0

Ensimmäinen nykyaikaisella tutkatekniikalla varustettu liikenneturvallisuuskamera otettiin käyttöön valtatiellä 6 Korialla

– Uudella tutkatekniikalla varustettu liikenneturvallisuuskamera kuutostiellä on Suomessa ensimmäinen. Kun sen toimivuus saadaan varmistettua, valvontaa voidaan laajentaa myös nelostielle, kertoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Automaattinen liikennevalvonta kattaa tällä hetkellä noin 3 300 kilometriä. Uusien kameroiden kilpailutus mahdollistaa noin 500 kilometrin laajennuksen. Kuutostiellä on valmiina 16 käyttökuntoista valvontapistettä ja nelostiellä 23 käyttökuntoista valvontapistettä.

– Tämän kameratyypin etuna on asennuksen helpottuminen, koska maahan ei tarvitse asentaa erillisiä ilmaisimia, Ihalainen selvittää.

Uudella tekniikalla varustetuilla kameroilla valvonta on mahdollista ulottaa kaupunkien keskustoihin liikennevalo-ohjattujen risteyksien liikennevalovalvontaan. Aiemmin asennuksen ovat estäneet kaupunkien alueella olevat maan alaiset kaapelit.

Automaattisen liikennevalvonnan tarkoitus on vähentää ylinopeuksia ja ajamista vasten punaista liikennevaloa. Tällä tavoin voidaan vaikuttaa liikenneonnettomuuksien määrään.

Nopeusvalvontakameroiden sijoitteluun vaikuttavat keskeisimmin tieosuuksilla tapahtuneet onnettomuudet. Väylä-virasto ja ITM Finland sekä poliisi päättävät teiden valvontajaksot ja onnettomuuskasautumien perusteella määritellään kameroiden tarkemmat sijoittelut yhdessä ELY-keskuksen, poliisin ja ITM Finlandin kanssa.

Poliisihallituksessa on käynnistetty selvitys, missä kartoitetaan kameratolppien sijoittelua mm. suhteessa onnettomuusmääriin alle 80 km/h rajoitusalueella olevien tolppien läheisyydessä. Kartoituksen tarkoituksena on selvittää, onko tarpeen joillakin tieosuuksilla esimerkiksi muuttaa nopeusrajoituksia tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

– Tämän selvityksen tuloksena voimme arvioida automaattivalvonnan vaikutuksia tieosuuden turvallisuuteen ja turvalliseen ajonopeuteen, kertoo poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Poliisihallituksesta.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen korostaa automaattivalvonnan tehokkuutta onnettomuuksien vähentämisessä.

– Tulevaisuudessa on tärkeää saada kaupungit mukaan hankkimaan valvontapisteitä erityisesti liikennevalojen valvontaan, joka poliisimiesten tekemänä vaatii paljon resursseja.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...