0

Kouvola-Kotka/Hamina -radan parantamiseen esitetään 98 miljoonaa euroa

Hallitus esittää lisämäärärahaa muun muassa perusväylänpitoon ja liikennehankkeisiin tämän vuoden toisessa lisätalousarvioesityksessä. Hankkeilla haetaan keinoja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen ja viennin edistämiseen koko maassa sekä parannetaan raide- ja tieliikenteen sujuvuutta. Hallitus neuvotteli lisätalousarvioesityksestä tiistaina, ja se annetaan eduskunnalle keskiviikkona 19. kesäkuuta.
Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan määrärahoihin 162 miljoonan euron lisäystä ja varsinaisiin tuloihin 298 miljoonan euron lisäystä. Verotuloarviota ehdotetaan korotettavaksi yhteensä 298 miljoonalla eurolla, johon on vaikuttanut muun muassa ansio- ja pääomatuloveron sekä arvonlisäveron tuottoarvioiden nousu. Esitys vähentää valtion nettolainanoton tarvetta 136 miljoonalla eurolla, jolloin valtion nettolainanotoksi vuonna 2019 arvioidaan 1,7 miljardia euroa.
Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan rahoitusta liikenteen kehittämishankkeille yhteensä 352 miljoonan euron valtuutta ja 71 miljoonan euron määrärahaa.
Ehdotettujen hankkeiden joukossa on Kouvola—Kotka/Hamina-radan parantaminen.
Nyt päätettyihin hankkeisiin ei sisälly nopeita ratahankkeita itään, pohjoiseen ja länteen. Nämä laitetaan liikkeelle erillisellä päätöksellä ottaen huomioon kunkin hankkeen tämänhetkisen suunnittelutilanteen.

Keskustan kansanedustaja Ari Torniainen on mielissään siitä, että uusi hallitus antoi lisätalousarvionsa nopealla aikataululla, vajaa viikko nimittämisensä jälkeen.
– On tärkeää, hallitus reagoi heikkenevään talouskehitykseen lisäämällä erityisesti välttämätöntä liikennepuolen rahoitusta, Torniainen toteaa.
Kaupankäynnille erittäin tärkeä Kouvola—Kotka/Hamina -radan parantaminen saa yhteensä 98 miljoonan euron valtuuden ja tälle vuodelle 3 miljoonan euron määrärahan. Parantamisella tavoitellaan rautatiekuljetusten kustannustehokkuuden ja välityskyvyn parantamista sekä turvallisen liikennöinnin varmistamista. Helsinki-Pietari –radan korjaamiseen tulee myös lisärahaa.
Perustienpitoon ympäri Suomen jaetaan 40 miljoonaa euroa.
– Hyvä, että Kouvola-Kotka/Hamina –radan peruskorjaus aloitetaan. Yhteys on erittäin tärkeä erityisesti vientikaupalle ja rataosuuden ruuhkia saadaan vähennettyä tätä kautta. Liikennehankkeita tarvitaan koko Suomeen ja siksi on hyvä, että hallitus aloittaa hankkeita etupainotteisesti jo tänä vuonna, Torniainen painottaa.

Myös kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) pitää uutista erinomaisena.
– Yhä parempi raideyhteys Kotkan ja Kouvolan välillä on erittäin tärkeää meidän maakunnalle. Samalla toivon, että rahaa löytyy myös valtatien 15 laadukkaaseen kunnostamiseen.
– Näillä toimenpiteillä kymenlaaksolaiset sekä alueen elinkeinoelämä saavat ansaitsemansa liikkumisväylät.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...