikki yleiseen hakuun? Tässäkin yksi esimerkki rahojen käytöstä.
  Kouvolan lähialueet eivät ole tasavertaisessa asemassa koulujen suhteen. Miksi siis verot ovat kuitenkin samat?
  Lukioihin monien kymmenien kilometrien matkat eri puolelta Kouvolaa eikä mitään valinnan mahdollisuutta, kun Elimäen lukio suljetaan. Nyt kärsivät Kouvolan veronmaksajat rajusti, kun talousasiat täysin pielessä Kouvolassa. Alakoulut, yläkoulut, päiväkotipaikat, lukiot – nämä kaikki tuovat ylimääräisiä kuluja asukkaille. Ajankäyttökin menee uusiksi ja huolet lapsista, nuorista.

 • 24.8.2019 at 11:10
  Permalink

  Hyvä, ettei ole enää alaikäsiä lapsia. Silloin kun oli, sai opiskella rauhassa.

 • 26.8.2019 at 09:51
  Permalink

  Kouluja ei ole liikaa, mutta lapsia on liian vähän. Tilanne on sama koko maassa ja enteilee kansakunnan luhistumista muutaman sukupolven päästä. Rikkaat ovat päässeet opiskelemaan kautta vuosisatojen, mutta rahvas on ollut kirkon varassa. Lukemaan ja kirjoittamaan oli opittu, mutta yleinen oppivelvollisuus on vielä suhteellisen uusi asia. Huolimatta ponnistuksista, ei osa lapsista opi koulussa yhtään mitään. Saa nähdä tuoko ilmiöhallusinaatio tarpeellisia taitoja.

  Suuret koulukolossit ovat kauhistus pienimmille lapsille. Tuntikausien ajomatkat uuvuttavat ja veltostuttavat. Koulujen alkaessa tärkein asia on puhua kiusaamisesta. Miksi lasten kasvattaminen kotona ei enää onnistu? Suuri osa lapsista on mielenterveysongelmallisia?

  Lukekaa tilastoja ja katsokaa karttaa. Yhden lapsen kohdalla tulevaisuuden tarkkaileminen kestää vähintään seitsemän vuotta, käytännössä 18. Näillä näkymin oma sukuni sammuu lastenlasten jälkeen oltuaan voimissaan 1500-luvulta asti. Heistä kenenkään elämään ei näytä kuuluvan lasten hankkiminen, ei ainakaan Suomessa.

 • 26.8.2019 at 13:02
  Permalink

  Lapsia ei ole varaa kouluttaa. Parhaassa työiässä ei kaikilla ole töitä. Vanhusten hoito on retuperällä. Mihin olemme menossa!

  • 27.8.2019 at 09:42
   Permalink

   Kun vertaa Kouvolan ja esimerkiksi Lahden lapsimyönteisyyttä ja myös iäkkäämmän väestön huomioon ottamista, on ero todella suuri Lahden eduksi.
   70-vuotiaat pääsevät bussilla ilmaiseksi, äidit ja lapset rattaineen ja vaunuineen matkustavat myös ilmaiseksi busseilla. Lahdessa on nyt kehitteillä toimenpiteet, että jokainen lapsi pääsee harrastuksiin ilmaiseksi. Lahdessa on myös panostettu kauppakeskuksissa lasten kivoihin ja laadukkaisiin leikkipaikkoihin. Upeita lastentapahtumia on kesällä sekä talvella, ilmaisia. Kun näistä edes joihinkin viitsii viedä lapsensa, niin kokemuksia tulee. Lahdessa on hyvä elää ja suunnitella perhettä. Liekö johdossa vikaa Kouvolassa, kun asiat erittäin huonolla mallilla.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...