0

Helteinen juhannusaatto – Metsäpalovaroitus estää kokkojen polttamisen

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila kohoaa Kymenlaaksossa juhannusaattona hellelukemiin, rannikoilla on viileämpää.
Juhannuspäivä on pääosin poutainen sää jatkuu. Lauantai on tuulinen päivä. Lämpötila kohoaa etelässä ja idässä yli 20 asteen, lännessä ja pohjoisessa ollaan 15 ja 20 asteen välillä.
Lämpötila nousee sunnuntaina maan eteläosassa 20 asteen tienoille.

Metsäpalovaroitus on juhannusaattona voimassa laajalti maan etelä- ja keskiosissa.
– Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa, muistuttaa päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.
Kouvolassa kokko syttyy ainakin Kuusankoskella ja Tykkimäen Saunan juhannustapahtumassa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.
Tilastojen mukaan helteitä sattuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Edellisen kerran hellettä on ollut juhannuksena vuonna 2016, kun juhannuspäivän ylin lämpötila nousi hellelukemiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Juhannusaattona hellettä on ollut edellisen kerran vuonna 2013, tosin vain muutamalla havaintoasemalla maan etelä- ja lounaisosassa. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, kun lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuonna 1973 ja 1935.
Viime vuonna juhannusta vietettiin sateisessa ja tuulisessa säässä. Suomen yllä oli voimakas matalapaine ja tuuli yltyi merialueilla myrskylukemiin. Myös sisämaassa tuuli oli hyvin puuskaista. Juhannusaattona saatiin runsaita sateita ja lämpötila jäi koko maassa selvästi alle 20 asteeseen. Myös juhannuspäivän sää oli tuulinen ja viileä.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...