0

Kouvolan huono taloustilanne lakkauttaa kouluja

Avoin kysymys opetus- ja kasvatusjohtaja Veikko Niemelle.
Esitit kasvatus-ja opetuslautakunnalle hyväksyttäväksi, että kouluverkostosta lopetetaan neljä alakoulua 1.8.2020 alkaen syynä Kouvolan huono taloustilanne. Koulujen sulkeminen alkaa pienten ja osin huonokuntoisten koulujen lakkauttamisella. Nämä koulut sijaitsevat suhteellisen lähellä suurempaa koulua, jossa on valmiiksi oppilaille tilaa.
Miten on tultu tällaiseen päätökseen? Onko tutustuttu kouluihin ja niiden toimintaan, sijaintiin, kiinteistön kuntoon, mitä lakkauttamisen jälkeen tapahtuu ym. Epäilen.
Mistä saadaan säästöt aikaiseksi?
Esität, että kouluverkostosta säästöjä on tulousarvion mukaan 2,5 miljoonaa euroa: 1,5 miljoonaa henkilöstösäästöinä ja miljoonan kiinteistökuluista.
Miten tähän tulokseen on tultu? Onko huomioitu, että kouluista vapautunut henkilöstö palkataan toisiin oppilaitoksiin, kiinteistöjä joudutaan pitämään yllä esimerkiksi Kaipiainen päiväkodin ja eskarin takia. Toivottavasti ei ehdoteta niiden lopettamista.
Miten säästöjen käy, kun rakennetaan 9 uutta koulua arvio 125 miljoonaa euroa ja muut säilyvät koulut tarvitsevat ”muutamia” kymmeniä miljoonia 10 vuoden kaudella.
Lisäksi perustetaan 10 tiimiesimiehen virkaa 1.1.2020 alkaen. Lisäksi 2 opinto-ohjaan virkaa sekä 3 uravalmentajan virkaa 1.1.2020.
Voi herra jumala sentään sanon minä.
Kaipiaisten koulun lakkauttaminen ei aiheuta kuin lisäkustannuksia kuljetuksien muodossa.
Luotettavista lähteistä saamani tiedon mukaan Uttiin ei mahdu opetettavaksi näin suurta ryhmää, kun ei mahtunut aikoinaan Tirvan 18 oppilastakaan. Toki tämäkin olisi ollut ennakkoon helppo selvittää. Kaipiaisten koulu oli sielä väistötiloissa, osa väestösuojassa ja loput käsityöluokassa opiskelemassa.
Minua ihmetyttää myös kylien neuvottelukunnan kannanotto ”katsoo perusopetuksen kouluverkon kehitystyötä mahdollistavana ja kylien elinvoimaan vahvistavana”. Olivat nimettömän liitteen laittaneet 22.7. joka perustuu 4.6. kokoukseen. Ei pöytäkirjaa nähtävillä eikä osallistujalistaa, perustavat päätökseksensä maaseutupolitiikan neuvoston 8.4. tekemään päätökseen.
Hyvinpä puolustavat elinehtoista maaseutua kylineen.

Juha Raippo
Kaipiainen

2 kommenttia aiheesta “Kouvolan huono taloustilanne lakkauttaa kouluja

 • 23.8.2019 at 09:50
  Permalink

  Kylien neuvottelukunnan kannanotto! Ketkä siihen kuuluvat – henkilöiden nimet esiin!
  ”Katsoo perusopetuksen kouluverkon kehitystyötä mahdollistajana ja kylien elinvoimaa vahvistavana. Olivat nimettömän liitteen laittaneet 22.7.” Lopun lukenette jutusta. Otin tämän esiin, koska juuri kylien neuvottelukunnan pitäisi puolustaa kyliä! Nyt on erityisen tärkeää saada tuon neuvottekunnan julkinen esiintulo ja syyt esiin miksi eivät puolusta kyliä?
  Kiitos Juha Raippo hyvästä kirjoituksesta.

 • 24.8.2019 at 17:41
  Permalink

  Kannattaisi lukea maaseutupolitiikan lausunto ennen marinaa. Kouvolan perusopetuksen ”kehittämisen” isoin ongelma ei ole koulujen lakkautukset (joita tullaan jatkossakin tekemään) vaan kouluverkon saavutettavuus tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Nykyisin sitä ei tarjota kaikille, joka päivä, edes lain vaatimusten mukaan. Neuvottelukunta haluaa kannanotossaan lyhentää pienimpien matkaa nykyisestä 2.5 tunnista 1.5 tuntiin ja tavoitteena tulee olla myös isompien osalta lyhentää maksimi matka-aikaa kolmesta tunnista kahteen. Näitä maksimi aikojahan nykyisin ylitetään surutta ja suunnitellusti.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...