0

Toikan ja Grytan taide on asuntomessualueella osa arkiympäristöä ja nykyaikaista asuinaluetta

Kouvolan asuntomessualueelle, Korian pioneeripuistoon on valmistunut Kouvolan kaupungin hankkimia julkisia taideteoksia. Antero Toikan Ajan hammas koostuu viidestä tiilellä verhoillusta betonielementistä. Radoslaw Grytan Talo on litteä kappale, joka muuttuu kolmiulotteiseksi kun sitä tarkastelee eri näkökulmista.

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 20 000 euron avustuksen taideteoshankkeelle. Suomen taiteilijaseura on vuonna 2016 teettänyt kyselytutkimuksen suomalaisten asenteista julkiseen taiteeseen. Tutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista toivoo julkisia taideteoksia arkiympäristöönsä. Taiteen koetaan parantavan turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa suomalaisten silmissä.

Antero Toikan punatiilinen taideteos Ajan hammas sijaitsee Pioneeripuistossa Pitkän kasarmin edessä, osoitteessa Hakuntie 10-12. Teos muurattiin kasarmirakennuksen fasadin mukaisella muuraustavalla eli munkkilimityksellä Wienerbergerin Korian tiilitehtaan antiikkitiilistä. Antero Toikan mukaan Ajan hammas voidaan nähdä ajan olemuksen kuvana. Teoksen pintarakenne ja perusrakenne kuvaavat ajan eri aspekteja.

Radoslaw Grytan teos Talo sijaitsee Pioneeripuiston reunalla, Kasarmintien varrella. Kouvola saa teoksen myötä uuden maamerkin, sillä viisi metriä korkea Talo näkyy hyvin myös junan ikkunasta. Teoksen valun toteutti Urkin Piilopirtti Oy.

Kouvolan asuntomessualueen taideteokset liitetään osaksi Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmia. Teokset liittyvät vahvasti Pioneeripuiston alueen historiaan ja luontoarvoihin. Asuntomessualueella taide on osa arkiympäristöä ja nykyaikaista asuinaluetta. Asuntomessut avautuvat 12.7. ja kestävät kuukauden.

Antero Toikka on helsinkiläinen kuvanveistäjä, kuvataitelija ja ympäristötaitelija. Yksityisnäyttelyiden lisäksi hän on osallistunut moniin kotimaisiin ja kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Dialogue with Emperor Quin, CHINA/EU and EU/EU, 2011-2016. Kouvolassa Antero Toikan teoksia on voinut nähdä Ars Sippola 2010 ja 2014 –näyttelyissä. Jaalan Kimolan kylässä on maamerkkinä Toikan keltainen puuveistos Delta.

Radoslaw Gryta on hausjärveläinen kuvanveistäjä, jonka teoksia on ollut esillä näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Gryta on toteuttanut useita julkisia teoksia. Grytan vuonna 1999 tekemä teos Tosivaikuttaja sijaitsee Seitsemän männyn puistossa Kouvolan keskustassa.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...