0

Poliisi varoittaa intiimien kuvien jakamisesta somessa – Alaikäisten kuvat ovat yleistyneet

Kaakkois-Suomen poliisi muistuttaa Facebook-sivustollaan alastonkuvien ja -videoiden jakamisen vaaroista. Kuvien jakaminen on yleistynyt alaikäisten keskuudessa.
Poliisi muistuttaa, että vanha sanonta pitää edelleen paikkansa: Kun laitat nettiin kerran jotain, se pysyy siellä ikuisesti. Kuka tahansa voi nähdä kuvasi.
Kuvien laittaminen nettiin voi tuntua jännittävältä ja harmittomalta, mutta seuraukset ovat usein vakavia. Kuvat tai videot voivat päätyä esimerkiksi pornosivustoille tai kauppatavaraksi sellaiselle henkilölle, joka on kiinnostunut lapsiin ja nuoriin liittyvästä seksuaalisesta materiaalista.
Lähetitkö itsestäsi intiimin kuvan ja nyt joku jakaa sitä somessa? Ota kuvakaappaukset jaetusta sisällöstä ja tilanteeseen liittyvistä viesteistä. Tee heti rikosilmoitus poliisilaitoksella tai sähköisesti, vaikka tilanne hävettäisi.
Kuvien levittäjä saattaa syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.
Rikosilmoitus täytyy tehdä myös silloin, jos näet seksuaalissävytteistä materiaalia lapsesta tai nuoresta.
Myös tuntemattomat saattavat pyytää lapsilta ja nuorilta seksuaalisia kuvia somessa. Saatuaan haluamansa tekijä voi uhata, että kuvat leviävät, jos uhri ei anna rahaa tai lähetä uusia kuvia. Luotettavaltakin tuntuva henkilö voi kiristää intiimin materiaalin avulla esimerkiksi riidan jälkeen. Tavoitteena on usein kostaminen.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...