0

Kymsote vähentää 429 henkilöä – Palvelutuotannon muutokset ja vähennykset sidottuja palveluverkon muutoksiin

Henkilöstön suunniteltu vähentämistarve vuoden 2020 loppuun mennessä on 429 henkilöä. Kymsoten hallitus käsittelee yhteistoimintaneuvotteluiden neuvottelutuloksen kokouksessaan 16.7.
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän henkilöstöä suunnitellaan vähennettävän 429 henkilöllä vuoden 2020 loppuun mennessä. Määräaikaisissa työ- tai virkasuhteissa olevia ja eläkkeelle siirtyviä henkilöitä on alustavan arvion mukaan yhteensä 61 henkilöä. Lisäksi suunnitellaan liikkeenluovutuksia, joiden kohteena on 91 henkilöä.
Mahdolliset irtisanomiset koskevat 277 henkilöä, joista 165 henkilölle voitaisiin tarjota uutta työtä tai virkaa. Irtisanomiset kohdistuvat lähinnä esimies- ja asiantuntijatehtäviin sekä hallinnollisiin tehtäviin. Irtisanomiset toteutettaisiin vaiheittain elokuusta 2019 lähtien.
– Vielä emme pysty ihan tarkkaan sanomaan, mikä on lopullinen irtisanottavien määrä. Tällä hetkellä lähdemme siitä, että se on enintään 112 henkilöä, sanoo Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen.
– Meillä on tälläkin hetkellä avoimia tehtäviä, joita voimme tarjota suoraan esimerkiksi esimies- tai asiantuntijatehtävissä työskenteleville, ja uusia avoimia tehtäviä tulee todennäköisesti jatkossakin. Lisäksi eläköitymiset meillä on tiedossa vain siltä osin, mitä työntekijät ovat ilmoittaneet jäävänsä eläkkeelle.

YT-neuvotteluilla lähdettiin hakemaan Kymsoten toimintaedellytysten turvaamista noin 25 miljoonan euron talouden sopeutustoimenpiteillä vuosina 2019–2020. Kaikkien toimenpiteiden tavoitteena on toimintojen tehostaminen, resurssien parempi kohdentaminen ja samalla palvelujen ja niiden saatavuuden turvaaminen.
Neuvotteluissa määriteltiin toimenpiteet noin 25 miljoonan euron säästötavoitteen saavuttamiseksi. Niistä henkilöstövähennysten taloudelliset vaikutukset ovat noin 16,6 miljoonaa euroja ja muiden toiminnallisten muutosten, joilla ei ole henkilöstöä vähentäviä vaikutuksia, noin 8,4 miljoonaa euroa.

Suunnitelmissa merkittävänä osana on Kymsoten organisaation uudistaminen vuoden 2020 alusta. Suurin muutos organisaatiossa on Terveyden ja ikääntymisen palveluketjun jakautuminen kahteen ketjuun: terveyden- ja sairaanhoidon palvelut ja koti-, asumis- ja hoivapalveluiden palvelut. Terveyden- ja sairaanhoidon palveluketju tulisi johtajaylilääkärin alaisuuteen. Lisäksi organisaatiota kokonaisuudessaan madalletaan ja vastuualueita laajennetaan. Samoin osana organisaatiomuutosta, toiminnan tehostamista ja kustannussäästöjä on selvitetty toimintojen liikkeenluovutusta ja ulkoistamista. Nämä kohdistuvat pääasiassa tukipalveluihin.
Osa suunnitelluista palvelutuotannon muutoksista edellyttää, että Kymsoten yhtymävaltuusto hyväksyy käsittelyssä olevan esityksen palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Esitys palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta on tällä hetkellä jäsenkunnissa lausuntokierroksella. Kymsoten valtuusto käsittelee sitä elokuun lopussa.

Kommentteja aiheesta “Kymsote vähentää 429 henkilöä – Palvelutuotannon muutokset ja vähennykset sidottuja palveluverkon muutoksiin

 • 13.7.2019 at 12:00
  Permalink

  Kyllä olen pahasti pettynyt, kun hommasta ei näytä tulevan takkia, housuja ja tuskin kukkaroakaan ainaisten säästöjen takia. Kun rakensimme hyvinvointivaltiota 1960-luvulla, niin tarkoituksena oli turvata ihmisen elämä napanuoran katkaisusta viimeiseen voiteluun. Saimme mammutin, jota kukaan ei enää hallitse, kun kaikki on tampattu yhteen möykkyyn.

  Vuoden alussa sain lähetteen erikoislääkärille KoKsiin ja vastaus tuli pian: ilmoitamme ajan kirjeellä. Tätä kirjettä olen hakenut postilaatikolta joka päivä, ei ole tullut. Eilen tytär soitti sinne ja parin puhelun jälkeen vastaus oli, että en ole jonossa. Minut on siirretty PoKSiin, joka on naapurissa. Kyseinen osasto aloitti juuri sinä päivänä kesätauon, joten homma siirtyy elokuun yli?

  Kumpikin puhelinhenkilö kertoi ruuhkasta ja henkilökunnan puutteesta. Sen saattoi arvatakin automaattivastaajan pimputuksesta. Mainittiin myös ”kesäsijainen”, joka ei tietenkään hallitse kaikkia kiemuroita.

  Työvuosina sairaus ja terveys olivat kaksi eri asiaa. Sairaudet hoidettiin nopeasti, terveyttä tarkkailtiin työterveyshuollossa. Sosiaalipuoli hoiti omat ongelma”asiakkaansa”.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...