0

Elimäen Peipposet saaristoretkellä – Partiolippukunta retkeili Turun saaristossa

Partiolippukunta Elimäen Peipposet suuntasi kesäretkelle kohti Turun saaristoa heti koulujen kesäloman ensimmäisellä viikolla. Tällä kertaa retkikohteena oli Rosalan saari ja siellä Viikinkikylä.
Ennen Rosalaan saapumista pysähdyimme Kemiönsaaren Kasnäsiin, jossa ohjelmaamme kuului saaristomeren luontoon tutustuminen. Paikallinen luonto-opas kertoi meille saaristoluonnon erityispiirteistä ja siitä, miten eri aikakaudet ovat kallioita muokanneet. Saimme tutustua luupin avulla kasvien, pieneliöiden ja kallioiden kauniisiin yksityiskohtiin. Lopuksi opas antoi meille tuleviksi päiviksi vinkin seurata, näkyykö taivaalla merikotkaa ja merimatkan aikana hylkeitä.
Kasnäsin ja Rosalan saaren väli taittui yhteyslautalla. Puolen tunnin ajan nautimme kimmeltävästä merimaisemasta ja auringosta. Viikinkikylä sijaitsi noin viiden kilometrin päässä Rosalan satamasta eli Långnäsistä. Viikinkikylä oli nimensä veroinen! Keskiaikaisiin pukuihin puettu henkilökunta otti meidät ystävällisesti vastaan ja opasti meidät Päällikön halliin majoittautumaan. Halli olikin todella hieno yllätys. Hallin keskellä oli kahdessa rivissä pitkiä lankkupöytiä, joissa paloivat aidot kynttilät. Hallin keskellä oli nuotiopaikka ja sivuilla kahdessa kerroksessa nukkumaparvet, jotka olivat etenkin lasten mieleen. Piha-alueella oli useita harmaita koristeellisia rakennuksia, joiden seinustalla komeat kilvet ja miekat kutsuivat partiolaisia miekkailemaan. Kukko kiekui pihalla ja kanit pinkoivat aitauksessaan. Kaikki puitteet olivat kohdallaan retken onnistumiseksi.

Leiripäivien ohjelmaan kuului tutustuminen Viikinkien elämään keskiajalla. Saimme pukeutua keskiaikaisiin pukuihin. Viikinkikylän päällikkö kertoi meille Viikinkien merenkulusta ja tutustutti meidät viikinkiveneisiin. Ohjelmassa oli arkeologista koekaivausta metallinpaljastimen avulla, 5-ottelua, jousiammuntaa, kirveen ja veitsen heittoa ja leipien paistoa nuotiolla sekä tutustuminen saaren Helga-kappeliin. Varsinaisen ohjelman ulkopuolellakin partiolaisten aika kului hyvin, jopa ilman kännyköitä, tikkaa heitellen, miekkaillen tai Jatulintarhassa eli labyrintissä juosten. Iltaisin saunoimme ja uimme virkistävässä merivedessä.

Viimeisen päivän ohjelmassa oli käynti Suomen eteläisinpään majakkaan eli Bengtskäriin. Menimme sinne meille varatulla veneellä. Matka Rosalasta Bengtskäriin kesti 45 minuuttia, jonka aikana näimme upeaa saaristomeren kansallispuistoa. Majakan huipulle, joka on 45,5 metrin korkeudessa, oli kipitettävä 252 askelmaa kierreportaissa. Hikisen urakan jälkeen huipulta avautui upea näkymä saaristomerelle ja saaren kallioille. Maalippukunnalle tämä oli ikimuistoinen hetki.
Bengtskäriin saavuttuamme saimme opastuksen saaren historiaan ja käytännön neuvoja, miten kohtaamme haahkat, Suomen suurimmat sorsalinnut. Haahkat pesivät majakkasaarella, koska saarella käyvät ihmiset pitävät haahkojen pahimman vihollisen eli merikotkan poissa saarelta. Käyntihetkellä Bengtskärissä oli vielä pesimässä noin sata lintua. Muut 300 haahkaa olivat pesinnän loputtua lentäneet ulkomerelle. Ja todellakin silmät piti olla päässä kävellessä, kun haahkoja pesi vieri vieressä ja ihan missä tahansa. Jos et huomannut haahkaa ja menit liian lähelle pesää, tunsit linnun nokkaisun nilkassa.

Nautimme saaressa kiireettömyydestä, merituulesta, auringosta, meren kimmellyksestä ja sileistä kallioista. Palatessamme veneellä Rosalaan yritimme vielä katsella merikotkia tai hylkeitä, mutta tällä kertaa emme niitä nähneet. Kesäretkemme oli erittäin onnistunut ja saimme reppuumme paljon ihania muistoja.
Kiitämme matkasta Kymin 100-vuotissäätiötä, Kouvolan kaupungin nuorisotoimea ja Elimäen seurakuntaa.

Viikon kysymys

Kannatatko kasvomaskin käyttöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...